Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Πορτογάλοι και οι Δρόμοι του Μεταξιού

(Τα παρακάτω αποτελούν ελεύθερη μετάφραση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο “Latin American and World Economy” του Frederick Weaver.)

Στα μέσα περίπου του 15ου αιώνα (1450), το εμπόριο των μπαχαρικών και του μεταξιού που έρχονταν στην Ευρώπη από την Ασία, την Κόκκινη Θάλασσα και την Αίγυπτο. Αυτός ήταν το θαλάσσιο τμήμα των Δρόμων του Μεταξιού. Να προσθέσω εγώ ότι εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμη κατασκευαστεί από τους Άγγλους η Διώρυγα του Σουέζ, που ένωσε την Κόκκινη Θάλασσα με την Μεσόγειο.Το εμπόριο των μπαχαρικών το ήλεγχαν στην Ανατολική Μεσόγειο οι Άραβες, και από εκεί και πέρα οι Βενετοί (βλέπε κόκκινη κηλίδα στην Ιταλία). Επομένως οι δυτικοευρωπαίοι δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα μπαχαρικά και στο μετάξι, αν δεν πλήρωναν το κέρδος των Αράβων και Βενετών εμπόρων, καθώς και τους δασμούς που απαιτούνταν.

Στα ήρεμα νερά της Μεσογείου τα πλοία των Πορτογάλων δεν μπρορούσαν να σταθούν απέναντι στα πλοία των Βενετών και των Οθωμανών, που ήταν μεγαλύτερα. και διέθεταν ισχυρότερα κανόνια, αλλά οι Πορτογάλοι είχαν το πλεονέκτημα στα ταραγμένα νερά των ωκεανών. Οι Πορτογάλοι άρχισαν να κατεβαίνουν από την Ατλαντικό Ωκεανό στην Δυτική Αφρική, και από κει να δημιουργούν διαδρόμους προς την Κόκκινη Θάλασσα, προκειμένου να πάρουν ένα μέρος του εμπορίου, αλλά η μεγάλη τους επιτυχία ήταν όταν ο Βάσκο Ντα Γκάμα κατόρθωσε να κάνει τον γύρο της Αφρικής και να φτάσει στην Ινδία το 1499.


Το 1509 οι Πορτογάλοι κέρδισαν τους Οθωμανούς στην ναυμαχία του Diu στα δυτικά της Ινδίας, βλέπε κόκκινο Χ, και κατόρθωσαν να κρατήσουν ένα μέρος του εμπορίου του μεταξιού και των μπαχαρικών γύρω από την Αφρική και προς την Δυτική Ευρώπη, δημιουργώντας οχυρά σε διάφορα σημεία αυτής της διαδρομής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου