Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Παράγοντας Πετρέλαιο στην Επίθεση της Ιαπωνίας στο Pearl Harbor το 1941

Το παρακάτω wikipedia link αναφέρεται στα αίτια της Ιαπωνικής επίθεσης στο Pearl Harbor το 1941. Όπως μπορείτε να διαβάσετε στις 3 πρώτες παραγράφους, η Ιαπωνία που είχε ήδη εισβάλει στην σύμμαχο τότε των ΗΠΑ Κίνα, εισέβαλε και στην Γαλλική Ινδοκίνα. Η τότε Γαλλική Ινδοκίνα είναι το σημερινό Βιετνάμ και Λάος (κίτρινος κύκλος). Ως αντίποινα οι ΗΠΑ επέβαλλαν εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ιαπωνία.
Η Ιαπωνία να προσθέσω εγώ, είναι από τις φτωχότερες χώρες σε αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, και ακόμη και σήμερα εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο που καταναλώνει. Εκείνη την εποχή οι εισαγωγές της βασίζονταν σχεδόν εξολοκλήρου στις ΗΠΑ, αφού τα περισσότερα κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας δεν είχαν ακόμη ανακαλυφθεί (το πρώτο σημαντικό κοίτασμα της Σαουδικής Αραβίας για παράδειγμα είχε ανακαλυφθεί μόλις δυο χρόνια πριν το 1938).

Και συνεχίζει η Wikipedia στην ίδια παράγραφο, οι Ιάπωνες υπολόγισαν ότι λόγω του Αμερικανικού εμπάργκο, το Ιαπωνικό Ναυτικό δεν θα μπορούσε να έχει επάρκεια καυσίμων για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, κάτι που ενίσχυσε τα σχέδια τους για προσάρτηση των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών, που ήταν στην κατοχή των Ολλανδών (μπλε κύκλος), καθώς και των Φιλιππίνων που ήταν στην κατοχή των ΗΠΑ. Οι Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες, η σημερινή Ινδονησία (μπλε κύκλος), είναι σήμερα η 30 πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα πετρελαίου, αλλά για τα τότε δεδομένα ήταν ακόμη πλουσιότερη.

Ξέροντας όμως ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανέχονταν κάτι τέτοιο, θέλησαν πριν επιτεθούν να εξουδετερώσουν την ναυτική δύναμη των Αμερικανών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έτσι, χωρίς καμία προειδοποίηση, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, 353 Ιαπωνικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη χτύπησαν το Pearl Harbor και καταστρέψανε  και τις 8 ας πούμε φρεγάτες των Αμερικανών (battleships), ακόμη άλλα 8 πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων, και 188 πολεμικά αεροσκάφη, αφήνοντας πίσω τους 2.400 νεκρούς και 1.180 τραυματίες. Για την επίθεση στο Pearl Harbor βλέπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου