Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η Τουρκία Παγώνει τις Συζητήσεις με την Ρωσία για τον Turk Stream

 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Stratfor, με τίτλο “Turkey, Russia: Ankara Has Frozen Pipeline Project, Officials Say”, του Σεπτεμβρίου 2015, η Τουρκία παγώνει τις συζητήσεις με την Ρωσία σχετικά με την κατασκευή του αγωγού Turk Stream. Προφανώς αυτά είναι νευράκια της Τουρκίας προς την Ρωσία για την συμφωνία για τον Nord Stream 2.

Η Τουρκία και η Γερμανία διεκδικούν να αποτελέσουν την πύλη εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι της περιοχής τους τελευταίους αιώνες, και η όποια βελτίωση των σχέσεων τους, και η όποια λυκοφιλία προέκυψε από αυτήν την βελτίωση, προήλθε από την συνεργασία τους στον τομέα του φυσικού αερίου. Με τον Nord Stream 2 όχι μόνο η Ρωσία αβαντάρει την Γερμανία, αλλά δυσκολεύει και την κατασκευή του Southern Energy Corridor (TANAP-TAP) που προωθεί η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Πάντα έλεγα, και εξακολουθώ να το λέω, ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι ο Southern Energy Corridor και όχι ο Turk Stream, αφού φιλοδοξεί να γίνει ένας ανεξάρτητος ενεργειακός κόμβος. Έχουν ξεκάθαρα δηλώσει οι Τούρκοι ότι δεν ενδιαφέρονται να γίνουν για την Ρωσία μία νέα Ουκρανία. Κάτι τέτοιο δείχνει να ενδιαφέρει περισσότερο τους Γερμανούς. Η τεράστια γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, και η κόντρα της με την Ρωσία τους τελευταίους αιώνες, δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να αρκεστεία σε έναν τέτοιο ρόλο. Εξάλλου αν η Τουρκία συμπορευτεί πλήρως με την Ρωσία στο θέμα της ενέργειας, και μπλοκάρει το ΝΑΤΟ από τους διαδρόμους προς την Μέση Ανατολή και την Κασπία Θάλασσα, μάλλον θα έχει αλλάξει στρατόπεδο. Δεν νομίζω ότι την εξυπηρετεί κάτι τέτοιο την Τουρκία, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα.

Αν στο μέλλον η Ασία αναπτυχθεί σε βαθμό που να μπορέσει να αποτελέσει για την Τουρκία μία εναλλακτική προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ίσως να το σκεφτεί η Τουρκία. Προς το παρόν δηλώνει ότι αφού δεν την δέχεται η ΕΕ σκέφτεται να προσχωρήσει στο Eurasian Economic Union που προωθεί η Ρωσία, αλλά δεν νομίζω ότι σκέφτεται στα σοβαρά η Τουρκία να αλλάξει στρατόπεδο. Η Τουρκία είναι ο σύνδεσμος Ασίας-Ευρώπης, και είναι υποχρεωμένη να κοιτά και προς τις δύο πλευρές, αλλά δεν νομίζω ότι θέλει στην παρούσα φάση να αλλάξει στρατόπεδο. Και γιατί να θέλει κάτι τέτοιο η Τουρκία? Ο μεγάλος της αντίπαλος είναι η Ρωσία, και οι ΗΠΑ έχουν εχθρικές σχέσεις με την Ρωσία. Γιατί να θέλει η Τουρκία να χάσει αυτόν τον πολύτιμο σύμμαχο στην κόντρα της με την Ρωσία? Την Τουρκία και την Ρωσία τις χωρίζουν πολύ περισσότερα, σε σχέση με αυτά που χωρίζουν τις ΗΠΑ και την Τουρκία, με σημαντικότερο παράγοντα φυσικά ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν είναι γείτονες.

Όσο όμως και να μην είναι προτεραιότητα της Τουρκίας ο Turk Stream, υπήρχε πάντα η συζήτηση για να δημιουργηθεί το ένα πόδι του Turk Stream, που θα μετέφερε στην Τουρκία 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Δυτικής Τουρκίας. Αντί εννοώ να κατασκευαστούν και τα άλλα 3 πόδια που θα μετέφεραν και άλλα 45 δις κυβικά μέτρα για την Ευρώπη, εκτός από τα 15 της Τουρκίας. Σίγουρα πάντως η συμφωνία για τον Nord Stream 2, αν φυσικά προχωρήσει, δεν θα βοηθήσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.

Turkey, Russia: Ankara Has Frozen Pipeline Project, Officials Say”, του Σεπτεμβρίου 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου