Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Η Γαλλία στην Συρία

Η Γαλλία από την μία βομβαρδίζει τον ISIS, δυσαρεστώντας την Τουρκία. Από την άλλη ανοίγει στα Ηνωμένα Έθνη ζήτημα εγκλημάτων πολέμου εναντίον του καθεστώτος του Σύρου δικτάτορα Άσαντ, δυσαρεστώντας τους Ρώσους. Με την στάση της βέβαια η Γαλλία ευχαριστεί πάρα πολύ τους φίλους της Σαουδάραβες, με τους οποίους κάνει πολλά projects στον τομέα της ενέργειας, και στους οποίους πουλάει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων.

Η τελευταία επιτυχία της Γαλλίας ήταν η πώληση των δύο Γαλλικών Mistral στην Αίγυπτο. Κάθε Mistral μπορεί να μεταφέρει 16 στρατιωτικά ελικόπτερα, 50 στρατιωτικά οχήματα, και 700 άνδρες. Τα Mistral θεωρούνται η αφρόκρεμα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα δύο Mistral προορίζονταν για την Ρωσία, στα πλαίσια της συμφωνίας που είχαν κάνει οι Σαρκοζί-Πούτιν, αλλά η πώληση τους ακυρώθηκε από τον Ολάντ μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας. Η Αίγυπτος αγοράζει τα Mistral με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία ελπίζει να δημιουργήσει μία Arab Force, που στο επίκεντρο θα έχει την Αίγυπτο, την μεγαλύτερη Αραβική χώρα, ώστε να σχηματιστεί ένα Αραβικό μέτωπο απέναντι στο Ιράν και την Τουρκία. Η Σαουδική Αραβία βλέπει την επιρροή της Τουρκίας στο Κατάρ να αυξάνεται, και την επιρροή του Ιράν στην Συρία, το Ομάν και σε άλλες Αραβικές χώρες να αυξάνεται επίσης, και προσπαθεί να κρατήσει την Αίγυπτο στο δικό της άρμα. Η Αίγυπτος όμως, λόγω και της τεράστιας σημασίας της, είναι πολύ ακριβός σύμμαχος.

Η Αίγυπτος επίσης αγόρασε 24 Γαλλικά αεροσκάφη Rafale (6 δις δολάρια), για τα οποία φαντάζομαι θα τσόνταρε και πάλι η Σαουδική Αραβία. Το Κατάρ αγόρασε άλλα  24 Rafale, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν την αγορά άλλων 24 Rafale από την Γαλλία. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι Άραβες έχουν την υποστήριξη της Γαλλίας εναντίον του Άσαντ. Αν όμως η Γαλλία βομβαρδίζει τον ISIS, εμφανίζεται να είναι πιο κοντά στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE) και λιγότερο στο Κατάρ, του οποίου η σχέση με την Τουρκία είναι γνωστή. Εξάλλου οι Γάλλοι με την Τουρκία έχουν προβληματικές σχέσεις, και οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν τον ISIS και στην Βόρεια και την Κεντρική Αφρική.

France makes first air strikes against Isis in Syria”, Σεπτέμβριος 2015

France 'opens war crimes inquiry against Assad regime' in Syria: UN debate”, Σεπτέμβριος 2015

Egypt to buy Mistral-class warships France originally built for Russia”, Σεπτεμβρίου 2015

Qatar agrees to buy 24 Rafale fighter jets from France”, Μαΐου 2015

“UAE Restarts Rafale Talks With France”, Απριλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου