Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Πλουσιότερες Χώρες σε Αποθέματα Ουρανίου

Ο παρακάτω πίνακας από το Europes Energy Portal, από το άρθρο με τίτλο “Uranium Reserves By Country 2008”, εμφανίζει τις 15 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε αποθέματα ουρανίου.
Εικόνα 1Ο πίνακας δεν λαμβάνει υπόψη του τα αποθέματα που έχουν βρεθεί την επταετία μετά το 2008, αλλά δεν νομίζω η εικόνα να αλλάζει πάρα πολύ. Η Αυστραλία πρώτη με ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες τόνους σε αποθέματα ουρανίου, και δέκατη η Ουκρανία με 200 χιλιάδες τόνους.

Ο Νίγηρας βρίσκεται στην 9η θέση σε αποθέματα ουρανίου, αλλά πολύ υψηλότερα στην κατάταξη των παραγωγών, όπου βρίσκεται στην 4η θέση, και είναι χώρα πολύ σημαντική για την Γαλλία. Η Γαλλία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών με πυρηνική ενέργεια, και ο Νίγηρας (Niger) είναι η πιο κοντινή της πλούσια σε ουράνιο χώρα. Στον Νίγηρα τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχεί η κρατική Γαλλική Areva, και τα τελευταία χρόνια οι Γάλλοι σκοτώνονται με τους Ιρανούς και τους Κινέζους που διεκδικούν τα αποθέματα του Νίγηρα για τα δικά τους πυρηνικά προγράμματα.

 Το Καζακστάν είναι επίσης χώρα κλειδί, γιατί βρίσκεται δίπλα στην διψασμένη για ουράνιο Κίνα. Τα αποθέματα του Καζακστάν ήταν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας όσο το Καζακστάν ήταν αποικία της Ρωσίας, μέχρι το 1991 δηλαδή, και σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για την Ρωσία να βλέπει την Κίνα να πατάει πόδι στα αποθέματα ουρανίου του Καζακστάν. Το καλό για την Ρωσία και την Κίνα είναι ότι η Ρωσία είναι μία πλούσια σε ουράνιο χώρα.“China Increases Uranium Imports”, του Ιανουαρίου 2011
4η Παράγραφος
Last month's imports brought the year's total to 17,136 tons. China shipped the raw material feedstock for nuclear power plants from Kazakhstan, Uzbekistan, Namibia, Russia and Australia in 2010.


China struggles to secure uranium supplies after plant halted”, του Ιουλίου 2013Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου