Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Πόλεμος ΕΕ-Ρωσίας και οι Εξαγωγές Αμερικανικού Πετρελαίου και Αερίου προς την ΕΕ

Μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Συρία τον Οκτώβριο του 1973, οι Άραβες μείωσαν πάρα πολύ την ποσότητα του παραγόμενου πετρελαίου, ως αντίποινα στην βοήθεια του ΝΑΤΟ προς το Ισραήλ. Στο εμπάργκο δεν συμμετείχαν μόνο οι σύμμαχοι των Ρώσων πχ Ιράκ, Αίγυπτος, Συρία, Αλγερία, Λιβύη, αλλά και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ,  πχ Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ.

Το εμπάργκο κράτησε για 5 περίπου μήνες, και προκάλεσε τεράστιες αναταράξεις παγκοσμίως, αφού η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά περίπου 300%. Οι ΗΠΑ, εθισμένες στις εισαγωγές πετρελαίου, αποφάσισαν να αυξήσουν όσο περισσότερο μπορούσαν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία, και το 1975, με το Energy Policy and Conservation Act, απαγόρευσαν στους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου να εξάγουν το πετρέλαιο που παρήγαγαν στις ΗΠΑ. Παρόλο που την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ την έχουν ιδιωτικές εταιρείες πχ Exxon, Chevron, Conoco Phillips κλπ.

Προκειμένου να εξάγουν οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου το Αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι υποχρεωμένοι να εντάσσονται σε ένα πολύ σκληρό καθεστώς απόκτησης άδειας εξαγωγών. Οι εξαιρέσεις γίνονται κυρίως για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα με τις εισαγωγές των ΗΠΑ από τον Καναδά και το Μεξικό. Οι ΗΠΑ παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Αλάσκα και τον Κόλπο του Μεξικού, περιοχές που βρίσκονται δίπλα στον Καναδά και το Μεξικό. Ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος, και το Μεξικό ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ. Βλέπε πίνκα.
Εικόνα 1


Αντί οι Αμερικανικές εταιρείες να στέλνουν το πετρέλαιο που παράγουν από την Αλάσκα στον Αρκτικό Ωκεανό στις υπόλοιπες επαρχίες των ΗΠΑ, στέλνουν ένα μέρος αυτού του πετρελαίου στον Βόρειο Καναδά. Ο Καναδάς στέλνει από την νότια επαρχία του Αλμπέρτα, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και αερίου του Καναδά, στις Βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ. Το ίδιο και για το Μεξικό. Βλέπε χάρτη.
Εικόνα 2Στην πραγματικότητα όμως οι ΗΠΑ εισάγουν τεράστιες ποσότητες από τον Καναδά και το Μεξικό, και οι άδειες εξαγωγών προς αυτές τις χώρες αφορούν κυρίως σε αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων και εξοικονόμηση πόρων, όπως περιέγραψα πιο πάνω.

Λόγω της κόντρας με την Ρωσία τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ να ξεμπλοκάρουν την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ώστε να έχει η ΕΕ μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών απέναντι στην Ρωσία, αφού η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΕΕ, με δεύτερη την Νορβηγία. Επειδή η νομοθεσία των ΗΠΑ απαιτεί να επιτρέπεται εξαγωγή Αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μόνο προς τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν συνάψει ελεύθερες ζώνες εμπορίου, όπως έχουν πχ κάνει με το Μεξικό και τον Καναδά, η ΕΕ προχώρησε στην κατάρτιση της Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership TTIP, η οποία θα δημιουργήσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου, όπως αυτή που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή δασμοί. Αυτό φυσικά δεν δεσμεύει τις ΗΠΑ. Ακόμη και η TTIP όμως δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί η ζώνη ελεύθερου εμπορίου είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Πάλι θα πρέπει οι Αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύονται άδειες για να εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ΕΕ.

Στις ΗΠΑ οι απόψεις είναι μοιρασμένες, και υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι εφόσον οι ΗΠΑ έχουν μειώσει την εξάρτηση τους από τον Περσικό Κόλπο θα πρέπει να επιτρέψουν την εξαγωγή κάποιων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση με την Ρωσία. Υπάρχουν και αυτοί που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο στόχος είναι η ενεργειακή αυτονομία των ΗΠΑ, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινούνται οι ΗΠΑ, όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Στο παρακάτω άρθρο της Wall Street Journal, με τίτλο “EU Wants U.S. to Lift Ban on Oil Exports”, του Μαίου 2015, θα διαβάσετε ότι η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ να συμπεριληφθεί και η ενέργεια στην TTIP.

“EU Wants U.S. to Lift Ban on Oil Exports”, του Μαίου 2015

Να προσθέσω επίσης ότι δεν είναι δυνατόν το Αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να συναγωνιστεί σε τιμές το Ρωσικό, γιατί η Ρωσία λόγω γεωγραφικής θέσης είναι ο φυσικός προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης, μαζί φυσικά με την Αλγερία και την Λιβύη. Μαζί με την Βόρεια Αφρική γενικότερα. Όμως η παρουσία και μόνο του Αμερικανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου θα αποτελούσε μία πίεση για την Ρωσία. Ειδικά σε περίπτωση πολέμου, οπότε και οι τιμές δεν θα είχαν ιδιαίτερη σημασία, η προμήθεια Αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Δυτική Ευρώπη θα ήταν επιτακτική.

Η Ισπανία μάλιστα φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ανεξάρτητη και ανταγωνιστική προς την Ρωσία πύλη εισόδου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Βλέπε χάρτη.
Εικόνα 3


Η Ισπανία είναι δεμένη με την Αλγερία με αγωγούς φυσικού αερίου, Maghreb Pipeline (Αλγερία-Μαρόκο-Ισπανία) και Medgaz pipeline (Αλγερία-Ισπανία), και έχει επίσης τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις LNG στην Ευρώπη, που της δίνουν την δυνατότητα να εισάγει και μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου και από την θάλασσα, δηλαδή από την Νιγηρία και το Κατάρ.

Στο παρακάτω άρθρο των Financial Times, με τίτλο “Spain positions itself as alternative to Russian energy supply”, του Μαρτίου 2014, θα διαβάσετε ότι η Ισπανία φιλοδοξεί να αποτελέσει μία εναλλακτική στο Ρωσικό φυσικό αέριο, αφού αγοράζει όλο το φυσικό της αέριο από μη Ρωσικές πηγές, και οι μεγάλες επενδύσεις της σε εγκαταστάσεις regasification της επιτρέπουν να εισάγει μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Το άρθρο λέει επίσης ότι από τις 21 εγκαταστάσεις regasification LNG που υπάρχουν στην Ευρώπη, οι 6 είναι Ισπανικές, με την Ισπανία να ετοιμάζει και μία 7η.

Spain positions itself as alternative to Russian energy supply”, του Μαρτίου 2014

Προς το παρόν η βασική πηγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για την Ισπανία είναι το Κατάρ, και γι’αυτό και η Ισπανία είναι πολύ εχθρική προς τους Ισραηλινούς.

Για τις εξαγωγές του Αμερικανικού πετρελαίου βλέπε επίσης :

“Why The U.S. Bans Crude Oil Exports: A Brief History”, του Μαρτίου 2014

  
Oil Export Myths”, του Ιανουαρίου 2015


“The U.S. is not opening the tap on crude oil exports”, του Αυγούστου 2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου