Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ισραήλ-Κύπρος-Τουρκία

Πάρα πολύ ωραίο άρθρο της Globes, της παλιότερης οικονομικής εφημερίδας του Ισραήλ, με τίτλο “Eni's Egypt gas find limits Israel's export options”, του Σεπτεμβρίου 2015, για τις επιπτώσεις του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακάλυψε η Ιταλική ENI τον προηγούμενο μήνα στην Αίγυπτο. Να προσθέσω ότι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που είχε ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν το Ισραηλινό Leviathan, με κάτι περισσότερο από 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ το Αιγυπτιακό κοίτασμα που ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2015 φιλοξενεί 840 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Το άρθρο γράφει ότι το κοίτασμα αυτό χαλάει τα σχέδια των Ισραηλινών για εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Να θυμίσω ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και με την Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης, για εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο πόλεμος της Γάζας τον Ιούλιο του 2014, αφού αυτή η συμφωνία εξόργισε το Ιράν, το Κατάρ και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το άρθρο η εναλλακτική που έχουν οι Ισραηλινοί, αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους με την Τουρκία, είναι να στείλουν το φυσικό τους αέριο στην Τουρκία. Για να γίνει ωστόσο αυτό, γράφει το άρθρο, θα πρέπει να συμφωνήσει η Κύπρος, γιατί ο αγωγός αυτός θα πρέπει να περάσει μέσα από Κυπριακά νερά. Κοιτάζοντας τον χάρτη φαντάζομαι ότι το άρθρο το λέει αυτό επειδή θεωρεί δεδομένο ότι η Συρία και ο Λίβανος δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν στο Ισραήλ να περάσει τον αγωγό μέσα από τα δικά τους νερά.Γράφει το άρθρο ότι για να επιτρέψει η Κύπρος κάτι τέτοιο, θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα Κύπρου-Τουρκίας, κάτι όμως που γράφει το άρθρο είναι πιο πιθανό σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Το άρθρο αναφέρει ότι θα μπορούσε να στείλει και η Κύπρος στην Τουρκία το φυσικό αέριου του δικού της κοιτάσματος, της Αφροδίτης. Η Αφροδίτη φιλοξενεί περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Να θυμίσω εγώ τις πρόσφατες συζητήσεις Κύπρου-Τουρκίας για την κατασκευή ενός αγωγού από την Κύπρο στην Τουρκία, καθώς και το άρθρο της Χουριέτ που είχα ανεβάσει πρόσφατα, που έλεγε ότι αν θέλει η Τουρκία να αποφύγει τον κίνδυνο να την παρακάμψουν το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος μέσω Ελλάδας, και να στείλουν το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη, θα πρέπει να βρει μία λύση με την Κύπρο.

Το παράδοξο σε αυτήν την ιστορία είναι ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν φαίνονται τελείως ευθυγραμμισμένα, αφού την Ελλάδα θα την εξυπηρετούσε ένας αγωγός Ανατολικής Μεσογείου-Ελλάδας-Ευρώπης, ενώ η Κύπρος μπορεί να παζαρέψει με τους Τούρκους για μία καλύτερη συμφωνία στο Κυπριακό, χρησιμοποιώντας το θέμα του φυσικού αερίου. Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έχθρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, γιατί το θέμα του East Med Pipeline είναι έτσι κι αλλιώς πάρα πολύ δύσκολο, αφού θίγει τα συμφέροντα και της Τουρκίας, και του Ιράν και της Ρωσίας.

Για να δημιουργηθεί ο East Med θα έπρεπε να τα σπάσουν η Τουρκία με τις ΗΠΑ, ώστε να μπορούν οι ΗΠΑ να κοντράρουν άγρια την Τουρκία, να μπουν στον East Med και το Κατάρ με την Σαουδική Αραβία, ώστε να υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, που σημαίνει να τα σπάσει και το Κατάρ με την Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει ένα ισχυρό μέτωπο, το οποίο θα στηριχτεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την Τουρκία, την Ρωσία και το Ιράν. Χωρίς φυσικά να εννοώ ότι δεν θα άρχιζαν να φεύγουν ρουκέτες δεξιά και αριστερά αν προχωρούσε μία τέτοια συμφωνία, ακόμη και αν είχε την στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Από την Γάζα (Χαμάς) και τον Νότιο Λίβανο (Χεζμπολάχ) θα γινόταν σίγουρα χαμός προς το Ισραήλ, αλλά λογικά και η Κύπρος θα δεχόταν μεγάλες πιέσεις επισήμως από την Τουρκία, αφού η Τουρκία δεν μπορεί να πιέσει την Κύπρο μέσω ομάδων ισλαμιστών.

“Eni's Egypt gas find limits Israel's export options”, Σεπτεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου