Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Nord Stream 2 + OPAL

Ανέβασα την συμφωνία της Gazprom με την E.ON (Γερμανία), BASF/Wintershall (Γερμανία), Shell (Αγγλία/Ολλανδία), OMV (Αυστρία), ENGIE-πρώην GDF Suez (Γαλλία), για την κατασκευή του Nord Stream 2. Είχα την εντύπωση ότι η Ρωσία είχε σκοπό να σεβαστεί την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, αλλά είδα στην συνέχεια ότι η Gazprom θα έχει πάλι το 51% του αγωγού, και οι υπόλοιπες εταιρείες από 10%, με την εξαίρεση της ENGIE που θα έχει 9%. Επομένως δεν αλλάζει κάτι στην στρατηγική του Πούτιν.

Φαντάζομαι ότι ο λόγος που η ΕΕ δεν μπορεί να μπλοκάρει το έργο, είναι ότι αποτελεί απλά μία αναβάθμιση του έργου Nord Stream 1, το οποίο η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει ως μία εναλλακτική της διαδρομής Ρωσία-Ουκρανία-Ευρώπη. Η ΕΕ όμως ήδη χτυπάει την Gazprom στον Nord Stream 1, αφού δεν της επιτρέπει να κάνει χρήση του αγωγού OPAL, που είναι η μία από τις δύο προεκτάσεις του Nord Stream στην Γερμανία, με τον άλλο αγωγό να είναι ο NEL. Βλέπε χάρτη. Ο OPAL μεταφέρει το φυσικό αέριο της Gazprom στην Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία, και ο NEL στην Γερμανία και την Ολλανδία.Η Gazprom συμμετέχει και στους δύο αγωγούς, αλλά έχει πολύ μεγάλο ποσοστό στον OPAL μέσω της Wingaz. Η ΕΕ έχει ήδη απαγορεύσει στην Gazprom να χρησιμοποιεί το 100% του OPAL, επιτρέποντας της να χρησιμοποιεί μόνο το 50%, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιεί τον αγωγό και κάποιος άλλος παραγωγός φυσικού αερίου. Όπως όμως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Reuters, με τίτλο  EU delays decision on Russian access to Opal gas pipeline”, του Νοεμβρίου 2014, κανένας άλλος δεν ενδιαφέρθηκε να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο 50% του OPAL. Κάτι απόλυτα λογικό, γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει. Μόνο η κρατική Νορβηγική Statoil, που είναι όμως ήδη συνδεδεμένη με την Γερμανία.

Φαντάζομαι ότι η ΕΕ επιμένει να επιτρέπει στην Gazprom να χρησιμοποιεί μόνο το 50% του OPAL, παρόλο που δεν εμφανίζεται κανένας άλλος ενδιαφερόμενος, ώστε να αναγκάζεται η Gazprom να χρησιμοποιεί περισσότερο την Ουκρανία. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Nord Stream 2. Η ΕΕ θα μπορεί να απαγορεύσει στην Gazprom να χρησιμοποιεί το 50%, αλλά με τον διπλασιασμό της ποσότητας, η Gazprom θα μπορεί να προμηθεύει την Γερμανία με 55 δις κυβικά μέτρα, αντί 27.5 δις κυβικά μέτρα που μπορεί να την προμηθεύει σήμερα.

Επίσης, με όλους αυτούς τους γίγαντες που συμμετέχουν στο έργο, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για την ΕΕ να πιέζει την Gazprom, ειδικά όταν ο αγωγός θα είναι έτοιμος. Όσο μεγαλύτερα πατήματα αποκτά η Gazprom στην ΕΕ, τόσο δυσκολότερο είναι για την ΕΕ να την αντιμετωπίζει. Στην περίπτωση του South Stream τα πράγματα ήταν πιο απλά, γιατί η EE δεν είχε εγκρίνει ποτέ το έργο.

Και δεν είναι μόνο οι εταιρείες ενέργειας. Για παράδειγμα η Siemens, ένας άλλος Γερμανικός γίγαντας, ήταν η εταιρεία που είχε αναλάβει μεγάλα έργα που αφορούσαν στην κατασκευή του South Stream, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο από το site της Gazprom, με τίτλο “Siemens to supply control tools and electrical systems for South Streams offshore section”, του Απριλίου 2014. Φαντάζομαι η Siemens, και πολλές άλλες εταιρείες, θα συμμετάσχει και στον Nord Stream 2. Το σημαντικό είναι ότι δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι, παρόλο που προσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει κάνει κάποιες κινήσεις που δείχνουν ότι αποδέχεται το Third Energy Package της ΕΕ. Δεν έχω υπόψη μου ποιες είναι αυτές οι κινήσεις.


“EU delays decision on Russian access to Opal gas pipeline”, του Νοεμβρίου 2014

“Siemens to supply control tools and electrical systems for South Stream’s offshore section”, του Απριλίου 2014Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου