Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Βιετνάμ-Φιλιππίνες

Πολύ ωραίο άρθρο της World Tribune, με τίτλο “Yankee, dont go home just yet; Unlikely strategic partnerships take shape in East Asia”, του Σεπτεμβρίου 2015, για τις σχέσεις Βιετνάμ-Φιλιππινών. Το άρθρο αναφέρει ότι μπορεί κάποια στιγμή να δούμε το αδιανόητο, δηλαδή το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες να πολεμούν μαζί την Κίνα. Κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, όπου οι ΗΠΑ βοηθούσαν τους εθνικοσοσιαλιστές του Νοτίου Βιετνάμ και οι Ρώσοι με τους Κινέζους τους Κομμουνιστές του Βορείου Βιετνάμ, οι ΗΠΑ βασίζονταν πάρα πολύ στις βάσεις που διέθεταν στις Φιλιππίνες, όπως γράφει το άρθρο. Τον πόλεμο κέρδισαν τελικά οι κομμουνιστές Βιετναμέζοι, και πήραν όλο το Βιετνάμ το 1975.Το άρθρο γράφει ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Κίνα στην Νότια Κινεζική Θάλασσα το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες συνεργάζονται, γιατί οι Φιλιππίνες διαθέτουν έναν πολύ αδύναμο στρατό, ενώ το Βιετνάμ διαθέτει έναν πολύ ισχυρότερο στρατό, αλλά χρειάζεται τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις των Φιλιππινών προκειμένου να προστατευθεί από την Κίνα, σε μία ενδεχόμενη σύγκρουση ή κρίση στην Νότια Κινεζική Θάλασσα. Το άρθρο αναφέρει το αξιόμαχο του στρατού του Βιετνάμ, που πολέμησε τους Γάλλους, των οποίων το Βιετνάμ ήταν αποικία, στην συνέχεια πολέμησε τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, και τέλος πολέμησε την Κίνα, την πρώην σύμμαχο του, η οποία αμέσως μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ άρπαξε από το Βιετνάμ τα Paracel Islands.

Η γειτονία του Βιετνάμ με την Κίνα δεν επέτρεψε στις δύο χώρες να έχουν καλές σχέσεις, αφού υπάρχουν διαφορές για τα σύνορα τους στο Βόρειο Βιετνάμ, και μεγάλες διαφορές στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου η Κίνα αμφισβητεί την ΑΟΖ του Βιετνάμ. Το Βιετνάμ με την σειρά του συμφώνησε με την Ινδία να εξερευνήσουν την ΑΟΖ του Βιετνάμ για πετρέλαιο, και η Κίνα χαρακτήρισε αυτήν την συνεργασία παράνομη, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Breitbart, με τίτλο “China declares indian oil exploration in South China sea illegal”, του Σεπτεμβρίου 2015.

Το άρθρο αναρωτιέται αν η αναβάθμιση των σχέσεων Βιετνάμ-Φιλιππινών θα οδηγήσει και σε μία συμμαχία Βιετνάμ-ΗΠΑ. Το λέει αυτό επειδή το Βιετνάμ είναι βασικός σύμμαχος της Ρωσίας. Και απαντάει ότι δεν θα γίνουν σύμμαχοι το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ, αλλά θα γίνουν στρατηγικοί εταίροι, που είναι ένα σκαλί πιο κάτι (not allies but strategic partners).

Στην συνέχεια το άρθρο γράφει ότι το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες θα χρειαστούν και την βοήθεια της Ιαπωνίας, ειδικά για τον εντοπισμό Κινεζικών υποβρυχίων, και αναρωτιέται τι θα κάνουν αυτές οι τρεις χώρες αν όντως εντοπίσουν Κινεζικά υποβρύχια? Απαντάει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, και υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα τολμούσαν να πάνε σε πόλεμο με την Κίνα για τις βραχονησίδες της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, αλλά αναρωτιέται πως θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ αν η Κίνα καταλάμβανε τα Shenkaku Islands που διεκδικεί από την Ιαπωνία στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Ο αρθρογράφος απαντάει ότι κανείς δεν το γνωρίζει αυτό, και ο μόνος τρόπος να το μάθουμε είναι να ανοίξει κάποιος πυρ.

“Yankee, don’t go home just yet; Unlikely strategic partnerships take shape in East Asia”, του Σεπτεμβρίου 2015

China declares indian oil exploration in South China sea illegal”, του Σεπτεμβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου