Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

Οι Εσωτερικές και Εξωτερικές Προκλήσεις της Νιγηρίας

Στη Νιγηρία ο πληθυσμός είναι μοιρασμένος με το 50% περίπου να αποτελείται από Χριστιανούς και το υπόλοιποι 50% από Μουσουλμάνους. Η Νιγηρία είναι η 9η και 10η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου αντίστοιχα, με τα αποθέματα να βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας (βλέπε χάρτη 1), που κατοικείται κυρίως από Χριστιανούς. Οι διαμάχες ανάμεσα στους Χριστιανούς και στους Μουσουλμάνους είναι έντονες και η ενότητα της Νιγηρίας πολύ εύθραυστη. Στην εικόνα 2 βλέπετε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2011, όπου τον νότο κέρδισε ο Χριστιανός Goodluck (κόκκινο) και τον βορρά ο Μουσουλμάνος Buhari (πράσινο). Το 2011 τις εκλογές κέρδισε ο Χριστιανός Goodluck, και το 2015 τις κέρδισε ο Μουσουλμάνος Buhari.

Χάρτης 1Χάρτης 2

Στην Νιγηρία δρα η Σουνιτική Ισλαμιστική οργάνωση Boko Haram, που έχει στενή συνεργασία με τον ISIS, και η Χριστιανική σοσιαλιστική τρομοκρατική οργάνωση MEND (Movement for the Emancipation of the Niger Delta). Το Δέλτα του Ποταμού Νίγηρα, βλέπε χάρτη 3, είναι ένα σημείο που υπάρχει έντονη τρομοκρατική δράση, γιατί από εκεί κυρίως εξάγεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Νιγηρίας.

Χάρτης 3Στο Δέλτα του Νίγηρα χτυπούν και η Boko Haram και η MEND. Στο Δέλτα του Νίγηρα λειτουργεί επίσης η Nigeria LNG, μία εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου που ανήκει κατά 49% στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Νιγηρίας, κατά 25% στην Αγγλο-Ολλανδική Shell, κατά 15% στην Γαλλική Total, και κατά 11% στην Ιταλική ENI. Επίσης στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Νιγηρίας δραστηριοποιούνται οι Αμερικανικοί κολοσσοί Exxon-Mobil και Chevron.

Μέχρι πρόσφατα οι ΗΠΑ προμηθεύονταν ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου τους από την Νιγηρία. Όμως η τεχνολογική επανάσταση που επέτρεψε την εκμετάλλευση των σχιστολιθικών αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου αύξησε πάρα πολύ την παραγωγή των ΗΠΑ, αλλά και τις εισαγωγές της από τον Καναδά και το Μεξικό, χώρες πλούσιες σε σχιστολιθικά αποθέματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μηδενίσουν σχεδόν τις εισαγωγές τους από την Νιγηρία. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Financial Times, με τίτλο “Victim of shale revolution, Nigeria stops exporting oil to US”, Οκτωβρίου 2014, η Νιγηρία αναγκάστηκε να ψάξει για νέες αγορές προκειμένου να αντικαταστήσει τις πωλήσεις της προς τις ΗΠΑ.

 Με απλά λόγια η Νιγηρία πρέπει να αυξήσει τις πωλήσεις της προς την Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία για να αντικαταστήσει τις μειωμένες πωλήσεις προς τις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις όμως προς την Ευρώπη πλήττουν τις χώρες με σοσιαλιστικά καθεστώτα που πουλάνε πετρέλαιο και αέριο στην Ευρώπη, όπως είναι η Ρωσία, η Αλγερία και η Λιβύη, και οι πωλήσεις της προς την Ασία πλήττουν τις χώρες με Ισλαμιστικά καθεστώτα που πουλάνε πετρέλαιο και αέριο στην Ασία, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ.

Επίσης, με την συμφωνία της με την Αλγερία και τον Νίγηρα για την κατασκευή του αγωγού Trans-Saharan, ο οποίος θα έστελνε το φυσικό αέριο της Νιγηρίας στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας και της Ιταλίας, η Νιγηρία πλήττει και την Τουρκία, που φιλοδοξεί να στείλει το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη, προσφέροντας στην ΕΕ μία εναλλακτική στο φυσικό αέριο της Gazrpom. Βλέπε χάρτη 4 και 5.

Χάρτης 4


Χάρτης 5


Επομένως η Νιγηρία αντιμετωπίζει πάρα πολλές προκλήσεις, αφού στο εσωτερικό της σκοτώνονται οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι, και στο εξωτερικό πλήττει τα συμφέροντα όλων σχεδόν των χωρών που πουλάνε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με τα έσοδα της Νιγηρίας να προέρχονται κατά 70% περίπου από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πλουσιότερες χώρες Σε Φυσικό Αέριο


Πλουσιότερες Χώρες σε Πετρέλαιο

Ο Χριστιανισμός (κόκκινο) και το Ισλάμ (πράσινο) στην Αφρική

Σχετικά Άρθρα

“Boko Haram renames itself Islamic State's West Africa Province (Iswap)”, Απρίλιος 2015

“Movement for the Emancipation of the Niger Delta”


“Why Nigeria abstained in UN Palestine vote”, Ιανουάριος 2015
  
“Victim of shale revolution, Nigeria stops exporting oil to US”, Οκτωβρίου 2014
  
Nigeria LNG
Shareholders
Nigeria LNG Limited is jointly owned in the following proportions: Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) owns 49%, Shell Gas B.V. owns 25.6%, Total LNG Nigeria Ltd owns 15% and Eni International owns 10.4%.

“Buhari’s foreign policy: closer to home than America”, Σεπτέμβριος 2015

“Niger Delta militants threaten retaliation over Islamist attacks”, του Απριλίου 2013
12η Παράγραφος
There have been a series of attacks or threats against Muslims by Christians in Nigeria in recent years. In 2011 a group called Akhwat Akwop – which it claimed was the Christian equivalent of the name Boko Haram – began distributing leaflets in northern Nigeria threatening terrorist attacks against Muslims, claiming it would emancipate Christians in the north.
Iran's Gain May Be Nigeria's Loss”, Ιουλίου 2015

Nigeria elections: Mixing religion and politics”, του Ιανουαρίου 2015
As tensions rise ahead of elections in Nigeria, some fear the country's unity will face a new test and divisions will be exacerbated by a vote which sees a Christian presidential candidate from the south, Goodluck Jonathan, facing stiff competition from Muhammadu Buhari, a Muslim candidate from the north.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου