Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Γαλλία-Άραβες Μέρος 2

Ανέβασα σήμερα μία ανάρτηση για τις πωλήσεις όπλων της Γαλλίας στους Άραβες. Να προσθέσω ακόμη κάτι για να είναι η ανάρτηση πλήρης. Οι σχέσεις των Γάλλων με τους Άραβες ήταν πολύ προβληματικές μέχρι την δεκαετία του 60, κυρίως λόγω του πολέμου της Γαλλίας με την Αλγερία, η οποία ήταν αποικία της Γαλλίας μέχρι το 1962, αλλά και λόγω της Διώρυγας του Σουέζ, την οποία ο Αιγύπτιος σοσιαλιστής δικτάτορας Νάσερ απειλούσε ότι θα κλείσει. Αυτά τα προβλήματα έκαναν την Γαλλία και το Ισραήλ στρατηγικούς συμμάχους, και την σχέση της Γαλλίας με τους Άραβες πολύ προβληματική.

Όταν η Γαλλία έχασε τις αποικίες της, και οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγάλος παίκτης της Μέσης Ανατολής, οι Γάλλοι δεν είχαν κανέναν λόγο να μην προχωρήσουν σε μεγάλες συνεργασίες με τους Άραβες, ειδικά στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Μέχρι πρόσφατα όμως οι Ισλαμιστές Άραβες δικτάτορες του Περσικού Κόλπου αγόραζαν όπλα κυρίως από τις ΗΠΑ, και οι σοσιαλιστές Άραβες δικτάτορες αγόραζαν όπλα κυρίως από την Ρωσία. Μετά το άνοιγμα των Αράβων του Κόλπου προς την Κίνα, και το άνοιγμα των ΗΠΑ προς το Ιράν, οι Άραβες δεν νοιώθουν πλέον άνετα να είναι εξαρτημένοι από τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, γιατί οι ΗΠΑ θα πρέπει να κρατάνε μία ουδέτερη στάση ανάμεσα στους Άραβες και τους Ιρανούς. Τουλάχιστον σε σχέση με την στάση τους στο παρελθόν.
Επίσης οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν πολύ ισχυρότερους δεσμούς με το Ιράν απ’ότι με τους Άραβες του Κόλπου, και άρα οι Άραβες του Κόλπου δεν θεωρούν ότι η αγορά όπλων από την Ρωσία και την Κίνα είναι μία απόλυτα ασφαλής λύση. Η Γαλλία αντιθέτως, έχει πολύ προβληματικές σχέσεις με το Ιράν και την Κίνα, με τους οποίους σκοτώνεται για τις πρώτες ύλες της Αφρικής. Αυτό εννοεί το παρακάτω άρθρο των Times, με τίτλο “The Real Reason Egypt Is Buying Fighter Jets From France”, του Φεβρουαρίου 2015, που γράφει ότι ο πραγματικός λόγος που η Αίγυπτος στρέφεται στην Γαλλική αγορά όπλων είναι για να μην είναι εξαρτημένη από κάποιον προμηθευτή. Αυτό όμως που λέει το περιοδικό Time δεν ισχύει μόνο για τους Αιγύπτιους, αλλά και για τους υπόλοιπους Άραβες. Ειδικά στον βαθμό που οι Άραβες θέλουν να δημιουργήσουν την Arab Force που οραματίζεται η Σαουδική Αραβία ως αντίβαρο στην Τουρκία και το Ιράν, με κορμό την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Η Ρωσία είναι δεδομένο ότι με την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα αυξήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ιράν, για να μην μειωθεί η επιρροή της, αφού οι ΗΠΑ για να προφυλάξουν τους συμμάχους τους Άραβες και Ισραηλινούς δεν θα μπορούν να πουλάνε στο Ιράν όπλα υψηλής τεχνολογίας.

Επίσης, με το μεγάλο αυτό άνοιγμα της Γαλλίας προς τους Άραβες, το αναμενόμενο είναι να δούμε ένα αντίστοιχο άνοιγμα των Γερμανών προς τους Ιρανούς. Υπάρχει το αγκάθι του Ισραήλ ανάμεσα στις σχέσεις Γερμανίας-Ιράν, αφού μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία έχει αναλάβει τον ρόλο της προστάτιδας του Ισραήλ, και το Ιράν έχει ως επίσημη θέση την εξαφάνιση του Ισραήλ. Βλέπε Γερμανία-Ιράν-Ισραήλ”.

Δεν ξέρω αν οι Γερμανοί θα καταφέρουν να πείσουν τους Ιρανούς να αλλάξουν στάση στο θέμα του Ισραήλ. Οι Αμερικανοί πάντως απέτυχαν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να πείσουν τους Ιρανούς να άρουν την θέση τους για αφανισμό του Ισραήλ, όπως απέτυχαν να περάσουν και όλους τους άλλους όρους που έθεσαν. Η Μέρκελ ωστόσο έχει δηλώσει ότι η Γερμανία δεν θα είναι ποτέ ουδέτερη απέναντι στο Ισραήλ, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Jerusalem Post με τίτλο Merkel: Germany will never be neutral on Israel”, του Σεπτεμβρίου 2013.

Ωστόσο αν η κρίση βαθύνει και στην Γερμανία ανέβουν αριστερά και εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα, οι Ισραηλινοί δεν θα πρέπει να αναμένουν να λάβουν από την Γερμανία την διπλωματική και οικονομική υποστήριξη που έλαβαν τα τελευταία 60 χρόνια. Οι Γερμανοί έχουν όντως δείξει στο παρελθόν ότι βάζουν το Ισραήλ πάνω από τα οικονομικά τους συμφέροντα, αλλά μένει να δούμε αν θα έχουν την πολυτέλεια να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό και στο μέλλον σε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης, με πάρα πολλές ευκαιρίες να τους παρουσιάζονται στο Ιράν.

Το σίγουρο είναι ότι η γεωπολιτική ισορροπία θα απαιτήσει κάποια στιγμή μία σύσφιξη των σχέσεων Γερμανίας-Ιράν, ως απάντηση στην σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Αράβων.


Βλέπε επίσης “Η Γαλλία στην Συρία”


“The Real Reason Egypt Is Buying Fighter Jets From France”, του Φεβρουαρίου 2015

“Merkel: Germany will never be neutral on Israel”, του Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου