Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ρωσία VS Σλοβακία - Το Σλοβάκικο Δίκτυο Eustream

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico χαρακτήρισε προδοσία την συμφωνία για τον Nord Stream 2, σύμφωνα με την οποία θα διπλασιαστεί η δυνατότητα μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η συμφωνάι θα στοιχίσει στην Ουκρανία και την Σλοβακία δισεκατομμύρια. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο παρακάτω άρθρο του Euractiv, με τίτλο “Slovak PM calls Nord Stream expansion deal a betrayal”, του Σεπτεμβρίου 2014. Με τον Nord Stream 2 η ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που θα μπορεί να μεταφερθεί στην Γερμανία θα διπλασιαστεί από τα 55 στα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Στο παρακάτω άρθρο του Yahoo, με τίτλο “Ukraine PM calls second Russia-Germany pipeline anti-European”, του Σεπτεμβρίου 2015, θα διαβάσετε ότι ο φιλοδυτικός Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, χαρακτήρισε την συμφωνία για τον Nord Stream 2 ως αντιουκρανική και αντιευρωπαϊκή. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό η συμφωνία για τον Nord Stream 1 αύξησε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά η συμφωνία για τον Nord Stream 2 θα καταστήσει αυτόν τον ενεργειακό διάδρομο μονοπωλιακό, και θα θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Να προσθέσω εγώ ότι η Ουκρανία εισπράττει transit fees 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από το ρωσικό φυσικό αέριο, και όσο αυξάνεται η ποσότητα του Ρωσικού φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, τόσο αυτά τα έσοδα θα μειώνονται.

Οι Σλοβάκοι από την πλευρά τους μεταφέρουν σε διάφορες χώρες με το εθνικό τους δίκτυο αγωγών Eustream το ρωσικό φυσικό αέριο που περνάει από την Ουκρανία, και επίσης χάνουν έσοδα όσο αυξάνεται η ποσότητα του ρωσικού φυσικού αερίου που περνάει στην Ευρώπη μέσα από την Γερμανία. Βλέπε χάρτες 1 και 2. Στον χάρτη 2 βλέπετε το Σλοβάκικο δίκτυο Eustream από το site της Eustream.

Χάρτης 1


Χάρτης 2
Επίσης όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του πρακτορείου Reuters, με τίτλο “Slovakia's Eustream offers alternative to South Stream pipeline”, του Νοεμβρίου 2014, οι Σλοβάκοι προωθούσαν το δίκτυο EASTring, το οποίο θα ένωνε την Δυτική Ευρώπη με την Νότια και Ανατολική Ευρώπη μέσω της Σλοβακίας, και έτσι θα μειωνόταν η εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία.

Η συμφωνία για τον Nord Stream 2 ανάμεσα στην Gazprom, την E.ON (Γερμανία), την Wintershall (Γερμανία), την Shell (Αγγλία-Ολλανδία), την ENGIE-πρώην GDF Suez (Γαλλία) και την OMV (Αυστρία), αναστάτωσε όπως ήταν φυσικό και την Πολωνία, την Λιθουανία, την Λετονία και την Εσθονία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι συμφωνίες αυτές αγνοούν εντελώς την Ευρωπαϊκή ενότητα, και παρομοιάζουν τους Γερμανορωσικούς αγωγούς με την συμμαχία ανάμεσα στους Ναζί και τους Κομμουνιστές το 1939 (συμφωνία Molotov-Ribbentrop).

Ο Πούτιν μάλιστα για να τους πατήσει τον κάλο υπερασπίστηκε δημοσίως την συμφωνία Molotov-Ribbentrop, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Moscow Times, με τίτλο “Putin Defends Ribbentrop-Molotov Pact in Press Conference with Merkel”, του Μαΐου 2015.

Είναι ίσως υπερβολικό να παρομοιάζουμε τις συμφωνίες για τους αγωγούς Nord Stream με την συμμαχία των Ναζί με τους Κομμουνιστές το 1939, αφού η σημερινή Γερμανία είναι υπόδειγμα δημοκρατίας. Η Ρωσία του Πούτιν όμως αρχίζει να θυμίζει την Γερμανία του Χίτλερ, με την διαφορά ότι ο Πούτιν δεν καλλιεργεί τον αντισημιτισμό, αφού έχει πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ, με το οποίο συνεργάζεται στο θέμα των σουνιτών ισλαμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ. Αν όμως εξαιρεθεί το θέμα του αντισημιτισμού, η Ρωσία του Πούτιν μετατρέπεται σε ένα ολοένα και σκληρότερο εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς. Και αν κάποια στιγμή σφίξουν τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η Γερμανία θα παραμείνει η δημοκρατική χώρα που είναι σήμερα.

Το βέβαια είναι ότι το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας Molotov-Ribbentrop ισχύει και σήμερα. Η Ρωσία θα στέλνει στην Γερμανία πρώτες ύλες, και η Γερμανία θα στέλνει στην Ρωσία βιομηχανικά προϊόντα. Σε περίπτωση πολέμου, αν η Γερμανία και η Ρωσία βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο, θα πρέπει υποχρεωτικά να μοιράσουν την Πολωνία και τις χώρες τις Βαλτικής στην μέση, όπως έκαναν και το 1939 οι Ναζί με τους Κομμουνιστές, προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους.


Για το άρθρο του Euractiv βλέπε
“Slovak PM calls Nord Stream expansion deal a betrayal”, του Σεπτεμβρίου 2014

Για το άρθρο του Yahoo βλέπε
Ukraine PM calls second Russia-Germany pipeline anti-European”, του Σεπτεμβρίου 2015

Για άρθρο Reuters βλέπε
Slovakia's Eustream offers alternative to South Stream pipeline”, του Νοεμβρίου 2014

Για το άρθρο των Moscow Times βλέπε
“Putin Defends Ribbentrop-Molotov Pact in Press Conference with Merkel”, του Μαίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου