Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ιράν-Σαουδική Αραβία-Ομάν-Ινδία

Πολύ ωραίο άρθρο του Natural Gas Asia, που αναφέρει ότι οι Άραβες του Ομάν αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ιράν-Ομάν. Το άρθρο γράφει ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανοίγει τον δρόμο στο Ομάν, αφού μέχρι πρόσφατα το Ομάν δεχόταν μεγάλες πιέσεις προκειμένου να μην συνεργαστεί με το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία, γράφει το άρθρο, δεν ενδιαφέρεται τόσο για την αγορά του Ομάν, στην οποία εξάγει ετησίως περίπου 1 δις δολάρια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αυτό που τρομάζει την Σαουδική Αραβία είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που συζητάνε το Ιράν και η Ινδία, μέσω Ομάν, γιατί η Σαουδική Αραβία εξάγει ετησίως στην Ινδία πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας 30 δις δολαρίων. Η Ινδία ψάχνει τρόπους να αποφύγει ενεργειακά τον μεγάλο της αντίπαλο το Πακιστάν.Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι το Ιράν συζητά με το Κατάρ την κατασκευή ενός αγωγού Ιράν-Κατάρ. Φαντάζομαι το άρθρο εννοεί ότι επειδή το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, και διαθέτει τις καλύτερες εγκαταστάσεις, οι Ιρανοί θα στέλνουν το φυσικό τους αέριο στο Κατάρ προς υγροποίηση και εξαγωγή. Φαντάζομαι ότι για να δεχτεί κάτι τέτοιο το Κατάρ θα περιμένει και μία αντίστοιχη συνεργασία αν κατασκευαστούν οι αγωγοί φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν-Κίνας. Δεν το λέει το άρθρο αυτό, αλλά ο μόνος λόγος που μπορώ να φανταστώ για να δεχθεί το Κατάρ να βοηθήσει το Ιράν στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, είναι να βοηθήσει το Ιράν το Κατάρ στις εξαγωγές συμβατικού φυσικού αερίου. Οι δύο χώρες μοιράζονται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, του South Pars/ North Fields.

Ο άλλος λόγος που θα μπορούσε να κάνει το Κατάρ να θέλει να στέλνει το Ιράν το φυσικό του αέριο στο Κατάρ είναι λόγω της υπερεκμετάλλευσης των δικών του κοιτασμάτων. Οι εξαγωγικές χώρες πολλές φορές πιέζουν πολύ τα κοιτάσματα τους με αποτέλεσμα δημιουργούνται κίνδυνοι για την μακροχρόνια καλή λειτουργία τους. Τέτοια θέματα υπάρχουν για το Κατάρ όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Financial Times. Και η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει προβλήματα υπερεκμετάλλευσης στα κοιτάσματα πετρελαίου της.

To άρθρο γράφει ότι αν χάρη στο φυσικό του αέριο το Ιράν καταφέρει να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στις μικρές Αραβικές χώρες του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία θα δει την επιρροή της να μειώνεται σημαντικά.


Gulf State Analytics: Where Does Oman and Iran’s Pipeline Leave Saudi Arabia”, του Σεπτεμβρίου 2015

“Concern rises over Qatari gas reserves”, του Οκτωβρίου 2007
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου