Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Το Προφίλ της ENI και της Total SA

 Η ΕΝΙ είναι η μεγαλύτερη Ιταλική εταιρεία, και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο. Το Ιταλικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ENI, και κατέχει ένα 30% των μετοχών της, και ουσιαστικά ασκεί την διοίκηση της εταιρείας. Οι μετοχές του Ιταλικού δημοσίου είναι “χρυσές” μετοχές, που σημαίνει ότι σε κάποια ζητήματα που ορίζονται στο καταστατικό υπερισχύουν του υπολοίπου 70% των μετοχών. Η ENI είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της Ιταλικής εξωτερικής πολιτικής, και στους παρακάτω χάρτες από το site της εταιρείας εμφανίζονται οι δραστηριότητες της παγκοσμίως.

Στην πρώτη και δεύτερη στήλη του πίνακα βλέπετε την παραγωγή της ΕΝΙ ανά χώρα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο εμφανίζεται σε δισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Στην τρίτη και τέταρτη στήλη βλέπετε την συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της συγκεκριμένης χώρας. Για κάποιον λόγο η παραγωγή της ΕΝΙ εμφανίζεται σε δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, και πρέπει να διαιρεθεί με το 35.3 για να μετατραπεί σε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η παραγωγή της χώρας εμφανίζεται κατευθείαν σε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Για να δείτε τους χάρτες online πηγαίνετε στον παρακάτω χάρτη και επιλέγετε την γεωγραφική περιοχή που σας ενδιαφέρει. Όπως βλέπετε από τις παρακάτω 5 φωτογραφίες τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου η ΕΝΙ της παράγει από την Αίγυπτο, την Λιβύη την Αλγερία και την Νιγηρία στην Αφρική. Οι χάρτες φυσικά δεν συμπεριλαμβάνουν το νέο κοίτασμα που ανακάλυψε η ENI στην Αίγυπτο, το κοίτασμα Zohr, που φιλοξενεί πάνω από 800 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πολύ μικρή η παρουσία της ΕΝΙ στην Μέση Ανατολή, ικανοποιητική στις ΗΠΑ. Σημαντική επίσης παρουσία στο Καζακστάν και το Πακιστάν στην Ασία, και στην Νορβηγία και την Αγγλία στην Ευρώπη.

Εικόνα 1 ΑφρικήΕικόνα 2 Μέση ΑνατολήΕικόνα 3 ΕυρώπηΕικόνα 4 ΑμερικήΕικόνα 5 Ασία

Να παραθέσω και τον παρακάτω πίνακα για την παραγωγή της Γαλλικής Total, ο οποίος είναι συγκεντρωτικός και αναφέρεται σε παραγώμενες ποσότητες ανά ημέρα. Η Total είναι ιδιωτική εταιρεία, αλλά το 1/3 περίπου των μετοχών ανήκει σε Γαλλικές εταιρείες, και κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι για την Γαλλική εξωτερική πολιτική. Νομίζω όμως ότι το αντίστοιχο της ENI στην Γαλλία είναι η κρατική εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, η Areva, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο είδος της. Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Την μεγαλύτερη ποσότητα του πετρελαίου της η Total την παράγει στην Αφρική, και την μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Φαντάζομαι το μεγαλύτερο από αυτό το κομμάτι στην Αυστραλία. Μαντεύω όμως μπορεί να κάνω λάθος. Η Total έχει επίσης πολύ μεγάλα projects στον Περσικό Κόλπο.

TOTAL SA
  


Τα στοιχεία όπως τα παρουσιάζω δεν έχουν ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, αλλά έχουν γεωπολιτικό ενδιαφέρον, γιατί δείχνουν ποια γεωγραφικά σημεία είναι σημαντικά για αυτές τις εταιρείες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου