Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αδελφική Φιλία και Συνεργασία των Βλάντιμιρ Πούτιν και Σύλβιο Μπερλουσκόνι

Η Ουκρανία απαγόρευσε για 3 χρόνια την είσοδο στην χώρα στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σύλβιο Μπερλουσκόνι, επειδή πρόσφατα επισκέφτηκε με τον κολλητό του Βλάντιμιρ Πούτιν την Κριμαία, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Newsweek, με τίτλο “Ukraine Bans Silvio Berlusconi for Three Years After Crimea Visit: Reports”, του Σεπτεμβρίου 2015. Ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι είναι από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της Ρωσίας στην Ευρώπη, και ο Πούτιν είναι επίτιμος καλεσμένος στα πάρτι του Μπερλουσκόνι. Όπως ο σοσιολδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ θεωρείται μαζί με τον Πούτιν πατέρας του αγωγού Nord Stream, έτσι και ο Μπερλσουσκόνι θεωρείται πατέρας του αγωγού South Stream, στον οποίο το 20% θα είχε η Ιταλική ENI. Το Ιταλικό δημόσιο έχει στον έλεγχο ένα 30% “χρυσών” μετοχών της ENI, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, και ασκεί ουσιαστικά την διοίκηση της εταιρείας.
Ενδεχομένως η γεωπολιτική στόχευση του Μπερλουσκόνι προς την Ρωσία να ήταν και ένας από τους λόγους που το Κατάρ ζητούσε να αγοράσει από τον Μπερλουσκόνι το 30% της Μίλαν, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Σαουδαραβικής Al Arabiya, με τίτλο Qatar linked to AC Milan purchase, Berlusconi ready to sell: report”, του Οκτωβρίου 2012, κάτι που τελικά νομίζω δεν έγινε. Το Κατάρ φυσικά ξοδεύει πολύ χρήμα στην Ιταλία, και σε άλλες χώρες, και φτιάχνει τζαμιά, όπου στρατολογεί τους Μουσουλμάνους μετανάστες που φέρνουν στην Ευρώπη οι σοσιαλιστές πολιτικοί όπως ο Ρέντζι και ο Τσίπρας. Βλέπε το παρακάτω άρθρο της κεντροδεξιάς Telegraph με τίτλο “Qatar donates £1.5m for mosque after intervention from Jack Straw”, του Οκτωβρίου 2009, και το άρθρο του αντι-Ισλαμικού, και όχι αντι-Μουσουλμανικού, Αμερικανικού think tank Gatestone με τίτλο ‘Italy's Mosque Wars”, του Φεβρουαρίου 2012.
  
Στην Ιταλία μάλιστα είχε γίνει σάλος επειδή η Gazprom είχε κάνει μία συμφωνία και με την ιδιωτική Ιταλική Central Energy Italian Gas Holding, στην οποία ένας φίλος του Μπερλουσκόνι είχε το 33% των μετοχών. Η στόχευση του Μπερλουσκόνι στο ρωσικό φυσικό αέριο μείωνε την εξάρτηση της Ρωσίας από το Κατάρ, και επέτρεπε στον Μπερλουσκόνι να έχει άριστες σχέσεις με το Ισραήλ. Ο Μπερλουσκόνι μάλιστα ζητούσε να γίνει το Ισραήλ μέλος της ΕΕ, κάτι αδιανόητο για την Νότια Ευρώπη, που είναι παραδοσιακά δεμένη στο άρμα των Αράβων. Βλέπε “Berlusconi says Israel should be an EU member”, του Φεβρουαρίου 2010.

 Ο Μπερλουσκόνι βέβαια δεν είναι σοσιαλιστής και δεν έχει το μίσος που έχουν οι σοσιαλιστές για τους Ισραηλινούς. Οι σοσιαλιστές πολιτικοί είναι δυστυχώς άνθρωποι πολύ χαμηλής ηθικής, και  είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στα πετροδολάρια. Ο Μπερλουσκόνι ήθελε επίσης να γίνει και η Ρωσία μέλος της ΕΕ, και έλεγε ότι μπορεί κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο.
  
Οι Γάλλοι φυσικά έβλεπαν με ανησυχία τον άξονα Ρωσίας-Γερμανίας-Ιταλίας, και αποφάσισαν να επιστρέψουν στο ΝΑΤΟ το 2009, προκειμένου να έχουν την προστασία των ΗΠΑ. Όπως όμως έλεγα εχθές σε μία ανάρτηση μου, η ακύρωση του South Stream, και η συμφωνία για τον Nord Stream 2, στον οποίο οι Ρώσοι έδωσαν ποσοστά στους Άγγλους (Shell) αντί στους Ιταλούς (ENI), προωθεί τον άξονα Ρωσίας-Γερμανίας-Αγγλίας. Δεν ξέρω πως θα επηρεάσει τις σχέσεις της Αγγλίας με τις ΗΠΑ ο Nord Stream 2, αν τελικά προχωρήσει, αλλά σίγουρα θα βελτιώσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Αγγλία, και θα χειροτερέψει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ιταλία. Βλέπε “Τα Σύννεφα στις Σχέσεις Ρωσίας-Ιταλίας και το Άνοιγμα προς την Αγγλία”.

Αν επαναλαμβάνω δεν προχωρήσει ο South Stream και όντως προχωρήσει ο North Stream 2. Γιατί μέχρι να κατασκευαστεί ένα δίκτυο τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Για άρθρα βλέπε

“Ukraine Bans Silvio Berlusconi for Three Years After Crimea Visit: Reports”, του Σεπτεμβρίου 2015

“Berlusconi says Israel should be an EU member”, του Φεβρουαρίου 2010

Qatar linked to AC Milan purchase, Berlusconi ready to sell: report”, του Οκτωβρίου 2012

Qatar donates £1.5m for mosque after intervention from Jack Straw”, του Οκτωβρίου 2009

Italy's Mosque Wars”, του Φεβρουαρίου 2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου