Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Δικτάτορας του Πλούσιου σε Πετρέλαιο και Ουράνιο Καζακστάν

 Ο Nursultan Nazarbayev είναι ο πρόεδρος του Καζακστάν, που είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε αποθέματα ουρανίου και πετρελαίου. Όπως καταλαβαίνετε από το όνομα του, Nur-Sultan Nazarbayev, είναι τουρκογενής μουσουλμάνος, όπως και η πλειοψηφία των πληθυσμών των χωρών της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κυργιστάν, και Τατζικιστάν). Όσο όμως οι χώρες της Κεντρικής Ασίας ήταν αποικίες της Ρωσίας, μέχρι το 1991 δηλαδή, ο Nazarbayev ήταν άθεος κομμουνιστής, όπως επέβαλλε η Ρωσία, προκειμένου να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Άραβες, οι Τούρκοι και οι Πέρσες το Ισλάμ για να αυξήσουν την επιρροή τους στις αποικίες της.Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Nazarbayev, που ήταν γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος του Καζακστάν και ήταν μέσα στα πράγματα, έγινε πρόεδρος του Καζακστάν, και διατηρεί το πόστο αυτό μέχρι και σήμερα. Τα πράγματα όμως άλλαξαν, και το Καζακστάν δεν θέλει να βασίζεται μόνο στην Κίνα για τις πωλήσεις του πετρελαίου του, αλλά φοβάται και τις αντιδράσεις της Ρωσίας αν στείλει το πετρέλαιο στην Ευρώπη. Ο Πούτιν ήδη έχει διαμηνύσει ότι δεν υπήρξε ποτέ χώρα με το όνομα Καζακστάν, αφήνοντας να εννοηθεί τι θα συμβεί αν το Καζακστάν στείλει το πετρέλαιο του στην Ευρώπη.

Ο Nazarbayev προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία, γιατί η Ρωσία έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην περιοχή, αλλά έχει μετακινηθεί, και από άθεος κομμουνιστής προωθεί στην χώρα του το Ισλάμ, αφού ελπίζει σε μία βοήθεια της Τουρκίας προκειμένου να στείλει το πετρέλαιο του στην Ευρώπη. Η Τουρκία έχει πολύ καλές σχέσεις με το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν, που την χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις Ρωσικές απειλές και να στείλουν το φυσικό τους αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν έχει όμως καλές σχέσεις με το Ουζμπεκιστάν, το οποίο θέλει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής να κατευθύνεται προς την Ανατολή για να περνάει μέσα από το έδαφος του. Με το Τατζικιστάν επίσης η Τουρκία δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις, γιατί το Τατζικιστάν είναι μία χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς με το Ιράν, που δεν χρειάζεται την Τουρκία. Με το Κιργιστάν η Τουρκία έχει καλές σχέσεις, γιατί οι αγωγοί του Τουρκμενιστάν και του Καζακστάν δεν περνάνε μέσα από το Κιργιστάν για να πάνε στην Κίνα, και επομένως η Τουρκία δεν είναι απειλή για το Κιργιστάν όπως συμβαίνει με το Ουζμπεκιστάν. Αν και πρόσφατα το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν συζητούν για έναν αγωγό Τουρκμενιστάν-Ουζμπεκιστάν-Κιργιστάν-Κίνα. Αυτό ίσως να αλλάξει και τα πράγματα ανάμεσα στην Τουρκία και το Κιργιστάν.

Τρεις ισχυρές επιρροές υπάρχον στην Κεντρική Ασία. Η στρατιωτική της Ρωσίας, η οικονομική της Κίνας, και η πολιτισμική της Τουρκίας. Αυτές οι τρεις επιρροές κάνουν κάποιους να χαρακτηρίζουν την Κεντρική Ασία ως την Μέση Ανατολή του 21ου αιώνα. Για τον πρώην κομμουνιστή δικτάτορα Nazarbayev, που τώρα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον κομμουνισμό και τον ισλαμισμό, προκειμένου να πουλήσει το πετρέλαιο του και προς την Ανατολή και προς την Δύση, να παραθέσω το παρακάτω άρθρο του Bloomberg, που αναφέρει ότι διόρισε την κόρη του αναπληρώτρια Πρωθυπουργό, καθώς την προορίζει για διάδοχο του. Οι κομμουνιστές και οι ισλαμιστές είναι πάντα οι πιο μερακλήδες.

“Kazakh Leader Names Daughter to Cabinet With Succession in Focus”, του Σεπτεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου