Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Βαδίζει προς έναν Εμφύλιο η Τουρκία?

 Ωραίο άρθρο της Al Monitor, για την ανάφλεξη στο Τουρκικό Κουρδιστάν, και τις εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους. Η εφημερίδα αναρωτιέται αν η Τουρκία βαδίζει προς έναν εμφύλιο πόλεμο. Αν πράγματι η Τουρκία πάει σε έναν πόλεμο με τους Κούρδους του PKK στο Ανατολικό Κουρδιστάν, τους οποίους στηρίζει με όλη της την καρδιά η Ρωσία, και με δεδομένο τον πόλεμο στην Συρία, απ’όπου θα μπορούσε να περάσει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας που θα έπληττε την Gazprom στην Ευρώπη, η Ρωσία θα έχει κάνει στην Τουρκία κίνηση ματ, αφού η μόνη λύση για την Ευρώπη θα είναι ο διάδρομος Ρωσία-Βαλτική Θάλασσα- Γερμανία, με την επέκταση των ρωσογερμανικών αγωγών, που είναι μακράν η πιο ασφαλής λύση.Η άλλη λύση θα ήταν η Αλγερία, στην οποία οι σοσιαλιστές Αλγερινοί κατάφεραν να καταστείλουν τους Αλγερινούς ισλαμιστές νωρίς-νωρίς, γλιτώνοντας από την Αραβική Άνοιξη. Η Αλγερία θα μπορούσε να στείλει το δικό της φυσικό αέριο, και το φυσικό αέριο της Νιγηρίας στην Ευρώπη, χτυπώντας και την Ρωσία, και την Τουρκία, και το Ιράν, και το Κατάρ, μέσω των αγωγών Maghreb (Αλγερία-Μαρόκο-Ισπανία), ή Trans-Mediterannean (Αλγερία-Τυνησία-Ιταλία), και του αγωγού Trans-Saharan (Νιγηρία-Νίγηρας-Αλγερία-Ισπανία+Ιταλία). Και αυτό το σχέδιο όμως φαίνεται να ψοφάει σιγά σιγά, αφού το Νιγηριανό αέριο δεν περνάει από την Boko Haram στην Νιγηρία, και σύντομα μπορεί και το Αλγερινό φυσικό αέριο να κολλήσει στο Μαρόκο και την Τυνησία, όπου γίνονται πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα. Το Μαρόκο και η Τυνησία είναι αδύναμες χώρες, και συμφέρει και την Τουρκία, και το Ιράν, και το Κατάρ, και την Σαουδική Αραβία, και την Ρωσία να μπλοκάρουν αυτές τις διαδρομές. Και όταν όλοι οι αρχιτρομοκράτες επιθυμούν το ίδιο πράγμα είναι δύσκολο να τους σταματήσεις.

Με τα σημερινά δεδομένα η Ρωσία φαίνεται να κάνει ματ στην Τουρκία και να είναι ο μεγάλος νικητής. Θα το αφήσει η Τουρκία να περάσει έτσι, ή θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει τζιχαντιστές στην Γερμανία για να χτυπήσει τα Ρωσικά δίκτυα στην Ευρώπη? Είναι όμως άλλο πράγμα οι αρχιτρομοκράτες να συγκρούονται στην Ασία και την Αφρική, και άλλο στην Ευρώπη. Θα τολμήσει η Τουρκία να μεταφέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ευρωπαικής Ένωσης χτυπώντας στην Γερμανία την Ρωσία, κάνοντας επίθεση πλέον και στην Γερμανία? Αν συμβεί αυτό θα περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο, γιατί η Ρωσία και η Τουρκία κινούνται με τον ίδιο τρόπο, ενώ η Γερμανία μένει μακριά από αυτές τις ιστορίες. Αν την χτυπήσουν οι Τούρκοι θα ξημερώσει μία νέα μέρα.

Χάρτης 2


Πίνακας 1 Πλουσιότερες Χώρες στον Κόσμο σε Αποθέματα Φυσικού Αερίου


Βλέπε επίσης "Το Μεγάλο Πλεονέκτημα του Nord Stream και οι Τζιχαντιστές”


Τα παρακάτω άρθρα γράφουν για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Μαρόκο και την Τυνησία, χώρες μέσα από τις οποίες περνάνε οι αγωγοί της κρατικής Αλγερινής Sonatrach για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ιs Turkey heading toward civil war?”, του Σεπτεμβρίου 2015

Morocco placed on high terror alert by Foreign Office with travellers urged to be 'vigilant'”, του Σεπτεμβρίου 2015


Tunisia terror attack: 30 of 38 people killed are British, UK says”, του Ιουλίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου