Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Η Δημιουργία ενός Νέου Baghdad Pact από την Ρωσία

Πολύ ωραίο άρθρο από το Washington Institute, με τίτλο “Russia Pursues a New Baghdad Pact”, του Οκτωβρίου 2015. Το άρθρο αναφέρει το Baghdad Pact, που ήταν μία συμμαχία που είχαν συνάψει οι Άγγλοι με τους Τούρκους, τους Ιρανούς, τους Ιρακινούς και τους Πακιστανούς το 1955. Να προσθέσω εγώ ότι με το Baghdad Pact του 1955 οι Άγγλοι ήθελαν να προστατεύσουν τον Περσικό Κόλπο από τους Σοβιετικούς και τους Κινέζους. Το Baghdad Pact διαλύθηκε με την άνοδο των σοσιαλιστών στο Ιράκ και των Ισλαμιστών στο Ιράν.Το άρθρο γράφει ότι ο Πούτιν σήμερα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο Baghdad Pact με το Ιράν, το Ιράκ και την Συρία. Να προσθέσω εγώ ότι με το νέο ας το πούμε Baghdad Pact οι Ρώσοι προσπαθούν να σταματήσουν το Αραβικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Το άρθρο γράφει επίσης για την υποστήριξη της Αιγύπτου στην Ρωσία, με τους Αιγυπτίους να επικροτούν ανοιχτά την Ρωσική παρουσία στην Συρία. Παρά την έχθρα των Αιγυπτίων με τους Τούρκους δεν θα έπρεπε να θεωρούμε δεδομένο ότι οι Αιγύπτιοι θα επικροτούσαν την Ρωσική παρουσία στην Συρία, γιατί η Ρωσική παρουσία ενοχλεί τους άλλους συμμάχους των Αιγυπτίων, τους Σαουδάραβες, οι οποίοι πληρώνουν την συμμαχία τους με την Αίγυπτο χρυσάφι.

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στο άνοιγμα των Ρώσων στο Ισραήλ, με τους Ρώσους να παίρνουν ένα μέρος του δεύτερου μεγαλύτερου κοιτάσματος του Ισραήλ, με αντάλλαγμα ότι δεν θα επιτρέψουν στην Χεζμπολάχ στον Λίβανο να επιτεθεί στα θαλάσσια κοιτάσματα του Ισραήλ. Την Χεζμπολάχ να προσθέσω εγώ εξοπλίζουν το Ιράν και η Ρωσία. Αυτά βέβαια που γράφει το άρθρο για Ρωσία-Ισραήλ ισχύουν λιγότερο σήμερα, αφού οι Ισραηλινοί συζητούν με την Ιταλική ENI για ένα μέρος των κοιτασμάτων τους, και οι Ρώσοι έχουν κατεβάσει πολύ στρατό στην Συρία και έχουν ενισχύσει την συμμαχία τους με την Χεζμπολάχ, που είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των Ισραηλινών στα σύνορα τους με τον Λίβανο. Να προσθέσω ότι η Χαμάς στην Γάζα θεωρείται παιδική χαρά μπροστά στην Χεζμπολάχ.

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στον τρόπο που βλέπουν οι Ιρανοί την αυξημένη παρουσία των Ρώσων στην Συρία, γιατί από την μία πλευρά η αυξημένη Ρωσική παρουσία στην Συρία είναι για τους Ιρανούς μία τεράστια βοήθεια εναντίον των Σουνιτών Ισλαμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία, αλλά από την άλλη επιτρέπουν στην Ρωσία να πάρει από το Ιράν τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην περιοχή. Επίσης γράφει το άρθρο η Ρωσία αποκτά μεγάλη δύναμη στον διάδρομο Ιράν-Ιράκ-Συρίας, που εκπληρώνει το μεγάλο όνειρο των Ιρανών που είναι η έξοδος στην Μεσόγειο Θάλασσα. Το άρθρο εννοεί ότι με αυτόν τον διάδρομο οι Ιρανοί μπορούν να στέλνουν το πετρέλαιο και το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα να μπλοκάρουν τους Αραβότουρκικούς αγωγούς.

Να προσθέσω εγώ ότι υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια συνεργασίας ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ. Αν οι Ρώσοι αφήσουν όλη την Ευρώπη στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό να αφήσουν τους Ρώσους να κάνουν σχεδόν ότι θέλουν στην Μέση Ανατολή και να πουλάνε το δικό τους πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η Ρωσία έχει την δυνατότητα να βγάλει την Τουρκία από την μέση και να ανατρέψει τα πάντα. Και μου κάνει εντύπωση που οι Ρώσοι δεν το κάνουν. Εκτός και αν η απόσυρση των υποστηριζόμενων από την Ρωσία ανταρτών στην Ουκρανία δείχνει μία διάθεση των Ρώσων να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Να δούμε παρακάτω. Είναι βέβαια και δύσκολο για τις ΗΠΑ να πουλήσουν την Τουρκία για την Ρωσία, αλλά και η Τουρκία έχει πολλές φορές πουλήσει τις ΗΠΑ για την Ρωσία και την Κίνα. Να το δούμε παρακάτω πως θα πάει το τρίγωνο ΗΠΑ-Ρωσία-Τουρκία. Να δούμε τι ανοίγματα θα κάνουν οι Ρώσοι προς τους Αμερικανούς, και αν οι Αμερικανοί θα μπορούν να αντισταθούν σε αυτά τα ανοίγματα. Αν τα κάνουν οι Ρώσοι.


Το Washington Institute έχει καταπληκτικά άρθρα.  Είναι ένα Αμερικανικό think tank που εξειδικεύεται σε θέματα της Μέσης Ανατολής. Για να εγγραφείτε πηγαίνετε στην αρχική σελίδα, στην μέση και δεξιά βλέπετε την σελίδα, πατήστε το “get email alerts”, συμπληρώστε την φόρμα, και επιλέξτε τους τομείς που σας ενδιαφέρουν. Επιλέξτε τα πάντα. Δεν είναι ενοχλητικό το alert. Τα στοιχεία που θα βάλετε δεν χρειάζεται να είναι αληθινά, εκτός από το email φυσικά. Τα email που θα σας έρχονται θα εμφανίζονται ως TWI (The Washington Institute).

Russia Pursues a New Baghdad Pact”, του Οκτωβρίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου