Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Τα Νέα Κοιτάσματα Πετρελαίου στο Γκολάν και οι Εξελίξεις στις Σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ

Τα Υψώματα Γκολάν είναι στρατηγικής σημασίας, και βρισκονται ανάμεσα στο Ισραήλ, την Ιορδανία, την Συρία και τον Λίβανο. Το μεγαλύτερο μέρος τους το κατέλαβαν οι Ισραηλινοί με τους πολέμους του 1967 και 1973. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του κεντροδεξιού Fox News, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενημερωτικά δίκτυα των ΗΠΑ, οι Ισραηλινοί ανακάλυψαν πρόσφατα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στα Υψώματα Γκολάν. Το άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι ίσως τα κοιτάσματα να είναι game changing. Όταν ακούσουμε την ποσότητα δεν θα εντυπωσιαστούμε, αν την συγκρίνουμε με τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας πχ, αλλά σε απόλυτα μεγέθη μπορεί να είναι πολύ σημαντικά. Όπως το 1 τρις κυβ μέτρα του Ισραηλινού φυσικού αερίου είναι ψίχουλα σε συγκριτικά μεγέθη, αλλά πολύ σημαντικό σε απόλυτα μεγέθη.

Χάρτης 1 Με σομόν το τμήμα που ελέγχουν οι Ισραηλινοί
Χάρτης 2 Golan HeightsΧάρτης 3 Golan Heights 3D
Χάρτης 4 Golan Heights 3DΕκτός από την στρατηγική τους σημασία, εκτός από το πετρέλαιο, τα Υψώματα Γκολάν είναι σημαντικά και για τον έλεγχο της Θάλασσας της Γαλιλαίας, που στην πραγματικότητα είναι μία λίμνη, αλλά και του ποταμού Ιορδάνη, που αποτελούν τις βασικές πηγές πόσιμου νερού των Ισραηλινών. Βλέπε παραπάνω χάρτες.

Τα νέα κοιτάσματα σίγουρα σχετίζονται με τις νέες αναταραχές που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Άραβες. Δεν λέω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο και η επαναπροσέγγιση του Ιράν με τους σοσιαλιστές Άραβες Παλαιστινίους της Fatah στην Δυτική Όχθη. Οι πρόσφατες κόντρες των Ιρανών με την Χαμάς στην Γάζα οδήγησαν σε βελτίωση των σχέσεων Ιράν-Fatah. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Jerusalem Post, με τίτλο Abbas to visit Iran in November for first time since 2012”, του Αυγούστου 2015, ο πρόεδρος της Φατάχ Mahmud Abbas θα επισκεφτεί για πρώτη φορά το Ιράν μετά το 2012.

O Abbas είναι ο πρόεδρος της Fatah, της σοσιαλιστικής οργάνωσης που ίδρυσε ο Γιάσερ Αραφάτ (πρώνη PLO). Οι σχέσεις ανάμεσα στους σοσιαλιστές Άραβες Παλαιστίνιους που διοικούν την Δυτική Όχθη (Fatah) και στους Ισλαμιστές Άραβες Παλαιστινίους που διοικούν την Γάζα (Hamas) είναι πολύ κακές, και μέχρι πρόσφατα οι Σαουδάραεβες είχαν επιρροή στην Φατάχ (Δυτική Όχθη), και οι Ιρανοί είχαν επιρροή στην Χαμάς. Αυτό ίσως πάει να αλλάξει. Ο Abbas οξύνει αυτή την στιγμή τα πνεύματα ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Άραβες Παλαιστινίους, ενώ ήταν πιο ψυχραιμότερος όσο η βασική επιρροή της Φατάχ ήταν οι Σαουδάραβες, με τους οποίους οι Ισραηλινοί συνεργάζονται εναντίον των Ιρανών. Η ένταση τότε ερχόταν κυρίως από την Γάζα και τον Νότιο Λίβανο. Νομίζω ότι η επιρροή του Ιράν είναι καθοριστική στην αλλαγή της στάσης του Abbas.

Επίσης ένας παράγοντας που ενθαρρύνει τους Άραβες Παλαιστινίους είναι η πρόσφατη συμμαχία της Ρωσίας με την Σιιτική Μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Έχω ξαναπεί ότι μετά την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος της Αιγύπτου από την ENI, και την διάθεση των Ισραηλινών να προχωρήσουν σε μία συμφωνία με την Ιταλική ΕΝΙ και την Ισπανική Repsol, οι Ρώσοι άλλαξαν στάση απέναντι στους Ισραηλινούς. Άλλωστε τι έχουν πια να δώσουν οι Ισραηλινοί στους Ρώσους? Την συμφωνία που τους έκαναν για το Ταμάρ είχαν να δώσουν οι Ισραηλινοί, και μία συνεργασία εναντίον των Σουνιτών Ισλαμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ. Αυτά είναι όλα.

Το Tamar οι Ρώσοι σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν κυρίως για να πουλάνε φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, και να συναγωνίζονται την προνομιακή σχέση που έχει η Ιταλική ENΙ με την Αίγυπτο. Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στην Αίγυπτο από την ENI, τον Αύγουστο του 2015, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, νομίζω ότι η συμφωνία Ρωσίας-Ισραήλ για ένα τμήμα του Ταμάρ χάνει ουσιαστικά την αξία της για την Ρωσία. Επομένως τι έχουν να κερδίσουν οι Ρώσοι από τους Ισραηλινούς? Ελάχιστα πράγματα σε σχέση με αυτά που έχουν να κερδίσουν από μία συμμαχία με τους Σύρους και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η συμμαχία τους με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, και οι αυξημένες στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία, θα επιτρέψουν στους Ρώσους όχι μόνο να κοντράρουν την Τουρκία, αλλά να διεκδικήσουν από τους Ιρανούς τον πρώτο ρόλο στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου (Συρία, Λίβανο). Γι’αυτό και οι Ιρανοί καλοδέχονται από την μία την βοήθεια της Ρωσίας εναντίον των Σουνιτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία στην Συρία και το Ιράκ, αλλά από την άλλη ξύνουν και το κεφάλι τους. Στο θέμα όμως των Ισραηλινών η συμμαχία της Ρωσίας με την Χεζμπολάχ είναι για το Ιράν Θείο Δώρο.

Ένα πολύ ωραίο άρθρο για τις εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ είναι το “Why Israel Should Be Worried About Russia's Role in Syria”, Οκτωβρίου 2015, από το Αμερικανικό think tank Washington Institute. Το Washington Institute εξειδικεύεται σε θέματα της Μέσης Ανατολής. Το άρθρο αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί έχουν χτυπήσει αρκετές φορές αποστολές Ιρανών που στέλνουν όπλα υψηλής τεχνολογίας στην Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Βλέπε χάρτη.

Χάρτης 5 Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Το άρθρο αναφέρει ότι η συμμαχία Ρωσίας-Χεζμπολάχ θα περιορίσει πολύ την δυνατότητα των Ισραηλινών να χτυπάνε στην Συρία φορτία με Ρωσικά όπλα που στέλνουν οι Ιρανοί στην Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Το άρθρο αναφέρει ότι οι Ρώσοι θα ισχυρίζονται ότι αυτά τα όπλα δεν προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν στο Ισραήλ, και θα θεωρούν τις επιθέσεις των Ισραηλινών επιθέσεις στην Ρωσία. Το άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι στις 27 Σεπτεμβρίου οι Ισραηλινοί χτύπησαν λίγο μπροστά από τα σύνορα τους κάποια οχυρά της Συρίας, σε αντίποινα για κάποιους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, και ο Πούτιν δήλωσε ανήσυχος για τις επιθέσεις των Ισραηλινών.

Το άρθρο ισχυρίζεται ότι οι Ισραηλινοί δοκίμασαν τους Ρώσους, και αφού οι Ρώσοι αντέδρασαν για ένα χτύπημα τόσο κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν πολύ πιο έντονα αν οι Ισραηλινοί χτυπήσουν πιο βαθιά στην Συρία κάποιο φορτίο με όπλα που κατευθύνεται στον Νότιο Λίβανο. Τελειώνοντας, το άρθρο συμπεραίνει ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν πολλές επιλογές, αφού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Ρωσία, και θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες προσέγγισης με τους Ρώσους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συσφίξουν τις τραυματισμένες του σχέσεις με τον παραδοσιακό τους σύμμαχο, τις ΗΠΑ, ώστε οι ΗΠΑ να θέσουν κάποιες κόκκινες γραμμές.

Οι καλές σχέσεις με τους Ρώσους ήταν τεράστιο όφελος για τους Ισραηλινούς, και είναι πολύ μεγάλο το κόστος των τελευταίων εξελίξεων, και νομίζω ότι ήδη φαίνεται. Λογικά οι Ισραηλινοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ξαναγίνουν το καλό παιδί των Αμερικανών, και να αφήσουν στην άκρη την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Και φυσικά να επιδιώξουν τις καλές σχέσεις με την Ρωσία, αλλά πόσο καλές μπορεί να είναι αυτές οι σχέσεις αν η Ρωσία έχει αποφασίσει να συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο? Νομίζω ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι Ισραηλινοί θα πρέπει να κινηθούν προς τις ΗΠΑ, έχοντας μάλιστα στο μυαλό την φράση “τρεχάτε ποδαράκια μου μην σας χέσει ο κώλος μου”.

Να προσθέσω επίσης ότι η παρουσία της Ρωσίας στην Συρία βλάπτει την Τουρκία. Αν βλάπτει και το Ισραήλ δημιουργούνται προυποθέσης συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ εναντίον των Ρώσων. Είναι δυνατόν να συνεργαστούν οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι στην Συρία ενώ οι Τούρκοι χτυπάνε το Ισραήλ από την Γάζα? Είναι. Δεν λέω ότι θα γίνει, αλλά σίγουρα είναι. Έχουμε πολλά αντίστοιχα παραδείγματα. Πχ οι Καταριανοί, οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες χτυπάνε το Ιράν στην Συρία και το Ιράκ, αλλά οι Τούρκοι, οι Καταριανοί και οι Ιρανοί χτυπάνε μαζί τον Σίσι στην Αίγυπτο, ο οποίος υποστηρίζεται από την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία. Να δούμε και τι ποσότητα πετρελαίου βρέθηκε στο Γκολάν, γιατί αν είναι μεγάλη μπορεί να πλήττει και την Τουρκία. Αν η ποσότητα είναι μεγάλη θα γίνει του Κουτρούλη ο γάμος.

Άρθρα
Potentially game-changing oil reserves discovered in Israel”, Οκτωβρίου

“Abbas to visit Iran in November for first time since 2012”, του Αυγούστου 2015

“Why Israel Should Be Worried About Russia's Role in Syria”, Οκτωβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου