Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Το Πρόβλημα της Χαμάς με τον ISIS

Η Χαμάς είναι η Παλαιστινιακή Αραβική οργάνωση που διοικεί την Γάζα. Η Fatah είναι η Παλαιστινιακή Αραβική οργάνωση που διοικεί την Δυτική Όχθη. Βλέπε χάρτη 1.
Χάρτης 1Η Χαμάς αποτελείται από ισλαμιστές Παλαιστινίους Άραβες, ενώ η Φατάχ αποτελείται από σοσιαλιστές Παλαιστινίους Άραβες. Η Φατάχ είναι η οργάνωση του Γιάσερ Αραφάτ, του επιστήθιου φίλου και συμμάχου του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο μεγάλος διαχωρισμός της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι ανάμεσα στους σοσιαλιστές και στους ισλαμιστές. Όπως στην Ελλάδα ο διαχωρισμός γίνεται σε δεξιούς και αριστερούς, έτσι σε αυτές τις χώρες ο διαχωρισμός γίνεται σε σοσιαλιστές και ισλαμιστές.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Stratfror, με τίτλο  “Letter from Gaza: Hamas' Islamic State Problem”, του Σεπτεμβρίου 2015, η Χαμάς είναι ανήσυχη λόγω της παρουσίας του ISIS στην Γάζα, και πρόσφατα αποφάσισε να φυλακίσει όλα τα μέλη του ISIS. Η Χαμάς υποστηριζόταν από το 2000 μέχρι και το 2007 περίπου από την Σαουδική Αραβία, αλλά λόγω των καλών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με την Φατάχ, το Ιράν βρήκε την ευκαιρία να πάρει τον έλεγχο της οργάνωσης. Στην συνέχεια η Χαμάς πέρασε στον έλεγχο της Τουρκίας και του Κατάρ, διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις με το Ιράν, παρά την υποστήριξη της Χαμάς στις αντικυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, που προκάλεσε μία προσωρινή κρίσης στις σχέσεις Χαμάς-Ιράν.

Μετά την συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το Ιράν δεν έχασε χρόνο και αύξησε τις χρηματικές του ενισχύσεις προς την Χαμάς. Αυτό φυσικά δυσαρεστεί τους άλλους συνεταίρους, την Τουρκία και το Κατάρ. Για την Τουρκία θα ήταν καλύτερα να είχε τον έλεγχο της Γάζας ο ISIS, στον οποίο δεν υπάρχει καθόλου Ιρανική επιρροή. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στην Χαμάς, και είχα ανεβάσει πρόσφατα και ένα άλλο άρθρο του Stratfor, που έλεγε ότι ο επικεφαλής της Χαμάς ταξίδεψε στην Σαουδική Αραβία και ζήτησε από τους Σαουδάραβες να συνεργαστούν στην Γάζα με το Ιράν στο θέμα του ISIS, που εκτός από το Ιράν χτυπάει και την Σαουδική Αραβία. Βλέπε “Saudi Arabia and Hamas: A Pragmatic Partnership”, του Ιουλίου 2015.

Το αντάλλαγμα για την Σαουδική Αραβία θα ήταν να αποκτήσει ξανά πάτημα στην Γάζα, κάτι που θα την έκανε πολύ πιο απαραίτητη στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, αφού και οι δύο αυτές χώρες δέχονται χτυπήματα από την Χαμάς, γιατί και το Ιράν και η Τουρκία είναι εχθροί της Αιγύπτου και του Ισραήλ αυτοί την στιγμή. Αν η Σαουδική Αραβία είχε πάτημα στην Χαμάς θα μπορούσε να μεσολαβεί και να ηρεμεί κάπως τα πνεύματα για να ανταμείψει την Αίγυπτο και το Ισραήλ, όταν θα ήταν ευχαριστημένη από την εξωτερική τους πολιτική, ή να ανάβει φωτιές για να τους τιμωρεί σε αντίθετη περίπτωση.

Δεν είναι όμως εύκολο για την Σαουδική Αραβία να πατήσει πόδι στην Γάζα, πρώτον γιατί η βελτίωση των σχέσεων της με την Χαμάς θα της δημιουργήσει προβλήματα με την σύμμαχο της Φατάχ στην Δυτική Όχθη, και θα δώσει στο Ιράν την δυνατότητα να κάνει άνοιγμα στην Φατάχ. Δεύτερο γιατί μπορεί η Σαουδική Αραβία και το Ιράν να έχουν ως κοινό αντίπαλο τον ISIS και την Τουρκία, αλλά οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ιράν είναι ακόμη πιο εχθρικές από τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας και Ιράν-Τουρκίας. Και για την Χαμάς πάντως το λογικό είναι είτε να υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, είτε από το Ιράν, είτε από την Σαουδική Αραβία. Είναι πολύ δύσκολος ένας συνδυασμός αυτών των παικτών στην Γάζα.

Για το άρθρο του Stratfor βλέπε
“Letter from Gaza: Hamas' Islamic State Problem”, του Σεπτεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου