Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ρωσία-Πακιστάν

Κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου η Ινδία ήταν ο σύμμαχος των Σοβιετικών, και το Πακιστάν ο σύμμαχος των ΗΠΑ. Το Πακιστάν ήταν για τους Αμερικανούς και τους Άραβες του Κόλπου, αλλά και για τους Κινέζους, η αιχμή του δόρατος στον πόλεμο του Αφγανιστάν την δεκαετία του 80, όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν προκειμένου να στηρίξουν την κομμουνιστική κυβέρνηση.

Τώρα όμως, προκειμένου να κοντράρει την Κίνα, η Ινδία βελτιώνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αφού η Ρωσία είναι σύμμαχος της Κίνας. Η Ρωσία φυσικά δεν το αφήνει να πέσει κάτω, και προχωρά σε συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων με το Πακιστάν, αλλά και σε συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του National Interest με τίτλο “Pakistan: Russia's New Best Friend”?

Για την Ρωσία και το Πακιστάν εκτός από το θέμα ΗΠΑ-Ινδία, υπάρχει και το θέμα Πακιστάν-Τουρκία και το θέμα Πακιστάν-Σαουδική Αραβία. Το Πακιστάν θέλει να ευνοηθεί από τις εμπορικές συμφωνίες Ιράν-Κίνας, και από τον αξίας 45 δις δολαρίων οικονομικό διάδρομο Κίνας-Πακιστάν που προωθεί η Κίνα στα πλαίσια των νέων δρόμων του μεταξιού, και θέλει πλέον ησυχία στην περιοχή. Η Τουρκία μέχρι πρόσφατα συγκρουόταν με την Κίνα για το θέμα των Μουσουλμάνων της Κινεζικής επαρχίας Xin Jiang. Με την πρόσφατα ένταξη της Τουρκίας στους δρόμους του μεταξιού, βλέπε http://tinyurl.com/qhcgak4 , ίσως το πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας να λυθεί, και άρα να λυθεί και το πρόβλημα στις σχέσεις Πακιστάν-Τουρκίας για την Xin Jiang, όπου μέχρι τώρα ο ένας ήθελε ησυχία και ο άλλος φασαρία.Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να ξεπεραστεί το πρόβλημα των Αράβων του Κόλπου με το Πακιστάν, γιατί οι Άραβες του Κόλπου, μαζί με τους Ιρανούς, θέλουν πόλεμο στο Αφγανιστάν για να μην φτάσει στον Ειρηνικό το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν.

Ανακεφαλαιώνοντας να πω ότι την Ρωσία και το Πακιστάν τους ενώνουν εκτός από τα πιθανά αγκάθια στις σχέσεις Πακιστάν-Τουρκίας και Πακιστάν-Αράβων. Και η Τουρκία και οι Άραβες του Κόλπου είναι αντίπαλοι της Ρωσίας. Επίσης τις δύο χώρες ενώνει η σύσφιξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, αφού οι ΗΠΑ είναι αντίπαλος της Ρωσίας και η Ινδία αντίπαλος του Πακιστάν.

Επίσης οι ΗΠΑ και η Ινδία προωθούν τον αγωγό φυσικού αερίου TAPI (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India). Θεωρητικά και η Ρωσία με το Πακιστάν θα μπορούσαν να προωθήσουν έναν αντίστοιχο αγωγό, πχ Ρωσία-Καζακστάν-Τουρκμενιστάν-Πακιστάν, αφού η Ρωσία, χρησιμοποιώντας καρότο και μπαστούνι έχει μεγάλη επιρροή και στο Καζακστάν και στο Τουρκμενιστάν. Αλλά δεν είναι απαραίτητος ένας τέτοιος αγωγός για να συνεργαστούν η Ρωσία με το Πακιστάν. Τα όσο ήδη ανάφερα είναι υπεραρκετά. Το άρθρο ωστόσο αναφέρει ότι η Ρωσία και το Πακιστάν συμφώνησαν να κατασκευάσει η Ρωσία έναν αγωγό εντός του Πακιστάν, από το λιμάνι Καράτσι μέχρι την πόλη Lahore που βρίσκεται στην άλλη άκρη σχεδόν του Πακιστάν.

Πάρα πολύ καλό άρθρο, 5σέλιδο, μπαίνει σε μεγάλη λεπτομέρεια για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας-Ινδία-Πακιστάν τα τελευταία 50 χρόνια.

Pakistan: Russia's New Best Friend”?Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου