Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας?

Ωραίο άρθρο του Business Insider, με τίτλο “Russia and Saudi Arabia are 'sending signals to each other' about what happens next to the oil market”, του Σεπτεμβρίου 2015. Το άρθρο αναφέρει ότι ο deputy Prime Minister της Ρωσίας Arkady Dvorkovich, υποστηρίζει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν για πάρα πολύ καιρό τις τιμές πετρελαίου τόσο χαμηλά αυξάνοντας την παραγωγή τους, προκειμένου να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους, και εκτιμά ότι μπορούν να αντέξουν από μερικούς μήνες μέχρι 2 χρόνια το πολύ.
Το άρθρο αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2014 να αυξήσει την παραγωγή της κατά 2 εκ βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να εξοντώσει τις αμερικανικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται σχιστολιθικά αποθέματα, αλλά και τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται παραδοσιακά αποθέματα σε μεγάλα θαλάσσια βάθη με μεγάλα κόστη. Σύμφωνα με το άρθρο η Σαουδική Αραβία δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει την παραγωγή της, και για να μπει σε μία τέτοια συζήτηση θα περίμενε από την Ρωσία να μειώσει την δική της παραγωγή, που ανέρχεται σε περίπου 10.7 βαρέλια ημερησίως, κατά τουλάχιστον 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο Igor Sechin, επικεφαλής της κρατικής Rosneft, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, είναι το δεξί χέρι του Πούτιν, και επομένως ο Πούτιν έχει την δυνατότητα να μειώσει την παραγόμενη ποσότητα πετρελαίου της Ρωσίας, άσχετα αν οι Ρώσοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Το Business Insider αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία μαζί με τον ΟΠΕΚ ελέγχουν το 45% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Το άρθρο λέει επίσης ότι για να χρηματοδοτούν τις κοινωνικές παροχές τους με αυτές τις τιμές οι Σαουδάραβες, τρέχουν την οικονομία τους με δημοσιονομικό έλλειμμα 20% του ΑΕΠ. Να προσθέσω εγώ ότι σε μεγάλο βαθμό ο λόγος που η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας γλίτωσε την Αραβική Άνοιξη, είναι οι μεγάλες παροχές που προσφέρει στους πολίτες της. Αυτό δυσκολεύει τους Ιρανούς, τους Τούρκους και τους Καταριανούς να ξεσηκώσουν τους Σαουδάραβες. Προφανώς το ύψος των κοινωνικών παροχών που εξασφαλίζουν την ηρεμία στην Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να καλυφθεί με αυτές τις τιμές πετρελαίου.

Το άρθρο γράφει ότι παρόλο που η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι αντίπαλοι, είναι πιθανόν να αναγκαστούν να κάνουν μία συμφωνία στο θέμα της παραγωγής πετρελαίου, αφού και οι δύο πιέζονται πάρα πολύ από τις χαμηλές τιμές.


Russia and Saudi Arabia are 'sending signals to each other' about what happens next to the oil market”, του Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου