Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Η Κόντρα ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν και η Αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ

Δωράκι από την ΕΕ στην Ρωσία. Η ΕΕ έγινε μπίλιες με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο η ΕΕ κατηγορεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο το μέλλον του αγωγού TAP, που υποτίθεται ότι θα γεμίσει με Αζέρικο αέριο όταν κατασκευαστεί. Η κρατική Αζέρικη SOCAR είναι η εταιρεία που αγόρασε το 66% της Ελληνικής ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), της θυγατρικής της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), που έχει στον έλεγχο της το Ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου. Η πώληση της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR είχε γίνει επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Με την πώληση της ΔΕΣΦΑ διαφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριζε ότι έπρεπε να πουληθεί το πολύ ένα 49% της εταιρείας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προσπαθήσει να πουλήσει την ΔΕΣΦΑ στην Gazprom, αλλά υποχώρησε στις πιέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ενδεχομένως η ίδια η Ρωσία υποχώρησε στις πιέσεις περισσότερο από τον Σαμαρά, αφού τελικά δεν κατέθεσε προσφορά, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Capital με τίτλο “Δεν κατέθεσε προσφορά για ΔΕΠΑ η Gazprom”, Ιούνιος 2013. Η ΕΕ όμως δημιούργησε πρόβλημα και στην πώληση της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR, γιατί και αυτή η πώληση παραβιάζει το third energy package της ΕΕ, που δεν επιτρέπει στους παραγωγούς του φυσικού αερίου να είναι και ιδιοκτήτες των δικτύων που μεταφέρουν αυτό το αέριο στο εσωτερικό της ΕΕ.

Συμβαίνουν όμως πολλά πράγματα που δεν φαίνονται να είναι άσχετα μεταξύ τους. Αποχωρούν από την Ουκρανία η Shell και η Chevron, η Ρωσία καλμάρει την στάση της στην Ουκρανία και πάμε για ανακωχή, η Ρωσία κατεβάζει στρατό στην Συρία και οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν με την Ρωσία, η ΕΕ την πέφτει στο Αζερμπαϊτζάν από το οποίο προσδοκά να γεμίσει αρχικά τον Southern Energy Corridor.

Χάρτης 1Southern Energy Corridor και Turk Stream

Δεν ξέρω αν όλα αυτά σχετίζονται άμεσα, αλλά έχουν κάτι κοινό. Οδηγούν σε μείωση της έντασης ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρωσία. Θα φανεί παρακάτω αν συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα γεγονότα. Βέβαια το να τα σπάσει η ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν δεν σημαίνει ότι μπαίνει οριστικά και ταφόπλακα στον Southern Energy Corridor, γιατί το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να πουλάει το φυσικό του αέριο στην Τουρκία, και η Τουρκία στην ΕΕ. Το σχέδιο όμως μέχρι στιγμής δεν ήταν αυτό. Η κρατική Τουρκική BOTAS κατασκευάζει τα δίκτυα μαζί με την SOCAR. Τα αναφέρω όλα αυτά χωρίς είναι η αλήθεια να ξέρω πως συνδέονται.

Ίσως ο λόγος της επίθεσης της ΕΕ προς το Αζερμπαϊτζάν να είναι απλά η μετακίνηση του Αζερμπαϊτζάν πιο κοντά στην Ρωσία, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Stratfor, με τίτλο “Azerbaijan Reconsiders Its Foreign Ties”, του Μαΐου 2015. Το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια είχε συμμαχήσει με την Τουρκία, προκειμένου να στείλει το πετρέλαιο και το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Ένα όμως από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Αζερμπαϊτζάν είναι η διαμάχη του με την Αρμενία για την περιοχή Nagorno-Karabakh.

Χάρτης 2 Nagorno-Karabakh


Το Αζερμπαϊτζάν είχε ηττηθεί από την Αρμενία το 1994, και η περιοχή Nagorno-Karabakh είναι διοικητικά αυτόνομη.  Όμως με το πέρασμα των χρόνων, και την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού του αερίου, το Αζερμπαϊτζάν κατόρθωσε να αποκτήσει έναν πολύ ισχυρότερο στρατό από την Αρμενία, και θέλει να ξαναπάρει τον έλεγχο της περιοχής. Ο μόνος που μπορεί να σταματήσει το Αζερμπαϊτζάν είναι η Ρωσία, που είναι η προστάτιδαα της Αρμενίας. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Stratfor η Ρωσία κατάφερε να εξελιχθεί στον βασικό διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο χώρες, ξεπερνώντας την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι το Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται την Ρωσία για να ξαναπάρει τον έλεγχο της περιοχής.

Επίσης, ο δικτάτορας πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilam Aliyev είναι γιος του κομμουνιστή δικτάτορα Heydar Aliyev, που ήταν πράκτορας της KGB και επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος του Αζερμπαϊτζάν επί Σοβιετικής Ένωσης. Ο κομμουνιστής δικτάτορας Heydar Aliyev ήταν πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν από το 1993 μέχρι το 2003, οπότε και τον διαδέχθηκε ο γιος του. Κατά συνέπεια το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία βρίσκονται και πολύ κοντά πολιτισμικά, αφού πρόκειται για δύο αυταρχικές χώρες, αλλά τις χωρίζει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μπορεί όμως όπως είπα να τις ενώσει και το θέμα του Nagorno-Karaback, αφού είναι ένα θέμα που καίει το Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος πάντων με επιφύλαξη ότι λέω και να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, που είναι πιο φιλοτουρκικά κόμματα, συντάχθηκαν με την ΕΕ εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η ΝΔ, που είναι πιο φιλορωσικό κόμμα, εναντιώθηκε στην ΕΕ και συντάχθηκε με το Αζερμπαϊτζάν, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Euractiv με τίτλο “Στον «αέρα» ΔΕΣΦΑ και ΤΑΡ λένε διπλωματικές πηγές”, Οκτωβρίου 2015. Αυτό ενισχύει την πιθανότητα η ΕΕ απλά να τιμωρεί το Αζερμπαϊτζάν για την απομάκρυνση του από την Τουρκία και την Δύση, και την μετατόπιση του πιο κοντά στην Ρωσία, και να μην σχετίζεται το γεγονός με τα υπόλοιπα γεγονότα που ανάφερα στην αρχή.

Ίσως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει να κάνει με την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Τουρκία, αλλά απλά με το γεγονός ότι το Ελληνικό δημόσιο δεν συμμετέχει στον TAP, και ούτε διαθέτει τα κεφάλαια για να συμμετάσχει. Θα δούμε παρακάτω.

Σχετικά Άρθρα

“Στον «αέρα» ΔΕΣΦΑ και ΤΑΡ λένε διπλωματικές πηγές”, Οκτωβρίου 2015
3η και 4η Παράγραφος
Με 365 ψήφους υπέρ και 202 κατά, στις 10 Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία των νομοθετών, με επικεφαλής τους Σοσιαλιστές, της Αριστερά, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, εξέδωσε ένα εξαιρετικά επικριτικό ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) το καταψήφισε.
Σχετικά με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν υπέρ ενώ μόνο η Νέα Δημοκρατία το καταψήφισε.

Azerbaijan: closer to Russia, further from the West”, Οκτωβρίου 2014
http://www.osw.waw.pl/en/publikacje/analyses/2014-12-10/azerbaijan-closer-to-russia-further-west

Azerbaijan Reconsiders Its Foreign Ties”, Μαίου 2015

“Gaming Out Nagorno-Karabakh”, του Σεπτεμβρίου 2015

“Heydar Aliyev”

“Δεν κατέθεσε προσφορά για ΔΕΠΑ η Gazprom”, Ιούνιος 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου