Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Η Γεωπολιτική του Ολλανδικού Κοιτάσματος Φυσικού Αερίου Groningen

Το Ολλανδικό κοίτασμα Groningen είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Εικόνα 1
Υπάρχουν φυσικά Ρωσικά κοιτάσματα μεγαλύτερα του Groningen, αλλά βρίσκονται στην Δυτική Σιβηρία και όχι στο Ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, και κατά συνέπεια είναι Ασιατικά και όχι Ευρωπαϊκά κοιτάσματα. Ο βασιλιάς φυσικά των κοιτασμάτων είναι μακράν το κοίτασμα South Pars/North Fields που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο και ανήκει κατά τα 2/3 περίπου στο Κατάρ και κατά το 1/3 περίπου στο Ιράν.
Εικόνα 2Ο πίνακας είναι παλιός. Το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα είναι το Galkynysh του Τουρκμενιστάν, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του BBC, με τίτλο China's growing demand for Turkmenistan's gas”, του Νοεμβρίου 2014. Το Galkynysh φιλοξενεί περίπου 13 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
http://www.bbc.com/news/business-30131418

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του πρακτορείου Reuters, με τίτλο “Dutch government cuts Groningen gas field production”, του Ιουνίου 2015, η Ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κοιτάσματος Groningen επειδή υπάρχει μεγάλη σεισμογενής δραστηριότητα που αποδίδεται στην εκμετάλλευση αυτού του κοιτάσματος. Ένα παλιό πρόβλημα που η Ολλανδική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να κάνει ότι δεν βλέπει, αλλά προφανώς έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις. Το άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι θα είναι δύσκολο να καλύψει η Ευρώπη τις απώλειες από την μείωση της παραγωγής του Groningen.
“Dutch government cuts Groningen gas field production”, του Ιουνίου 2015

Στο παρακάτω άρθρο του κρατικού Ρωσικού RT, με τίτλο “Dutch govt sayssorryfor ignoring danger over gas field earthquakes”, του Μαρτίου 2015, θα διαβάσετε ότι οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ολλανδούς, επειδή θεωρούν ότι δεν έχουν δώσει την προσοχή που όφειλαν στο πρόβλημα που δημιουργεί το κοίτασμα (earth tremors).
“Dutch govt says ‘sorry’ for ignoring danger over gas field earthquakes”, του Μαρτίου 2015

Πολύ λογικό να θέλει η Ρωσία να σταματήσει η λειτουργία του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού κοιτάσματος, αφού το Ρωσικό αέριο φτάνει ήδη στην Ολλανδία μέσω των αγωγών Nord Stream και NEL.

Εικόνα 3
Επίσης δεν πρέπει να θεωρείται ως άσχετη με το πρόβλημα η συμφωνία για τον Nord Stream 2, η οποία θα διπλασιάσει από τα 55 στα 110 δις κυβικά μέτρα την ποσότητα του Ρωσικού αερίου που θα φτάνει στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Η Αγγλία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την ενεργειακή της ασφάλεια, αφού βλέπει την δική της παραγωγής στην Βόρεια Θάλασσα να μειώνεται, και ταυτόχρονα βλέπει να μειώνεται και η παραγωγή της Νορβηγίας και της Ολλανδίας. Οι συμφωνίες της με το Κατάρ δεν λύνουν για τους Άγγλους το πρόβλημα, γιατί ο Περσικός Κόλπος θεωρείται πολύ επισφαλής περιοχή, και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους Άγγλους ότι δεν θα ξεσπάσει κάποιος πόλεμος που θα διακόψει την ροή του Καταριανού φυσικού αερίου προς την Αγγλία. Η διαδρομή Ρωσία-Βαλτική Θάλασσα-Βόρεια Ευρώπη θεωρείται ο ασφαλέστερος ενεργειακός διάδρομος, και αυτό δεν θα αλλάξει. Εκτός και αν καταφέρουν να το αλλάξουν τα τουρκάκια του ΣΥΡΙΖΑ, και υπόλοιπα Τουρκάκια, Καταργιανάκια και Σαουδαραβάκια της Ευρώπης, που στέλνουν τους ισλαμιστές κατά χιλιάδες στην Γερμανία.

Ούτε είναι τυχαίο ότι στην συμφωνία για τον Nord Stream 2 οι Ρώσοι έδωσαν 10% στον Αγγλο-Ολλανδικό κολοσσό Shell (Royal Dutch Shell). Ούτε είναι τυχαίο ότι ξαφνικά εμφανίστηκε ως αρχηγός των Εργατικών στην Αγγλία ο Jeremy Corbyn, ο οποίος παρομοιάζει τους Αμερικανούς με τον ISIS.

Το απογοητευτικό είναι ότι τα συμφέροντα Ρωσίας-ΕΕ-ΗΠΑ είναι ευθυγραμμισμένα όσο δεν πάει άλλο. Και γίνονται όλα αυτά που γίνονται επειδή ο Πούτιν ονειρεύεται να ξαναδημιουργήσει την Σοβιετική Ένωση, σε κάποια τέλος πάντων μορφή της. Αν η Ρωσία αποδεχόταν τον ρόλο του υποστράτηγου, μέχρι τουλάχιστον να μετατραπεί σε μία δημοκρατική χώρα, δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου