Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Σχέσεις Σερβίας-Ρωσίας και ο Ρόλος της Σερβίας στο Μεταναστευτικό

 Είχα πρόσφατα ανεβάσει ένα κείμενο για το παιχνίδι της Σερβίας ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση. Οι Σέρβοι είχαν ποντάρει και επενδύσει πάρα πολύ στον Ρωσικό αγωγό South Stream, τον οποίο ακύρωσαν οι Ρώσοι τον Δεκέμβριο του 2014, εξαγριώνοντας τους Σέρβους. Βλέπε “Το Παιχνίδι της Σερβίας με την Ανατολή και την Δύση”.


Στο κείμενο αυτό ανέφερα ότι μετά την ακύρωση του South Stream οι Σέρβοι δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον αγωγό που προωθούν η ΕΕ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Οι Σέρβοι σταθμίζουν τα οφέλη που μπορούν να έχουν από τα Ρωσικά ενεργειακά projects, και από τα ενεργειακά projects της ΕΕ, και κινούνται ανάλογα. Ήδη από το 2014, όπως θα διαβάσετε στην παρακάτω δημοσίευση του Υπουργείου Εμπορίου της Σερβίας, η Σερβία επεδίωκε την σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων Σερβίας-Τουρκίας.

“We should improve the economic relations between Serbia and Turkey”, του Ιουνίου 2014

 Αν οι Σέρβοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο αγωγό που προωθούν η ΕΕ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, θα πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία και την Αλβανία, που είναι οι αντίπαλοι της Ρωσίας.  Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα γίνουν εχθροί της Ρωσίας. Αλλά θα πρέπει να υιοθετήσουν μία πιο ουδέτερη στάση ανάμεσα στην Τουρκία και την Σερβία. Στο παρακάτω άρθρο της Γερμανικής Deutsche Welle, με τίτλο Serbian, Albanian premiers pledge to strengthen ties”, του Μαΐου 2015, θα διαβάσετε ότι οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Αλβανίας δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

“Serbian, Albanian premiers pledge to strengthen ties”, του Μαίου 2015

Η Αλβανία είναι φυσικά ο βασικός σύμμαχος της Τουρκίας, και αν θυμάστε πρόσφατα ο Νϊκος Κοτζιάς είχε επισκεφθεί την Αλβανία και είχε εμμέσως αναγνωρίσει το Κόσοβο, και είχε μιλήσει πολύ ενθαρρυντικά για το θέμα των Αλβανών τσάμηδων. Βλέπε Ελλάδα-Τουρκία

Η πολιτικοί ελιγμοί των Σέρβων έχουν φυσικά αντίκτυπο και στο μεταναστευτικό, και το Politico, στο παρακάτω άρθρο του, με τίτλο “Wait, the Serbs are now the good guys?”, του Σεπτεμβρίου 2014, παρατηρεί ότι ο υπερεθνικιστής Σέρβος πρωθυπουργός Alexander Vucic, έχει αποδειχτεί η ευχάριστη έκπληξη, γιατί έχει φερθεί με μεγάλη συμπόνια στους μουσουλμάνους πρόσφυγες, και έχει διευκολύνει την διαδρομή τους προς την Γερμανία. Στην Γερμανία όπως έχω ξαναπεί είναι σε άνοδο ο Ισλαμισμός, μία απειλή για τα Γερμανορωσικά δίκτυα.

“Wait, the Serbs are now the good guys?”, του Σεπτεμβρίου 2014


Το άρθρο βέβαια αναφέρει ότι ο υπερεθνικιστής πρωθυπουργός της Σερβίας δεν έχει κάνει ενέργειες για να κρατήσει η Σερβία πρόσφυγες, αλλά μόνο για να διευκολύνει την διαδρομή της προς την Γερμανία. Ακούτε αυτές τις μέρες για τα επεισόδια και τον χαμό που γίνεται στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, όπου η μαριονέτα του Πούτιν, ο Βίκτορ Ορμπάν, έχει κλείσει τα σύνορα με την Σερβία, και δεν επιτρέπει στους παράνομους Μουσουλμάνους μετανάστες να συνεχίσουν προς την Γερμανία. Τώρα που η Γερμανία έκλεισε τα σύνορα τα πράγματα θα ζορίσουν ακόμη περισσότερο. Ο υπερεθνικιστής Σέρβος πρωθυπουργός μάλιστα κατηγορεί την Ουγγαρία, και χαρακτηρίζει την στάση της να κλείσει τα σύνορα ως “αντιευρωπαϊκή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου