Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Οι Αντιδράσεις των ΗΠΑ στις Ρωσικές Επιχειρήσεις στην Συρία

Οι ΗΠΑ πήραν το μέρος της Τουρκίας στο θέμα των Ρωσικών παραβιάσεων του Τουρκικού εναερίου χώρου, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αφού η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Στο θέμα των Ρωσικών βομβαρδισμών όμως οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να ενοχλούνται και τόσο πολύ. Αντιθέτως ανακοίνωσαν την απόσυρση της στήριξης τους από τον Free Syrian Army, ο οποίος αποτελείται από μουσουλμάνους αλλά μη ισλαμιστές Σύριους που χτυπάνε τον Άσαντ, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των New York Times, με τίτλο “Obama Administration Ends Pentagon Program to Train Syrian Rebels”, του Οκτωβρίου 2015.Οι κινήσεις των Αμερικανών δείχνουν ότι ίσως τους εξυπηρετούν οι Ρωσικές επιχειρήσεις εναντίον των Σουνιτών Ισλαμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία, ώστε να μην έρχονται οι ίδιοι σε αντιπαράθεση με αυτές τις χώρες, που είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι συμφέρει τις ΗΠΑ να αρπαχτούν οι Ρώσοι με τους Τούρκους, γιατί θα προκληθεί μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή, και θα αναγκαστούν και αυτοί να συρθούν μέσα σε αυτή την σύγκρουση, αφού η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Σίγουρα όμως οι βομβαρδισμοί των Ρώσων στην Συρία βοηθούν τους Κούρδους της Συρίας, και αυτό εξυπηρετεί τις ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι από την άλλη πλευρά είναι πολύ δυσαρεστημένοι από την Ρωσική παρουσία, και απειλούν τους Ρώσους ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν από την Ρωσία φυσικό αέριο, και ότι θα σταματήσουν το πυρηνικό εργοστάσιο αξίας 20 δις δολαρίων που κατασκευάζει η Ρωσία στο Ακούγιου της Τουρκίας, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Stratfor, με τίτλο “Turkey: Erdogan Threatens To End Nuclear, Natural Gas Cooperation With Russia”, του Οκτωβρίου 2015. Μπορούν όμως οι Τούρκοι χωρίς το φτηνό Ρωσικό φυσικό αέριο?

Οι Σαουδάραβες από την πλευρά τους θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίζουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, ώστε να συνεχίσουν να εξαντλούν την Ρωσία και το Ιράν, των οποίων τα κρατικά έσοδα προέρχονται κυρίως από πωλήσεις πετρελαίου. Οι χαμηλές τιμές όμως εξαντλούν και τους ίδιους τους Σαουδάραβες, γιατί ο λόγος που οι Σαουδάραβες γλίτωσαν την Αραβική Άνοιξη ήταν τα γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα που δημιουργούν ηρεμία στην Σαουδική Αραβία. Για να συνεχίσει όμως η Σαουδική Αραβία να πιέζει τις τιμές προς τα κάτω και να εξαντλεί την Ρωσία και το Ιράν, και ταυτόχρονα να ξοδεύει απλόχερα σε κοινωνικά προγράμματα ώστε να διατηρείται η ηρεμία στην Σαουδική Αραβία, αναγκάζεται να εξαντλεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Financial Times, με τίτλο “Saudi finances weaken as FX reserves slide”, του Ιουλίου 2015, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σαουδική Αραβίας εκτοξεύτηκε στο εξωφρενικά υψηλό 17.5% του ΑΕΠ. Το άρθρο γράφει επίσης ότι οι Σαουδάραβες είχαν συναλλαγματικά αποθέματα (πχ δολάρια, ευρώ κτλ) αξίας 750 δις δολαρίων περίπου, αλλά με τις σημερινές τιμές πετρελαίου και τις σημερινές δαπάνες τα αποθέματα αυτά μειώθηκαν κατά 100 δις δολάρια. Το άρθρο λοιπόν συμπεραίνει ότι αν οι Σαουδάραβες συνεχίσουν με τις ίδιες δαπάνες και τις ίδιες τιμές πετρελαίου θα εξαντλήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε περίπου 5 χρόνια. Άρα κάτι θα πρέπει να αλλάξουν στην πολιτική τους οι Σαουδάραβες. Είτε θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου ώστε να ανέβουν οι τιμές, είτε θα έρθουν σε μία συμφωνία με την Ρωσία, είτε θα μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες στο εσωτερικό τους με κίνδυνο εσωτερικών αναταράξεων.

Άρθρα

“Obama Administration Ends Pentagon Program to Train Syrian Rebels”, του Οκτωβρίου 2015

Turkey: Erdogan Threatens To End Nuclear, Natural Gas Cooperation With Russia”, του Οκτωβρίου 2015

“Saudi finances weaken as FX reserves slide”,
του Ιουλίου 2015
1η, 2η , 3η , 4η , 5η Παράγραφος
Saudi Arabia ramped up oil production to an all-time record high of 10.6m barrels a day in June, 200,000 b/d higher than in May.
Yet the slide in oil prices to below $60 a barrel means Riyadh is likely to report an “eye-watering” budget deficit of 17.5 per cent of gross domestic product this year, about $130bn, according to Capital Economics.
This is a sharp increase on the 2014 deficit of 2.3 per cent and the biggest shortfall since the early 1990s.
The reversal has coincided with a slide in Saudi Arabia’s foreign exchange reserves from a peak of $745.8bn in August 2014 to $686.4bn as of the end of April.
A simple rule of thumb suggests that, if nothing changes, these prodigious reserves will run dry in about five years (technically Riyadh does not use its FX reserves to fund its deficit, as some believe, but its holdings with the central bank, which it does use, would also disappear in five years at their current rate of depletion).
19η Παράγραφος
However expenditure has also been pushed up by bonus payments handed out to state employees and the military by the new king, Salman bin Abdulaziz al-Saud, who was crowned in January.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου