Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Η Επίθεση του Νταβούτογλου σε Ρωσία και ΗΠΑ

Πάρα πολύ άρθρο από την Today’s Zaman, με τίτλο “Turkey accuses US, Russia of supporting PYD, ignoring its PKK link”, του Οκτωβρίου 2015. Η Zaman είναι μία από τις μεγαλύτερες Τουρκικές εφημερίδες, και είναι πιο κοντά στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ισλαμιστή πρώην σύμμαχο και νυν εχθρό του Ερντογάν. Ο Γκιουλέν έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα γράφει ότι έχει γίνει πλέον δύσκολο για την Τουρκία να ξεχωρίσει στην Συρία τους εχθρούς και τους φίλους της, αφού και οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας (PYD), οι οποίοι συνεργάζονται με τους Κούρδους του PKK στην Τουρκία. Το PKK έχει φέρει σε πέρας σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία να προσθέσω εγώ.

Χάρτης Κουρδιστάν (Καφέ Χρώμα)

Να προσθέσω επίσης ότι όντως έχουν δίκιο οι Τούρκοι όταν λένε ότι οι φτωχοί σε πετρέλαιο και αέριο Κούρδοι της Συρίας (PYD) συνεργάζονται με τους επίσης φτωχούς σε πετρέλαιο και αέριο Κούρδους της Τουρκίας (PKK), και όχι με τους πλούσιους Κούρδους του Ιράκ (KRG), οι οποίοι χρειάζονται την Τουρκία για να εξάγουν το πετρέλαιο και το φυσικό τους αέριο.

Το άλλο που γράφει το άρθρο και είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι ο Νταβούτογλου ήταν πάρα πολύ εκνευρισμένος με τις ΗΠΑ, και δήλωσε ότι η Τουρκία έχει βοηθήσει τις ΗΠΑ στην μάχη τους με την Αλ Κάιντα, την Σαουδαραβική τρομοκρατική οργάνωση, και περιμένει αντίστοιχη βοήθεια από τις ΗΠΑ στο θέμα του PKK και των συμμάχων του. Ο Νταβούτογλου συνέχισε, και είπε ότι οι ΗΠΑ δίνουν όπλα στους Κούρδους της Συρίας παρόλο που ξέρουν ότι συνεργάζονται με το PKK. Και συνέχισε ο Νταβούτογλου λέγοντας ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να επιτρέψει σε αυτά τα όπλα να φτάσουν στην Τουρκία, και σκοπεύει να χτυπήσει τους Κούρδους της Συρίας.

Η Zaman γράφει ακόμα ότι παρά τις σχέσεις του PYD και του PKK οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση. Οι ΗΠΑ βέβαια αναγνωρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, να προσθέσω εγώ, αφού στην Ανατολική Τουρκία (Κουρδιτάν της Τουρκίας), οι γεωπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην Συρία. Οι Ρώσοι δεν αναγνωρίζουν ούτε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, και είναι μάλιστα οι βασικοί υποστηρικτές του.

Ο Νταβότουγλου δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στους πρέσβεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Τουρκία, σχετικά με την στρατιωτική υποστήριξη που οι δύο χώρες παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας. Η Zaman σημειώνει ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένα σημείο επαφής ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά μπορεί οι δύο χώρες να καταλήξουν να κοντράρονται για το ποια από τις δύο θα κερδίσει την “αγάπη” των Κούρδων. Να προσθέσω εγώ ότι την αγάπη των Κούρδων της Τουρκίας την έχει κερδίσει σίγουρα η Ρωσία. Να δούμε τι θα γίνει στην Συρία.

Το άλλο πολύ σημαντικό που γράφει το άρθρο, είναι ότι ενώ οι ΗΠΑ υποστήριζαν τους μετριοπαθείς Σύρους Μουσουλμάνους που χτυπούσαν τον Άσαντ (Free Syrian Army), τώρα αποφάσισαν να αποσύρουν την στήριξη τους σε αυτούς, και δηλώνουν ότι θα στηρίζουν μόνο οργανώσεις που θα στρέφονται αποκλειστικά εναντίον του ISIS. Δεν είναι πολύ ωραίο αυτό για την Ρωσία? Να χτυπάνε οι ΗΠΑ τον ISIS, και να μην ανακατεύονται στο κομμάτι της Συρίας που ελέγχει ο Άσαντ, που είναι αυτό που σφραγίζει την έξοδο προς την Μεσόγειο Θάλασσα.

Όπως και να χει είναι πρωτόγνωρο να ακούς την Τουρκία να επιτίθεται ταυτοχρόνα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δω τι συμφωνίες έχουν κάνει οι Ρώσοι με τους Αμερικανούς στο παρασκήνιο. Πως συνδέονται δηλαδή η Ευρώπη με την Συρία. Έδωσαν οι Ρώσοι στους Αμερικανούς Ευρώπη και πήραν Συρία? Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε παρακάτω τι θα γίνει, για να καταλάβουμε τι συμφώνησαν αυτοί οι δύο. Σκεφτείτε να τα βρουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι τι κλάμα θα κάνουν τα Τουρκάκια της Ελληνικής δημοσιογραφίας, που προσεύχονταν για μία συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας ώστε να μην καρφώνονται, με βασικό τους όνειρο τον Turk Stream. Όχι τον μικρό Turk Stream των 15 δις κυβ μέτρων που συζητιέται τώρα. Τον μεγάλο Turk Stream των 63 δις κυβ μέτρων.

Κακά τα ψέματα η Τουρκία έχει δίκιο σε αυτά που λέει. Αλλά δεν λέει όλη την ιστορία. Το ότι η Τουρκία έχει βοηθήσει τους Αμερικανούς με την Αλ Κάιντα είναι και προς το δικό της συμφέρον, αφού πολύ συχνά οι Τούρκοι σκοτώνονται και με τους Σαουδάραβες πχ Λιβύη, Αίγυπτος. Επίσης αυτά που λέει η Τουρκία θα είχαν πολύ μεγαλύτερη αξία αν δεν ήταν οι Ερντογάν και Νταβούτογλου τόσο μεγάλοι τραμπούκοι.

Επίσης, οι Τούρκοι πούλησαν τους Αμερικανούς στην Ουκρανία, αφού διακριτικά στήριξαν τους Ρώσους, και ο Ερντογάν  επιδίωξε να αγοράσει Κινεζικά αντιπυραυλικά συστήματα, και έκανε μάλιστα στρατιωτικές ασκήσεις με την Κίνα. Θέλω να πω ότι με την Τουρκία τόσο ανεξάρτητη δεν μπορούν οι Τούρκοι να περιμένουν από τους Αμερικανούς να τους αντιμετωπίζουν όπως τους αντιμετώπιζαν στο παρελθόν, όταν ήταν το καλό παιδί του ΝΑΤΟ. Αν οι Τούρκοι θέλουν να παίζουν με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα, προκειμένου να απολαμβάνουν τα οφέλη αυτού του παιχνιδιού, τότε θα πληρώνουν και το κόστος του να παίζουν μαζί τους οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Για το άρθρο βλέπε
Turkey accuses US, Russia of supporting PYD, ignoring its PKK link”, Οκτωβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου