Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Το Παιχνίδι της Σερβίας με την Ανατολή και την Δύση

Την πρώην Γιουγκοσλαβία αποτελούσαν η Σερβία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια. Η Σερβία, η Σλοβενία και η Κροατία είναι σχετικά σταθερές χώρες, γιατί ο πληθυσμός τους είναι αρκετά ομογενοποιημένος, και αποτελείται στην συντριπτική του πλειοψηφία από Ορθόδοξους Χριστιανούς στην Σερβία, και από Καθολικούς Χριστιανούς στην Κροατία και την Σλοβενία. Στις υπόλοιπες περιοχές τα πράγματα είναι πιο μπλεγμένα, με τους πληθυσμούς του Μαυροβούνιο και των Σκοπίων να είναι κυρίως Χριστιανικοί (Ορθόδοξοι), αλλά με μεγάλα ποσοστά Μουσουλμάνων, και τον πληθυσμό της Βοσνίας να αποτελείται κυρίως από Μουσουλμάνους, αλλά με μεγάλα ποσοστά Χριστιανών. Βλέπε χάρτη 1.

Χάρτης 1Ο στρατάρχης Τίτο διοίκησε όλες αυτές τις χώρες ως Γιουγκοσλαβία, με ένα δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς που δεν έδινε έμφαση στην θρησκεία, και κατάφερε να κρατήσει αυτούς τους πληθυσμούς ενωμένους, χωρίς να τους δώσει και άλλη επιλογή. Ο Τίτο δεν δέχθηκε να γίνει η Γιουγκοσλαβία δορυφόρος της Ρωσίας, και μαζί με την Βόρεια Κορέα ήταν οι κομμουνιστικές χώρες που είχαν ανεξάρτητη πολιτική, με την έννοια ότι δεν ήταν δορυφόροι ούτε της Σοβιετικής Ένωσης ούτε της Κίνας, που αποτελούσαν τις δύο μητροπόλεις του κομμουνισμού. Βλέπε μαύρες χώρες στον χάρτη 2.

Χάρτης 2


Το παρακάτω άρθρο του Foreign Affairs, με τίτλο Playing the Field in Serbia: Aleksandar Vucics Dance between Russia and the West”, του Σεπτεμβρίου 2015, γράφει ότι ενώ η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, και τα Σκόπια έχουν μετακινηθεί προς την Ρωσία, η Σερβία, ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, δηλώνει ότι επιθυμεί να έρθει πιο κοντά στην Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την Σλοβενία να αναφέρω ότι έχει στενές οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία, και όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Bloomberg, είναι μαζί με την Ελλάδα μία από τις χώρες που αντιδρούν στην συνέχεια των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Το Bloomberg γράφει ότι απαιτείται ομοφωνία στο εσωτερικό της ΕΕ για την συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, και παρόλο που η Ελλάδα με την Σλοβενία είναι δύο από τις χώρες που αντιδρούν σθεναρά στο θέμα των κυρώσεων, στο τέλος αναγκάζονται να συντάχθούν με την πλειοψηφία. Βλέπε

“Slovenia Wants End to EU Sanctions on Russia That Hurt Trade”, του Ιουλίου 2015
1η και 2η Παράγραφος
Slovenia wants the European Union to end its sanctions on Russia because they are hurting trade between the two countries, Prime Minister Miro Cerar said.
The Balkan state of 2 million is among a faction of countries from the 28-member bloc, including Greece, whose leaders have advocated an end to penalties imposed on Russia for its annexation of Crimea last year. The trade and investment curbs have combined with low oil prices to help push Russia’s economy toward its first recession since 2009.
5η Παράγραφος
Any decision to extend sanctions requires a unanimous vote among EU members. Slovenia and other countries have agreed to side with the majority in the bloc for now.

Να προσθέσω επίσης, ότι η Ελλάδα και η Γιουγκοσλαβία αποτελούν ένα τείχος ανάμεσα στην Δυτική Ευρώπη και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας Θάλασσας. Τώρα με την δημιουργία των Σκοπίων και του Κοσόβου αυτό το τείχος έσπασε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Σερβίας με αυτήν του Κοσόβου και των Σκοπίων, παρόλο που η Τουρκία μπορεί να συνδεθεί με την Ιταλία και μέσω των Σκοπίων και του Κοσόβου. Βλέπε χάρτη 3.

Χάρτης 3Η Σερβία βέβαια δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως κράτος, και το θεωρεί τμήμα της Σερβίας, και η Ελλάδα δεν επιτρέπει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ λόγω του θέματος της ονομασίας. Το θέμα είναι ότι αν όντως η Σερβία βρεθεί στο πλευρό της Δύσης, η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας θα μειωθεί κατακόρυφα. Να προσθέσω επίσης ότι η Σερβία έγινε έξω φρενών με την Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε την ακύρωση του South Stream, ενός δικτύου στο οποίο η Σερβία βάσιζε πολλά, αφού από αυτήν θα περνούσε το φυσικό αέριο που θα πήγαινε στην Κεντρική και την Βόρεια Ευρώπη. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο παρακάτω άρθρο των Financial Times.

“Anger and dismay as Russia scraps $50bn gas plan”, του Δεκεμβρίου 2014
10η Παράγραφος
Aleksandar Vučić, Serbia’s prime minister, told the country’s RTS channel that the decision was bad news for Belgrade and said he would urgently seek to speak with Mr Putin. “Serbia has been investing in this project for seven years, but now it has to pay the price of a clash between the great [powers],” he said.

Τα σχέδια των Ρώσων για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και τον Turk Stream, ή τα σχέδια τους για τον Nord Stream 2, δεν αποτελούν για την Σερβία υποκατάστατο για τον South Stream, και γι’αυτό και όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του κρατικού ρωσικού δικτύου RT, τον Μάιο του 2015 ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο δίκτυο φυσικού αερίου που προωθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Αυτό είναι μάλλον μία απάντηση της Σερβίας στις κινήσεις της Ρωσίας που αφήνει την Σερβία σε δεύτερο πλάνο. Το αν είναι μπλόφα ή αλλαγή πλεύσης θα φανεί στο μέλλον. Βλέπε

Serbia to join US-backed gas project, seeks diversification from Russia – PM”, του Μαΐου 2015

Το πρώτο άρθρο του Foreign Affairs που ανέφερα αρχικά, αναφέρεται στις δηλώσεις του Σέρβου πρωθυπουργού για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Το άρθρο γράφει ότι η στροφή του Σέρβου πρωθυπουργού ενθουσίασε τις ΗΠΑ, αλλά επισημαίνει ότι τα λόγια είναι εύκολα, και ότι οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να περιμένουν να δουν αν όντως η Σερβία επιθυμεί την στροφή της προς την Δύση, αφού μέχρι στιγμής δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Το Foreign Affairs αναφέρει επίσης την επίσκεψη του Vucic στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, που ήταν η πρώτη επίσκεψη Σέρβου πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τα τελευταία 16 χρόνια, μετά δηλαδή την επίθεση του ΝΑΤΟ στην Σερβία το 1999 για το θέμα του Κοσόβου.

Το άρθρο γενικά αναφέρει τις φιλικές προς την Δύση κινήσεις του Vucic, που συνοδεύονται όμως πάντα με αντίστοιχες κινήσεις προς την Ρωσία, και ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι ενδεχομένως ο Vucic παίζει σε δύο ταμπλό για να έχει οικονομικές ενισχύσεις και από τις δύο πλευρές. Πολύ ωραίο άρθρο, μπορείτε να το διαβάσετε στην παρακάτω διεύθυνση.

“Playing the Field in Serbia: Aleksandar Vucic’s Dance between Russia and the West”, του Σεπτεμβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου