Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Τα Σύννεφα στις Σχέσεις Ρωσίας-Ιταλίας και το Άνοιγμα των Ρώσων προς τους Άγγλους

Η Ιταλική ENI είναι η μεγαλύτερη Ιταλική εταιρεία, και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο. Το Ιταλικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ENI, κατέχοντας ένα ποσοστό 30% χρυσών μετοχών. Χρυσές λέγονται οι μετοχές που μπορούν σε κάποια συγκεκριμένα θέματα, που έχουν φυσικά οριστεί εκ των προτέρων, να μπλοκάρουν το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών, ακόμη και αν είναι το ποσοστό των υπολοίπων μετοχών είναι μεγαλύτερο από αυτό των χρυσών μετοχών. Συνήθως πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας, όπως για παράδειγμα να μην περάσει ο έλεγχος της εταιρείας σε κάποια ξένη χώρα.

Οι σχέσεις Ιταλίας-Ρωσίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις Gazprom-ENI. Οι Ρώσοι έβαλαν την ENI συνέταιρο στον αγωγό Blue Stream, που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Στον Blue Stream συμμετέχει εκτός απόν τις Gazprom και ΕΝΙ, και η κρατική Τουρκική BOTAS. Ο Πούτιν έδωσε επίσης στους Ιταλούς το 20% των μετοχών του South Stream, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Euractiv, με τίτλο “Gazprom buys South Stream shares from Eni, EDF and Wintershall”, του Μαρτίου 2015. Η κρατική Γαλλική Electricite de France και η ιδιωτική Γερμανική Wintershall είχαν το υπόλοιπο 30%.Να διευκρινίσω ότι την ενέργεια στην Γερμανία την διαχειρίζεται ο ιδιωτικός τομέας, και γι’αυτό ο Πούτιν δεν έδωσε το Γερμανικό ποσοστό σε κρατική Γερμανική εταιρεία. Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας της Γερμανίας είναι ιδιωτικές. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί πολιτικοί είναι αδιάφοροι για το αν θα περνάει το φυσικό αέριο από την Γερμανία ή από κάπου αλλού.

Με τα ποσοστά λοιπόν που έδωσε η Ρωσία στην Ιταλία εξασφάλισε σε κάποιο βαθμό την υποστήριξη της Ιταλίας εναντίον της ΕΕ στα θέματα της αντιμονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ, που απαιτεί το άνοιγμα και το σπάσιμο της αγοράς ενέργειας (Third Energy Package). Με τους Nord Stream και South Stream η Ρωσία είχε κρατήσει μία ισορροπημένη στάση ανάμεσα τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, δίνοντας επίσης μικρότερα ποσοστά και στους δύο αγωγούς στους Γάλλους, οι οποίοι ωστόσο βασίζονται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια.

Με την ακύρωση του South Stream, και την συμφωνία για τον Nord Stream 2, η Ρωσία ρίχνει όλο το βάρος στην Γερμανία, και όλως τυχαίως δεν συμμετέχει η ENI στον Nord Stream 2. Η Ρωσία βέβαια έβαλε στον Nord Stream 2 την Royal Dutch Shell, που είναι Αγγλο-Ολλανδική εταιρεία, βάζοντας στο παιχνίδι τους Άγγλους. Η παραγωγή φυσικού αερίου των Άγγλων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, η Αγγλία εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο απ’όσο παράγει, και βλέπει με ανησυχία την παραγωγή της Νορβηγίας και της Ολλανδίας να μειώνονται. Η Αγγλία έχει κάνει κάποιες συμφωνίες με το Κατάρ για παροχή LNG, αλλά οι Άγγλοι εξετάζουν την λύση του Ρωσικού φυσικού αερίου.

Η συμφωνία της Gazprom με την Shell έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της Βρετανικής εταιρείας παροχής φυσικού αερίου Centrica με την Gazprom, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της κεντρώας Independent, με τίτλο “Gas imports from Russia's Gazprom giant to soar after new Centrica deal”, του Μαίου 2015. Το άρθρο αναφέρει ότι η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται περίπου 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, και η Centrica θα προμηθεύεται από την Gazprom 4.1 δις κυβ μέτρα ετησίως. Η Centrica είναι μία από τις μεγαλύτερες Βρετανικές εταιρείες παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, και λειτουργεί με την επωνυμία British Gas στην Αγγλία, και με την επωνυμία Scottish Gas στην Σκωτία.

Επομένως οι νέες κινήσεις των Ρώσων μπορεί να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους με τους Βρετανούς και τους Γερμανούς, αλλά θα πληγώσουν τις σχέσεις τους με τους Ιταλούς. Οι Ιταλοί είναι ήδη συνδεδεμένοι με την Λιβύη με τον αγωγό φυσικού αερίου Green Stream που εγκαινίασαν το 2004 ο Καντάφι και ο Μπερλουσκόνι. Από την Ιταλία επίσης μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο της Αλγερίας, αφού η Ιταλία είναι ήδη συνδεδεμένη με την Αλγερία με τον αγωγό Trans-Mediterranean (Αλγερία-Τυνησία-Ιταλία), και με τον αγωγό Galsi που σχεδιάζεται (Αλγερία-Ιταλία). Μέσω αυτών των αγωγών μπορεί να φτάσει στην Ιταλία και στην Ευρώπη και το φυσικό αέριο της Νιγηρίας, αν ο αγωγός Trans-Saharan περάσει από την θυγατρική του ISIS την Boko Haram.

Επίσης η ENI ανακάλυψε τον Αύγουστο του 2015 στην Αίγυπτο το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Το κοίτασμα Zohr φιλοξενεί 850 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ξεπέρασε ακόμη και τον Leviathan του Ισραήλ, που φιλοξενεί 500+ δις κυβ μέτρα, και είναι στην διάθεση της ENI προς εκμετάλλευση.Επομένως για να μην διεκδικήσει η Ιταλία τον μεγάλο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει η Gazprom να πληρώσει καλά, και προφανώς ο αγωγός Blue Stream, και τα 15 δις κυβ μέτρα που μεταφέρει στην Τουρκία, δεν είναι ικανοποιητικό αντάλλαγμα για τους Ιταλούς. Ο South Stream θα μετέφερε 63 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ένα καταπληκτικό άρθρο για την κρίση που ενδεχομένως να περάσει η σχέση Ρωσίας-Ιταλίας αν προχωρήσει ο Nord Stream 2 και όχι ο South Stream, είναι το “ENIs Gas Discovery in Egypt Puts Pressure on Italian-Russian Energy Ties”, του Σεπτεμβρίου 2015, του Αμερικανικού think tank Jamestown Foundation.

Δεν είναι τυχαία η πίεση των Ιταλών προς τους Γερμανούς να πάρουν Μουσουλμάνους μετανάστες. Οι Ιταλοί ξέρουν ότι η άνοδος του Ισλαμισμού στην Γερμανία θα καταστήσει τα Γερμανο-Ρωσικά δίκτυα επισφαλή και θα αυξήσει την σημασία της Ιταλίας. Ο Ρέντζι ασκεί ασφυκτική πίεση προς τους Γερμανούς, και τους πιέζει να πάρουν παραπάνω Μουσουλμάνους μετανάστες. Τα ενεργειακά φυσικά δεν είναι ο μόνος λόγος. Το Κατάρ και οι υπόλοιπες Αραβικές χώρες, αλλά και η Τουρκία και το Ιράν, πληρώνουν ακριβά για να στέλνουν Μουσουλμάνους στην Ευρώπη, ώστε να αυξήσουν την επιρροή τους στο μέλλον.

Επίσης, οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές στην Ευρώπη, φοβούμενοι την άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ευρώπη λόγω της κρίσης, βλέπουν με καλό μάτι την εισαγωγή μουσουλμάνων μεταναστών, οι οποίοι αλώνουν δημογραφικά τις χώρες τους και εμποδίζουν την άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού. Στην Γαλλία είναι όλο και δυσκολότερο για την κεντροδεξιά να κερδίζει εκλογές, λόγω της ενσωμάτωσης των Μουσουλμάνων στα κόκκινα σοσιαλιστικά κόμματα. Τώρα βέβαια που οι Γάλλοι συγκρούονται με τους Τζιχαντιστές για τις πρώτες ύλες της Αφρικής, το μεταναστευτικό το πληρώνουν με το αίμα τους, και δείχνουν να έχουν βάλει μυαλό. Η πραγματικότητα είναι ότι για να μην ανέβουν οι εθνικοσοσιαλιστές δεν χρειάζεται να γίνει η Ευρώπη Πακιστάν. Χρειάζεται να μιλάνε οι πολιτικοί σοβαρά, κάτι που φυσικά δεν μπορούν να κάνουν οι κόκκινοι σοσιαλιστές, αλλά μόνο ο φιλελεύθερος χώρος.

Η τακτική της Ελληνικής αριστεράς και κεντροαριστεράς στο μεταναστευτικό είναι παραπλήσια με αυτήν των Ιταλών συντρόφων τους, αλλά έχει μία επιπλέον διάσταση. Και οι μίζες υπάρχουν, και η αυριανή εκλογική ενίσχυση της αριστεράς υπάρχει με την ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Πασόκ και το Ποτάμι, ο οποίος δίνει την Ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά των παράνομων μεταναστών που θα γέννιονται στην Ελλάδα.

Η τακτική μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στο μεταναστευτικό είναι πάρα πολύ έξυπνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ χορήγησε αυτόματη νόμιμη 7μηνη παραμονή στην Ελλάδα σε όλους τους παράνομους μετανάστες. Επομένως μία έγκυος γυναίκα μπορεί να έλθει στην Ελλάδα, να γεννήσει με την ησυχία της, και με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για την ιθαγένεια, να χαρίσει στο παιδί της την υπηκοόητα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και πλούσιες Μουσουλμάνες έχουν κίνητρο να κάνουν το μισάωρο ταξίδι από τα Τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, να κάνουν χρήση της αυτόματης 7μηνης νόμιμης παραμονής, να γεννήσουν στην Ελλάδα, και με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να χαρίσουν στα παιδιά τους την υπηκοότητα της ΕΕ. Αν μετά τις εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, θα βασίζεται στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, και ενώ θα πρέπει να εφαρμόζει τα δισεκατομμύρια των νέων φόρων που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορεί να αλλάξει πολιτική στο μεταναστευτικό, γιατί θα θέτουν βέτο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Γιατί το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν είναι ΑΝΕΛ, που άφησε τον νόμο για την ιθαγένεια να περάσει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι χωρίς να ρίξει την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Επίσης, όπως οι Ιταλοί, έτσι και η Ελληνική αριστερά και κεντροαριστερά, ελπίζει το Ελληνικό δημόσιο να παίξει βασικό ρόλο στα ενεργειακά. Ο Greek Stream που ο Τσίπρας διαμήνυε ότι θα γίνει μόνο αν ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο, θα ήταν ένας αγωγός, που όπως και την ΔΕΗ, θα τον νέμονταν η πολιτική μας νομενκλατούρα, και κυρίως φυσικά η αριστερά. Επομένως η Ελληνική αριστερά και κεντροαριστερά βλέπει το μεταναστευτικό όπως και οι σύντροφοι τους στην Ιταλία, αλλά έχει ένα επιπλέον κίνητρο προκειμένου να προωθεί τους μετανάστες. Η Ελληνική αριστερά και κεντροαριστερά θέλουν να γλείψουν την Τουρκία, ώστε πάνω στις πλάτες της Τουρκίας να πουλήσουν τον αντιευρωπαϊσμό τους και τον αντιαμερικανισμό τους. Βλέπε “Τα Ρωσάκια και τα Τουρκάκια της Ελληνικής Δημοσιογραφίας”.

Πλουσιότερες Χώρες στον Κόσμο σε Αποθέματα Φυσικού Αερίου“ENI’s Gas Discovery in Egypt Puts Pressure on Italian-Russian Energy Ties”, του Σεπτεμβρίου 2015


“The European Commissioner for Energy and Climate Action, Miguel Arias Cañete, meets with Eni's CEO, Claudio Descalzi”, του Σεπτεμβρίου 2015


“Gazprom buys South Stream shares from Eni, EDF and Wintershall”, του Μαρτίου 2015

“Gas imports from Russia's Gazprom giant to soar after new Centrica deal”, του Μαίου 2015
http://www.independent.co.uk/news/business/news/gas-imports-from-russias-gazprom-giant-to-soar-after-new-centrica-deal-10248692.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου