Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Χτύπημα του Ισραηλινού Στρατού στην Γάζα

 Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Haaretz, με τίτλο  “Air Force Strikes Gaza After Two Rockets Fired at Israel”, του Σεπτεμβρίου 2015, η Ισραηλινή αεροπορία χτύπησε την Γάζα, γιατί εκτοξεύθηκαν από την Γάζα πύραυλοι προς το Ashkelon του Ισραήλ.

Το Ashkelon είναι από τις σημαντικότερες πόλεις για την ενεργειακή πολιτική του Ισραήλ, αφού από εκεί περνάει ο αγωγός Ashkelon-Eilat, βλέπε φωτό 1, που μεταφέρει πετρέλαιο από την Μεσόγειο στην Κόκκινη Θάλασσα και ανάποδα. Για παράδειγμα το πετρέλαιο που πουλάνε οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ στους Ισραηλινούς, και που λίγες χώρες μπορούν να το αγοράσουν αφού κάτι τέτοιο εξοργίζει την κυβέρνηση του Ιράκ, μπορεί να φεύγει από το Ashkelon και να πηγαίνει στην Νότια Ασία. Έτσι και οι Ισραηλινοί βοηθάνε τους συμμάχους τους Κούρδους, και οπωσδήποτε το αγοράζουν το πετρέλαιο σε καλή τιμή. Το πετρέλαιο των Κούρδων φτάνει στο Ceyhan της Τουρκίας μέσω της Τουρκίας, αφού και οι Κούρδοι είχαν συμφέρον να το εξάγουν, και δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα η άποψη της κυβέρνησης του Ιράκ, που ήταν σύμμαχος του Ιράν στον πόλεμο της Συρίας.

Επίσης από το Ashkelon περνάει ο αγωγός φυσικού αερίου Ashkelon-Arish, βλέπε φωτό 2, που ενώνει την Αίγυπτο με το Ισραήλ, και ανάμεσα στις δύο αυτές περιοχές βρίσκεται η Γάζα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που ενόχλησε το Κατάρ και το Ιράν, ίσως και την Τουρκία, και έφυγαν οι ρουκέτες προς το Ashkelon, αλλά σίγουρα οι ρουκέτες έγραφαν πάνω τους “Έι μόδα φάκας, έχετε τον νου σας”


Χάρτης 1

Χάρτης 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου