Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΕ VS Γερμανία για North Stream 2

 Δυσαρεστημένος ο επίτροπος της ΕΕ Maros Sefcovic με την συμφωνία της Gazprom με τις E.ON (Γερμανία), BASF/Wintershall (Γερμανία), OMV (Αυστρία), Shell (Αγγλία-Ολλανδία), και ENGIE (Γαλλία), όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Politico με τίτλο “Šefčovič warns energy firms over Nord Stream II participation”, του Σεπτεμβρίου 2015. Η συμφωνία αφορά στο έργο North Stream 2, και αφορά στην επέκταση του North Stream, ώστε να διπλασιαστεί το ρωσικό φυσικό αέριο που φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας κατά 55 δις κυβικά μέτρα, φτάνοντας συνολικά τα 110 δις κυβ μέτρα ετησίως, μόνο από την διαδρομή Ρωσία-Βαλτική-Γερμανία. Η ΕΕ καταναλώνει περίπου 450 δις κυβ μέτρα ετησίως. Η ποσότητα αυτή αφορά στο έτος 2012.Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα πλήγμα για την αύξηση των ενεργειακών επιλογών της ΕΕ, αλλά αποτελεί επίσης πλήγμα γιατί θα στερήσει την Ουκρανία από τα transit fees που χρειάζεται για να επιβιώσει. Είναι σωστό αυτό που λέει, γιατί η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία αν θέλει να την εντάξει στο δυναμικό της κάποια στιγμή, και αν η Ουκρανία χάσει αυτές της προμήθειες, το ποσό θα ανέβει, και η δυσκολία του εγχειρήματος θα αυξηθεί.

Για την ανάγκη όμως της διαφοροποίησης των ενεργειακών επιλογών της ΕΕ, νομίζω ότι αν η Ρωσία συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ, θα πάψει να υπάρχει και η πίεση για διαφοροποίηση. Τουλάχιστον θα μειωθεί πάρα πολύ. Και είναι και ένα καλό παζάρι αυτό ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρωσία. Εκδημοκρατισμός της Ρωσίας, και σεβασμός στους κανόνες της ΕΕ, με αντάλλαγμα μεγαλύτερο μερίδιο στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Φυσικά με αυτό το νέο δίκτυο θα δυσκολέψει και η κατασκευή του Southern Energy Corridor (TANAP-TAP). Το πρόβλημα για την ΕΕ είναι ότι αν οι εταιρείες αυτές, μαζί με την Gazprom, φροντίσουν να τηρηθούν οι αντιμονοπωλιακοί κανονισμοί της ΕΕ περί σπασίματος της αγοράς ενέργειας, άλλος παραγωγός, άλλος μεταφορέας, και άλλος πωλητής, η ΕΕ δεν θα μπορεί να σταματήσει τον αγωγό ακόμη και αν το θέλει, όπως έκανε στην περίπτωση του South Stream, ο οποίος παραβίαζε την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για την συμφωνία ανάμεσα στην Gazprom, την Ε.ΟΝ, την OMV, την Shell, βλέπε παρακάτω άρθρο από την σελίδα της Gazprom.
“Gazprom, BASF, E.ON, ENGIE, OMV and Shell sign Shareholders Agreement on Nord Stream II project”,

Για τις αντιδράσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα ενέργειας βλέπε “Šefčovič warns energy firms over Nord Stream II participation”, του Σεπτεμβρίου 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου