Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αποχώρηση της Chevron και της Shell από την Ουκρανία

Το 2013 η Αγγλο-Ολλανδική Royal Dutch Shell, η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Ευρώπης, υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, για την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού κοιτάσματος αερίου Yuzivska, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 1 τρις κυβικά μέτρα σχιστολιθικού αερίου. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Euractiv, με τίτλο “Russia's silent shale gas victory in Ukraine”, του Σεπτεμβρίου 2015, η Shell θα επένδυε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, και θα έφτανε να παράγει ετησίως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, κάτι που θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη σχεδόν την ζήτηση της Ουκρανίας.

Το άρθρο γράφει ότι πολλοί ισχυρίζονται ότι ένας από τους λόγους που η Ρωσία υποστηρίζει τους Ουκρανούς αυτονομιστές είναι αυτό το κοίτασμα, που βρίσκεται στην Ανατολική Ουκρανία όπως βλέπετε στον παρακάτω χάρτη.

Χάρτης 1

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Financial Times, με τίτλο “Shell to withdraw from shale gas exploration in eastern Ukraine”, του Ιουνίου 2015, η Shell ανακοίνωσε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης θα αποχωρήσει από το έργο. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του Oil Price, με τίτλο “Chevron Pulls Out Of $10 Billion Gas Deal With Ukraine”, του Δεκεμβρίου 2014, νωρίτερα είχε αποχωρήσει από την Ουκρανία και η Αμερικανική Chevron, η οποία είχε αναλάβει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Olesska της Δυτικής Ουκρανίας, το οποίο βλέπετε στον ίδιο χάρτη. Από αυτό το κοίτασμα η Chevron θα παρήγαγε 10 δις φυσικού αερίου ετησίως.

Η Ουκρανία κάλυπτε τις ενεργειακές τις ανάγκες κυρίως με φυσικό αέριο στο παρελθόν. Σήμερα η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχει μειωθεί, κυρίως λόγω των προβλημάτων στις σχέσεις της χώρας με την Ρωσία, αφού οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία τους χρεώνει υψηλότερες τιμές για να χρηματοδοτεί τους Ουκρανούς ολιγάρχες, και οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι οι Ουκρανοί κλέβουν φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη. Νομίζω ότι και τα δύο έχουν βάση. Παρόλα αυτά η Ουκρανία ακόμη και σήμερα καταναλώνει πάνω από 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μία ποσότητα τεράστια αν την συγκρίνουμε με τα λιγότερα από 3 δις κυβ μέτρα που καταναλώνει η Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι ότι η αποχώρηση των Shell και Chevron από την Ουκρανία είναι μία μεγάλη νίκη για την Ρωσία.


Russia's silent shale gas victory in Ukraine”, του Σεπτεμβρίου 2015

“Shell to withdraw from shale gas exploration in eastern Ukraine”, του Ιουνίου 2015

“Chevron Pulls Out Of $10 Billion Gas Deal With Ukraine”, του Δεκεμβρίου 2014Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου