Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αδιαφορία των ΗΠΑ για την Ανατροπή του Άσαντ

Στο παρακάτω άρθρο της Al Monitor, με τίτλο “Kerry's remarks on Syria trouble Turkey”, του Σεπτεμβρίου 2015, σε συζητήσεις στο Αμερικανικό κοινοβούλιο, πολλοί Αμερικανοί βουλευτές αναρωτιούνται αν η αποχώρηση του Άσαντ θα πρέπει να είναι προτεραιότητα των ΗΠΑ, την στιγμή που ο ISIS δημιουργεί τόσο μεγάλα προβλήματα. Το άρθρο μάλιστα αναφέρει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, σύμφωνα με τις οποίες τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Συρία θα πρέπει να συζητήσουν κάποια στιγμή προκειμένου να βρεθεί μία λύση μέσω της διπλωματικής οδού. Να το συζητήσουμε δηλαδή λέει, αλλά δεν υπάρχει και καμιά βιασύνη. Το άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Άσαντ θα πρέπει να λάβει μέρος στην διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

Θα ήταν ηλίθιοι οι Αμερικανοί να θέλουν να έχει η Τουρκία τον έλεγχο της Συρίας, γιατί μετά θα εκβιάζει τους πάντες. Συνέχεια λέω ότι δεδομένης της προσέγγισης ΗΠΑ-Ιράν, και της σκληρότητας της Τουρκίας στην ενεργειακή της πολιτική, είναι πολύ καλύτερα για τις ΗΠΑ να υπάρχει και ο ενεργειακός  διάδρομος Κασπία Θάλασσα-Τουρκία-Ευρώπη, και ο ενεργειακός διάδρομος Ιράν-Ιράκ-Συρία-Μεσόγειος Ευρώπη, ώστε να μην τους εκβιάζει η Τουρκία. Η Ρωσία έχει το πρόβλημα, γιατί και οι δύο αυτοί διάδρομοι την χτυπάνε στην Ευρώπη. Την Ρωσία την συμφέρει ο πόλεμος. Το ΝΑΤΟ το συμφέρει να υπάρχουν όσο περισσότεροι διάδρομοι γίνεται και να ρέει το πετρέλαιο προς την Ευρώπη.Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό αυτό που λέω λόγω της σκληρής κομμουνιστικής προπαγάνδας, αλλά είναι ακριβώς όπως το λέω. Ο μόνος παίκτης που έχει συμφέρον από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή είναι η Ρωσία, γιατί ο πόλεμος και κλείνει τους ενεργειακούς διαδρόμους, και ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ούτε την Τουρκία, ούτε το Ιράν ούτε την Σαουδική Αραβία συμφέρει ο πόλεμος. Απλά σέρνονται σε αυτόν γιατί διακυβεύονται δισεκατομμύρια. Δεν τους συμφέρει όμως ο πόλεμος. Απλά είναι τόσο μεγάλα τα συμφέροντα τους, που δεν μπορούν να τον αποφύγουν εύκολα. Και δεν λέω φυσικά ότι η Ρωσία ευθύνεται για τον πόλεμο. Εμμέσως όμως έχει ευθύνη γιατί όπως βρει την σπίθα την ανάβει.

Επίσης, η αδιαφορία των ΗΠΑ για ανατροπή του Άσαντ επιβεβαιώνει αυτό που έγραφε το Stratfor, ότι δηλαδή η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στην Συρία για να πιέσει την Τουρκία και το Ισραήλ. Την Τουρκία  για τις εξελίξεις στον Turk Stream και Nord Stream 2, και το Ισραήλ για την συμφωνία του Ισραήλ με την ENI και την Repsol.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου