Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Ρωσικός Αγωγός Trans-Siberian και ο Ronald Reagan

 Η Σοβιετική Ένωση είχε σαν φιλοσοφία να μην εισάγει και να μην εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες από χώρες εκτός του ανατολικού μπλοκ. Οι συναλλαγές της με την δύση ήταν μικρές και απλές. Όταν η Σοβιετική οικονομία άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα κατάρρευσης, οι Ρώσοι θέλησαν να οργανώσουν την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τους δυτικούς. Ανάμεσα σε αυτά τα σχέδια ήταν και ο αγωγός Trans-Siberian, ή UrengoyPomaryUzhgorod pipeline, ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο από την Σιβηρία στην Δυτική Ευρώπη.

Την κατασκευή του αγωγού άρχισαν να προωθούν οι Σοβιετικοί στις αρχές της δεκαετίας του 80. Οι Σοβιετικοί όμως χρειάζονταν εξοπλισμό και κεφάλαια από τους δυτικούς για να κατασκευάσουν τον αγωγό. Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Pipelines International, με τίτλο The UrengoyPomaryUzhgorod Pipeline: a Cold War pipeline”, υπό την ηγεσία του Ronald Reagan, οι ΗΠΑ φοβούμενες ότι η κατασκευή αυτού του αγωγού θα αύξανε την επιρροή των Σοβιετικών στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, απαγόρευσαν στις Αμερικανικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην κατασκευή.

Οι Γάλλοι και οι Δυτικογερμανοί όμως, οι οποίοι ήθελαν να μειώσουν την εξάρτηση τους από τις χώρες του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία κλπ, εξασφάλισαν τα κεφάλαια και τον εξοπλισμό που χρειάζονταν οι Ρώσοι, μέσω της Deutsche Bank κυρίως, αλλά και άλλων γερμανικών και γαλλικών εταιρειών, και στο τέλος και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αποδεχτούν την κατασκευή του αγωγού, και ο αγωγός ξεκίνησε να λειτουργεί το 1984. Σήμερα μεταφέρει λίγο περισσότερο από 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Σιβηρία στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, και είναι ένα από τα βασικά δίκτυα της Ρωσίας.

Μάλιστα τα εγκαίνια του αγωγού έγιναν στην Γαλλία, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ την περίοδο 1966-2009. Ο Γάλλος εθνικοσοσιαλιστής ηγέτης Σαρλ Ντε Γκωλ είχε αποσύρει την Γαλλία από την συμμαχία λόγω της προνομιακής σχέσης που θεωρούσε ότι οι ΗΠΑ είχαν με την Αγγλία, αλλά και λόγω της προσπάθειας των ΗΠΑ και της Ρωσίας να μην αφήνουν τους συμμάχους τους να κατασκευάζουν πυρηνικά όπλα. Το ΝΑΤΟ ουσιαστικά ήταν η εγγύηση των ΗΠΑ προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ότι θα επέμβουν σε περίπτωση που η Σοβιετική Ένωση τους επιτεθεί. Η Γαλλία θεωρούσε ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ δεν της επέτρεπαν να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην Ευρώπη.

The Urengoy – Pomary – Uzhgorod Pipeline: a Cold War pipeline


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου