Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Οι Εξαγωγές της Ρωσίας στο Αζερμπαιτζάν και τα Προβλήματα με την Τουρκία

 Έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση για την μετακίνηση του Αζερμπαϊτζάν σε μία πιο ουδέτερη θέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία. Η Ρωσία είχε συμφωνήσει εδώ και ένα χρόνο να αυξήσει την δυνατότητα μεταφοράς του Blue Stream (Ρωσία-Μαύρη Θάλασσα-Τουρκία) σε 19 δις κυβικά μέτρα ετησίως, από 16 που είναι σήμερα. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Platts, με τίτλο “Gazprom mulls reduction in Blue Stream natural gas link capacity expansion”, του Οκτωβρίου 2015, η Ρωσία αποφάσισε τελικά να αυξήσει τον Blue Stream μόνο κατά 1 δις κυβ μέτρα, γιατί η Ρωσία εντάσσει την συζήτηση για τον Blue Stream στο ίδιο πλαίσιο με αυτό του Turk Stream. Το Platts είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα και εξειδικευμένα δίκτυα για θέματα ενέργειας και μεταλλευμάτων.

Στο παρακάτω άρθρο του κρατικού Ρωσικού Tass θα διαβάσετε ότι η Ρωσία συμφώνησε να εξάγει στο Αζερμπαιτζάν 2 δις κυβ μέτρα φυσικού αερίου ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια, προκειμένου το Αζερμπαιτζάν να καλύψει τις εξαγωγές του και την αυξανόμενη εσωτερική του ζήτηση. Το Αζερμπαιτζάν εξάγει αέριο και στην Τουρκία. Αυτά τα 2 δις κυβικά μέτρα που η Ρωσία αποφάσισε να στείλει στο Αζερμπαιτζάν και όχι στην Τουρκάι ενδεχομένως να καταλήξουν στην Τουρκία με καπέλο. Οι τιμές της ενέργειας καθορίζουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, πέρα από τις επιπτώσεις που έχουν στην εθνική ασφάλεια.

Τα 2 δις κυβικά μέτρα δεν είναι ένα τεράστιο ποσό συγκρινόμενο με τα 45 δις κυβ μέτρα που καταναλώνει η Τουρκία ετησίως, αλλά είναι άλλο ένα μπατσάκι και δείχνει το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Να προσθέσω ότι η Ρωσία και το Αζερμπαιτζάν είναι συνδεδεμένοι με τον αγωγό πετρελαίου Baku-Novorossiysk (βλέπε χάρτη). Επίσης η Ρωσία και το Αζερμπαιτζάν είναι συνδεδεμένοι με τον αγωγό φυσικού αερίου MozdokMakhachkalaKazi Magomed pipeline, που περνάει μέσα από το Dagestan της Ρωσίας, στο οποίο τον Σεπτέμβριο ο ISIS έκανε το πρώτο του χτύπημα. Πάντα η ίδια η ιστορία. Αυτό που θα ήθελε φυσικά η Ρωσία θα ήταν να εξάγει το Αζερμπαϊτζάν το πετρέλαιο και το φυσικό του αέριο προς την Ευρώπη μέσω Ρωσίας, ή να το στέλνει στην Ασία.


Βλέπε επίσης “Η Κόντρα ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν και η Αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ”
http://iakovosal.blogspot.gr/2015/10/blog-post_5.html

Σχετικά Άρθρα

“Gazprom mulls reduction in Blue Stream natural gas link capacity expansion”, του Οκτωβρίου 2015

“Gazprom starts supplying gas to Azerbaijan”, του Οκτωβρίου 2015

Baku–Novorossiysk pipeline

Mozdok–Makhachkala–Kazi Magomed pipelineΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου