Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Ρωσία VS Wikipedia

 Η Ρωσία απαγόρευσε την λειτουργία της Wikipedia στην Ρωσία, μετά την άρνηση της Wikipedia να κάνει μία αλλαγή που επιθυμούσε η Ρωσία σε ένα άρθρο της. Βλέπε Guardian “Russia briefly bans Wikipedia over page relating to drug use”, του Αυγούστου 2015. Μετά τον πανικό που προκλήθηκε στην διαδικτυακή κοινότητα της Ρωσίας, η ρωσική κυβέρνηση αναγκάστηκε να άρει την απογόρευση.

Συνέχεια λέω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι σοσιαλιστικές και ισλαμικές χώρες είναι το διαδίκτυο, και γίνονται μεγάλα βήματα για την καταστολή του και στην Κίνα, και στην Ρωσία και στην Λατινική Αμερική, και σε πολλές άλλες χώρες. Η Κίνα έχει ήδη πετσοκόψει το διαδίκτυο, γιατί στην Κίνα δεν υπάρχει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, και τα πράγματα είναι σχετικά απλά.

Στην Ρωσία όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ότι είναι στην Κίνα, γιατί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, και μέχρι να εδραιωθεί ως σχεδόν δικτάτορας ο Πούτιν στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, οι Ρώσοι πολίτες ήρθαν σε επαφή με το διαδίκτυο, και η καταστολή του διαδικτύου προκαλεί δυσφορία.

Η Ρωσία όμως δεν το βάζει κάτω, και πρόσφατα πέρασε έναν νόμο που απαιτεί από τις εταιρείες που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα Ρώσων πολιτών να χρησιμοποιούν servers που θα βρίσκονται στην Ρωσία. Αν αυτή την τακτική την εφαρμόσουν όλες οι σοσιαλιστικές και ισλαμικές χώρες, εταιρείες όπως το Facebook, το Twitter, το Yahoo κλπ, θα πρέπει να έχουν υποκαταστήματα σε όλες αυτές τις χώρες, κάτι που θα εκτοξεύσει το κόστος. Στην πράξη δηλαδή αυτή η απαίτηση απλά θα απαογορεύσει την λειτουργία αυτών των εταιρειών σε αυτές τις χώρες.

Στην συνέχεια, λόγω του πανικού που προκλήθηκε, ο Πούτιν είπε ότι τα στοιχεία που συλλέγει το Twitter δεν θεωρούνται στοιχεία για τα οποία η Ρωσία θα απαιτεί να βρίσκονται σε ρωσικούς servers. Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, και ο ο Πούτιν να ξεφορτωθεί οριστικά τον πονοκέφαλο του διαδικτύου και των social media.

Να προσθέσω επίσης ότι στην ρωσική προπαγάνδα του διαδικτύου, η Αραβική Άνοιξη παρουσιάζεται ως μία σκευωρία της CIA, η οποία άλλαξε κυβερνήσεις μέσω του Facebook. Αυτή είναι η ανάλυση με την οποία ψεκάζονται οι Ρώσοι πολίτες. Τόσο απλά. Οι ΗΠΑ άλλαξαν κυβερνήσεις προκαλώντας εξεγέρσεις μέσω του Facebook.

Για τα άρθρα βλέπε

Russia briefly bans Wikipedia over page relating to drug use”, του Αυγούστου 2015

και

Russia and China want to radically change how the internet is used”, του Αυγούστου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου