Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

Σόιμπλε-Gazprom

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Natural Gas Europe, με τίτλο “Germans have a plan of protecting gazproms business in Europe”, του Σεπτεμβρίου 2015, που αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραχωρήσει τον έλεγχο για τα μονοπώλια σε μία επιτροπή στα πλαίσια ενός Federal Cartel Office.


Το άρθρο ισχυρίζεται ότι ο λόγος που η Γερμανία ζητάει κάτι τέτοιο, είναι επειδή θα έχει μεγαλύτερη επιρροή σε μία τέτοια επιτροπή, σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς που συμμετέχουν όλες οι χώρες, ώστε να μπορεί να φέρεται πιο ήπια στην Gazprom στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου OPAL και NEL, που μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Gazprom στην Γερμανία και την Τσεχία, και στην Γερμανία και την Ολλανδία αντίστοιχα, ειδικά τώρα που θα διπλασιαστούν οι ποσότητες μέσω του Nord Stream 2. Βλέπε χάρτη.


Δεν ξέρω πως λειτουργεί η επιτροπή ανταγωνισμού όπως είναι αυτή την στιγμή, υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πως θα λειτουργεί σαν ένα Federal Cartel Office, όπως ζητούν οι Γερμανοί, ώστε να αξιολογήσω αν όντως οι Γερμανοί θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στον νέο οργανισμό που ζητούν, ώστε να παρακάμπτουν χώρες όπως η Πολωνία. Αλλά σαν γενική ιδέα αυτό που λέει το άρθρο ακούγεται λογικό.


“Germans have a plan of protecting gazprom’s business in Europe”, του Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου