Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Παγκόσμιες Ροές Φυσικού Αερίου

 Ο παρακάτω χάρτης εμφανίζει τις παγκόσμιες ροές φυσικού αερίου. Με μπλε γραμμές απεικονίζονται οι ροές μέσω αγωγών φυσικού αερίου, και με κόκκινες γραμμές οι ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω πλοίων (LNG). Ο χάρτης εμφανίζει μόνο τις ποσότητες που εξάγονται. Πχ το ρωσικό αέριο που καταναλώνεται στην Ρωσία δεν εμφανίζεται κ.ο.κ.
Χάρτης 1Οι γραμμές δεν απεικονίζουν δίκτυα αγωγών, αλλά μόνο τις ροές. Πρέπει επομένως να κοιτάτε μόνο ποια χώρα ξεκινάει η γραμμή, και ποια χώρα δείχνει το βελάκι μίας γραμμής, και όχι από ποιες χώρες περνάει μία γραμμή.

Αγωγοί Φυσικού Αερίου

Βασίλισσα στις εξαγωγές μέσω αγωγών είναι η Ρωσία. Βλέπε τρεις γραμμές προς την Ευρώπη, 136.2 δις κυβ μέτρα, 48.9 δις κυβ μέτρα, και 26.2 δις κυβικά μέτρα. Η Ρωσία εισάγει και εξάγει από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας 27.8 δις. Η γραμμή με τα 136.2 δις κυβ μέτρα λογικά συμπεριλαμβάνει και τις εξαγωγές της Νορβηγίας προς την Ευρώπη, αφού η Gazprom πουλάει στην Ευρώπη περίπου 150 δις κυβικά μέτρα ετησίως, εξαιρώντας τις πωλήσεις της προς την Τουρκία, που ο χάρτης εμφανίζει για το 2013 στα 26.2 δις κυβ μέτρα.

Το Αζερμπαϊτζάν εξήγαγε στην Τουρκία 12 δις κυβικά μέτρα το 2013. Το Τουρκμενιστάν επίσης στέλνει 27.4 δις κυβ μέτρα στην Κίνα, και 4.7 στο Ιράν.

Η Αλγερία στέλνει μέσω αγωγών στην Ευρώπη 30 δις κυβικά μέτρα. Η ποσότητα εμφανίζεται σε μία γραμμή, αλλά αφορά σε όλους τους αγωγούς της Αλγερίας. Μεγάλη ροή επίσης από την Σαουδική Αραβία προς το Ομάν, με 19.9 δις κυβικά μέτρα.

Μεγάλες ροές επίσης από τον Δυτικό Καναδά στις Δυτικές ΗΠΑ, 78.9 δις κυβικά μέτρα, και από τις Ανατολικές ΗΠΑ προς τον Ανατολικό Καναδά, 25.8 δις κυβ μέτρα. Η Βολιβία στην Βραζιλία 10.7 δις κυβικά μέτρα. Μεγάλη ροή επίσης από τις ΗΠΑ στο Μεξικό, 18. 6 δις κυβ μέτρα. Όλα τα στοιχεία αφορούν το 2013.

Εξαγωγές LNG μέσω πλοίων

Στις εξαγωγές LNG ο βασιλιάς είναι το Κατάρ, με 35.4 δις κυβικά μέτρα προς την Ιαπωνία, με 29.1 δις προς την Νότια Κορέα, με 16.1 δις κυβικά μέτρα προς την Ινδία, με 8.6 δις κυβ μέτρα προς την Ταιβάν, και με 23.8 δις κυβικά μέτρα προς την Ευρώπη.

Η Αυστραλία στέλνει 35.8 δις κυβ μέτρα προς την Ιαπωνία, και 24.4 δις κυβ μέτρα προς την Κίνα. Η Αυστραλία αναβαίνει συνεχώς, και αναμένεται να είναι η πρώτη εξαγωγική δύναμη σε LNG σε μερικά χρόνια, ξεπερνώντας το Κατάρ, παρόλο που δεν διαθέτει τα τεράστια αποθέματα του Κατάρ.

Η Νιγηρία στέλνει 5.6 δις κυβικά μέτρα προς την Ευρώπη, και 4.8 δις κυβικά μέτρα προς την Ιαπωνία. Η Ρωσία στέλνει 11.6 δις κυβικά μέτρα προς την Ιαπωνία. Η Αλγερία στέλνει 13.4 δις κυβ μέτρα LNG στην Τουρκία, και 5.6 στην Ευρώπη.


Η Βενεζουέλα στέλνει 2.2 δις κυβ μέτρα στην Ευρώπη, 2 δις στις ΗΠΑ, και 3.6 δις στην Αργεντινή.

Η Ινδονησία στέλνει 6.7 δις κυβικά μέτρα προς την Νότια Κορέα, 4 δις κυβ μέτρα στην Ταιβάν, και 15.1 δις κυβικά μέτρα στην Ιαπωνία. Ο χάρτης εμφανίζει το σημείο εκκίνησης πάνω στην Μαλαισία, και δεν ξέρω μήπως εμφανίζει τις ποσότητες που εξάγει η Μαλαισία. Αν δείτε το link της Wikipedia το 2013 η Μαλαισία και η Ινδονησία εξήγαγαν περίπου την ίδια ποσότητα LNG, περίπου 30 δις κυβικά μέτρα. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, και επειδή ο χάρτης δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις ροές, αλλά μόνο τις σημαντικότερες, δεν ξέρω πως ακριβώς προκύπτουν τα νούμερα. Ίσως τα νούμερα που εμφανίζει ο χάρτης να αφορούν μόνο στις εξαγωγές της Μαλαισίας

Να επαναλάβω ότι δεν πρέπει να σας μπερδεύουν οι γραμμές. Δεν δείχνουν την διαδρομή. Να βλέπετε μόνο που καταλήγει το βελάκι για να καταλαβαίνεται σε ποια χώρα αναφέρεται κάθε γραμμή. Για παράδειγμα η γραμμή που δείχνει τις εξαγωγές LNG του Κατάρ προς την Ευρώπη, τα 29.8 δις κυβ μέτρα, περνάει στο χάρτη μέσα από την Αφρική, γιατί έτσι βολεύει στο σχέδιο, χωρίς να έχει σχέση με την Αφρική. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις γραμμές. Να κοιτάτε μόνο ποια χώρα δείχνει το βελάκι στο τέλος της γραμμής. Τα νούμερα δεν τα έχω κοιτάξει πολύ προσεκτικά και μπορεί να έχω κάνει κάποιο λαθάκι. Τις εξαγωγές της Ολλανδίας προς τις χώρες της ΕΕ, επειδή την ΕΕ την αντιμετωπίζει ως κάτι ενιαίο, δεν τις εμφανίζει ο χάρτης. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Μην δώσετε ιδιαίτερα σημασία στο κάθε νουμεράκι ξεχωριστά. Χρησιμοποιείστε τον χάρτη για να πάρετε μία γεύση της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου. Ποιος πουλάει σε ποιον, και ποιος αγοράζει από ποιον. Αυτό μετράει γεωπολιτικά. 

Πλουσιότερες Χώρες σε Αποθέματα Φυσικού Αερίου στον ΚόσμοΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου