Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ρωσία και το Ισραήλ στην Συρία

Το βασικό μέτωπο στην Συρία είναι ανάμεσα στους Τούρκους και τους Άραβες του Κόλπου από την μία πλευρά, το λεγόμενο Σουνιτικό μπλοκ, και στους Ιρανούς και το Ιράκ από την άλλη πλευρά, το λεγόμενο Σιιτικό μπλοκ. Οι Άραβες της Συρίας είναι κυρίως από Μουσουλμάνοι Σουνίτες, αλλά ο σοσιαλιστής δικτάτορας Bashar al Assad, γιος του προηγούμενου δικτάτορα Hafez al Assad, είναι Αλεβίτης Μουσουλμάνος, και είναι παραδοσιακός σύμμαχος του Ιράν και της Ρωσίας. Οι Αλεβίτες είναι παρακλάδι των Σιιτών.

Ο Άσαντ το 2009 αρνήθηκε να περάσει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας από την Συρία, ενώ το 2010 συμφώνησε να περάσει ο αγωγός Ιράν-Ιράκ-Συρίας, που θα κατασκεύαζε η Gazprom, με αποτέλεσμα να του επιτεθούν οι Τούρκοι και οι Άραβες του Κόλπου, πλην των Σιιτών Αράβων του Ιρακ, που αν και είναι Άραβες είναι στο πλευρό των Περσών του Ιράν. Βλέπε “Ποιος Ευθύνεται για τον Πόλεμο”.Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι κάπως περίεργος στην Συρία, γιατί θεωρητικά οι ΗΠΑ πρέπει να είναι στο πλευρό των συμμάχων τους Τούρκων και Αράβων, και οι Ρώσοι στο πλευρό των συμμάχων τους Ιρανών και Σύριων. Μετά την βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν το πράγμα έχει μπλέξει κάπως, αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε την Ρωσία δίπλα στον Άσαντ. Βλέπε “Γιατί ο Πούτιν Μειώνει την Στήριξη του στον Άσαντ”.

Πρόσφατα υπήρξε μία αύξηση της έντασης ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία. Βλέπε “Από το Dagestan στην Συρία”.

Οι Ρώσοι λοιπόν αποφάσισαν να στείλουν ενισχύσεις στην Συρία, ενδεχομένως φοβούμενοι μία κίνηση της Τουρκίας. Μέσα στις ενισχύσεις συμπεριλαμβάνονται και προηγμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι. Οι Ισραηλινοί μέχρι τώρα ήταν πολύ προσεκτικοί στην Συρία, γιατί αν υπήρχε υποψία ότι βοηθούσαν τον Άσαντ θα δημιουργούσαν πρόβλημα στις σχέσεις τους με την Σαουδική Αραβία, με την οποία συνεργάζονται εναντίον του Ιράν, και αν υπήρχε η υποψία ότι βοηθούν τους αντιπάλους του Άσαντ θα δημιουργούσαν πρόβλημα στις σχέσεις τους με την Ρωσία, με την οποία συνεργάζονται εναντίον των ισλαμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ.

Επίσης αν υπήρχε η υποψία ότι βοηθούσαν τον Άσαντ θα εξαγρίωναν ακόμη περισσότερο την εχθρό τους Τουρκία, ενώ αν υπήρχε η υποψία ότι βοηθούσαν τους αντιπάλους του Άσαντ θα εξαγρίωναν τον άλλο τους εχθρό, το Ιράν. Επομένως οι Ισραηλινοί χτυπούσαν κάποιους στόχους στην Συρία που θεωρούσαν σημαντικούς για την δική τους ασφάλεια, είτε αυτοί οι στόχοι ήταν κυβερνητικοί είτε αντικυβερνητικοί, χωρίς να μπορεί να πει η Ρωσία και το Ιράν ή η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ότι οι Ισραηλινοί παίρνουν το μέρος κάποιου. Εξάλλου για τους Ισραηλινούς και ο Άσαντ και ο ISIS εχθροί είναι.

Τώρα όμως που η Ρωσία εξοπλίζει τον Άσαντ, οι Ισραηλινοί ανησυχούν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον των Ισραηλινών, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν συγκρούσεις Ρώσων-Ισραηλινών στην Συρία, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της αριστερής Ισραηλινής Haaretz, που είναι η παλιότερη εφημερίδα του Ισραήλ, με τίτλο “Netanyahu Seeks Understanding With Putin to Prevent Israel-Russia Clashes in Syria”, του Σεπτεμβρίου του 2015. Γι’αυτό και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου πηγαίνει στην Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, ώστε να συναντηθεί με τον Πούτιν. Τα παρακάτω έρχονται μετά την απόφαση της Ρωσίας να πουλήσει στους Ιρανούς τους πυραύλους S-300, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ.

Αν λόγω της έντασης η Ρωσία αρχίσει να εξοπλίζει τους Σύρους και τους Ιρανούς, πέρα από το άμεσο πρόβλημα για το Ισραήλ, οι Ισραηλινοί θα χάσει και το πλεονέκτημα που είχαν μέχρι τώρα, που ήταν μία λειτουργική σχέση με την Ρωσία εναντίον της Τουρκίας και του Κατάρ, χωρίς ωστόσο να στρέφονται ποτέ κατά των ΗΠΑ. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε ποτέ οι Ισραηλινοί να στραφούν κατά των ΗΠΑ, γιατί αν οι ΗΠΑ γυρίσουν την πλάτη στο Ισραήλ τότε πάπαλα.
Netanyahu Seeks Understanding With Putin to Prevent Israel-Russia Clashes in Syria”, του Σεπτεμβρίου του 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου