Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Ουκρανία-Συρία

 Το Newsweek αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenco και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν θα συναντηθούν μαζί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για μία συμφωνία που ενδεχομένως θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης το Stratfor αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν την στήριξη τους στους Σύρους αντάρτες  του New Syrian Army, την ίδια στιγμή που η Ρωσία κατεβάζει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία. Το New Syrian Army είναι Σύροι Μουσουλμάνοι που είναι κόντρα στον Άσαντ αλλά δεν είναι ισλαμιστές.

Ukraine and Russia to Meet in Move That Could 'Signal End of War”, Οκτωβρίου 2015

“In Syria, the U.S. Gives Up On Its Rebel Force”, του Οκτωβρίου 2015

Λένε κάποιοι ότι υπάρχει μία συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ρωσία. Δεν ξέρω αν όντως υπάρχει μία τέτοια συμφωνία. Μοιάζει να υπάρχει, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα ήταν πολύ εύκολο να υπάρξει. Για παράδειγμα θα μπορούσε η Ρωσία να αφήσει την Ουκρανία στην ΕΕ, και να αφήσει η ΕΕ τον αγωγό Nord Stream 2 να προχωρήσει. Η Ρωσία μπορεί επίσης να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της Ουκρανίας, και να ζητήσει ανταλλάγματα στην Μέση Ανατολή. Ειδικά τώρα που έφυγαν από την Ουκρανία η Shell και η Chevron. Βλέπε “Η Αποχώρηση της Chevron και της Shell από την Ουκρανία”.

Ένα σενάριο τυχαίο είναι αυτό που λέω. Ενδεχομένως να υπάρχουν πολλοί τρόποι να υπάρξει μία προσέγγιση ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσίας. Το σίγουρο είναι ότι αν η Ρωσία δεχτεί τον ρόλο του υποστράτηγου στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεθούν λύσεις ανάμεσα στην ΕΕ, την Ρωσία και τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα στην Συρία, με τα τελευταία δεδομένα τουλάχιστον, περισσότερα κοινά φαίνεται να έχουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, παρά η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Χωρίς φυσικά να ταυτίζονται τα συμφέροντα ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ο στρατός όμως που κατεβάζει η Ρωσία στην Συρία φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για την Τουρκία παρά για τις ΗΠΑ. Ειδικά αν η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν κάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις στην Ουκρανία. Με μεγάλη επιφύλαξη αυτά που λέω. Νομίζω όμως ότι αν η Ρωσία χαλαρώσει την πίεση στην ΕΕ, δεν θα είναι πλέον ξεκάθαρο αν οι ΗΠΑ θα έχουν περισσότερα κοινά συμφέροντα με την Ρωσία ή με την Τουρκία. Είναι στο χέρι της Ρωσίας να αντικαταστήσει την Τουρκία για την Δύση. Αρκεί να το θελήσει. Και αν το θελήσει τότε.....κλάμα τα τουρκάκια της Ελληνικής δημοσιογραφίας. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με την Τουρκία στην Βόρεια Ελλάδα. Ούτε σημαίνει όμως ότι επειδή η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα στην Βόρεια Ελλάδα πρέπει να τουρκοποιηθεί η Ελλάδα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου