Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Η Συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ για την ΔΕΗ

Πολύ ωραίο άρθρο του Independent Balkan News Agency, για την συμφωνία που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ στο θέμα της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ακυρώσει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (Public Power Corporation SA Hellas), που είχε ψηφίσει ο Σαμαράς στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, αλλά έπρεπε να βρει τρόπο να προσαρμοστεί στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, που δεν επιτρέπει κρατικά ή ιδιωτικά μονοπώλια εντός της ΕΕ.

Συμφώνησε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να πουλήσει η ΔΕΗ κάποια λιγνιτικά οικόπεδα, να πάρει περίπου 1 με 1.5 δις ευρώ, τα οποία θα επενδύσει στην ΔΕΗ. Αντί δηλαδή να αποκρατικοποιηθεί μέρος της ΔΕΗ ( η λεγόμενη μικρή ΔΕΗ), θα πουλήσει η ΔΕΗ κάποια αποθέματα λιγνίτη, ώστε να δημιουργηθούν και άλλες εταιρείες. Αυτά τα γνωρίζω από άλλα άρθρα, αλλά το συγκεκριμένο έχει πολλές λεπτομέρειες.

Το βασικό σημείο είναι ότι μέχρι το 2020 καμία εταιρεία δεν θα πρέπει να παράγει στην Ελλάδα, ή να εισάγει, παραπάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνεται στην Ελλάδα. Το χειρότερο είναι ότι αν αυτά δεν γίνουν, η Ελλάδα θα πληρώνει τεράστια πρόστιμα, που φυσικά θα πληρώνονται από τους Έλληνες φορολογουμένους, προκειμένου να παραμένει η ΔΕΗ υπό τον έλεγχο της πολιτικής μας νομενκλατούρας. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι συμφωνήθηκε η ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, που ανήκει επίσης στην ΔΕΗ, που επίσης είχε ψηφίσει ο Σαμαράς (Independent Transmission Operator). Το άρθρο αναφέρει επίσης την συμφωνία για τις αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου.

Το Independent Balkan News Agency είναι το καλύτερο site που έχω βρει για τα Βαλκάνια, αλλά δυστυχώς δεν έχει newsletter. Έχει όμως σελίδα στο Facebook και στο Twitter.

Έλεγα συνέχεια ότι με το να γυρίσουμε στην δραχμή θα μπορέσει η πολιτική μας νομενκλατούρα να κρατήσει τις Ελληνικές τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο, αλλά δεν ότι αυτό δεν θα αρκούσε για να σταματήσει το η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, και το άνοιγμα γενικά της αγοράς ενέργειας, γιατί αυτό δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά έχει να κάνει με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα δισεκατομμύρια που πήρε για νέα κεφάλαια προκειμένου να παραμείνουν οι Ελληνικές τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο, τα οποία θα πληρωθούν με δισεκατομμύρια φόρων, κατάφερε να βρει και την λύση για την ΔΕΗ, με την πώληση μέρους των λιγνιτικών αποθεμάτων, ώστε να αποφευχθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (μικρή ΔΕΗ).

Βλέπε και το παρακάτω βιντεάκι.

Για το άρθρο βλέπε
“Reforms are coming in the energy market”, του Αυγούστου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου