Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Αρμενία VS Αζερμπαϊτζάν

 Ωραίος χάρτης της περιοχή Nagorno-Karabakh από το Stratfor. Γι’αυτή την περιοχή σκοτώνονται οι Αζέροι με τους Αρμένιους εδώ και δεκαετίες. Στους χάρτες η περιοχή εμφανίζεται σαν τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά η περιοχή έχει διοικητική αυτονομία ως αποτέλεσμα των πολέμων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Και οι δύο χώρες είναι πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. Η Αρμενία είναι Χριστιανική χώρα φτωχή σε πετρέλαιο, και σύμμαχος της Ρωσίας και του Ιράν, και το Αζερμπαϊτζάν είναι Μουσουλμανική χώρα πλούσια σε αέριο και πετρέλαιο, και σύμμαχος της Τουρκίας. Νομίζω όμως ότι το Nagorno-Karabakh δεν έχει κάποιο άμεσο ενεργειακό ενδιαφέρον.


 Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του Stratfor η Αρμενία είχε νικήσει το Αζερμπαϊτζάν το 1994, παίρνοντας de facto τον έλεγχο της περιοχής. Το άρθρο γράφει ότι η Ρωσία δεν έχει κάποιο συμφέρον σε αυτή την περιοχή, και προσπαθεί να έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ώστε να έχει επιρροή και στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν. Μέχρι το 2014 η επίσημη θέση της Ρωσίας ήταν να έχει μία ουδέτερη στάση ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά στην πραγματικότητα ενίσχυε την Αρμενία που επέτρεπε στην Ρωσία να έχει στρατό στα εδάφη της, ενώ το Αζερμπαϊτζάν είχε συμμαχήσει με την Τουρκία.

Το Αζερμπαϊτζάν, γράφει το άρθρο, λόγω των εξαγωγών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έφτιαξε έναν στρατό που δεν μπορεί πια να αντιμετωπίσει η φτωχή Αρμενία, και έχει ως προτεραιότητα να πάρει την περιοχή Nagorno-Karabakh υπό τον έλεγχο του, αλλά φοβάται την αντίδραση της Ρωσίας. Γενικά το άρθρο αναφέρει ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να εξελιχθεί στον βασικό διαμεσολαβητή σε αυτή την σύγκρουση, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται, αφού αυξάνει την επιρροή της και στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου