Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Πάμε προς μία Αναβίωση του South Stream?

Η Natural Gas Europe αναφέρει άρθρο του Focus, με τίτλο “Εocus: EU position on south stream project can be adjusted after russia accepts the third energy packageexpert”, του Αυγούστου 2015, που ισχυρίζεται ότι κάποιες ενέργειες της Ρωσίας δείχνουν ότι η Ρωσία ίσως αποδέχεται τελικά το Third Energy Package της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μέχρι πρόσφατα ο Πούτιν πολεμούσε με μανία. Και συνεχίζει το άρθρο, ότι αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, η θέση της ΕΕ στο θέμα του αγωγού South Stream θα μπορούσε να αλλάξει. Να προσθέσω κι εγώ ότι αυτό θα ήταν μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη, γιατί θα άνοιγε τον δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Ρωσία.

Δεν ξέρω αν όντως η Ρωσία σίγουρα αποδέχεται το Third Energy Package, αφού ούτε και το άρθρο ισχυρίζεται κάτι τέτοιο με βεβαιότητα, αλλά η πρόσφατη βελτίωση στις σχέσεις Ρωσίας-Βουλγαρίας δείχνει να ενισχύει αυτό που λέει η Natural Gas Europe. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια εναντίον της Βουλγαρίας, ακυρώνοντας τον South Stream και ανακοινώνοντας με τον Ερντογάν τον Turk Stream. Ο Πούτιν θεωρούσε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας ήταν πολύ υπάκουη προς τις επιταγές της ΕΕ. Αυτό ήταν αλήθεια, αλλά η Βουλγαρία έκανε κρα για τον South Stream, και ποτέ δεν σταμάτησε να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τα έργα για τον South Stream να τα βρουν η Ρωσία με την ΕΕ.

Διάβασα και κάπου αλλού ότι δεν είναι ανάγκη να κατασκευαστεί είτε ο South Stream είτε ο Turk Stream. Οι δύο αυτοί αγωγοί θα είχαν από τέσσερα πόδια, και θα μετέφεραν 63 δις κυβικά μέτρα ετησίως, με  περίπου 15 δις ανά πόδι. Το άρθρο έλεγε ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να κατασκευαστεί το ένα πόδι του Turk Stream, 15 δις κυβ πόδια, που θα κάλυπτε τις ανάγκες της Δυτικής Τουρκίας, και να κατασκευαστούν τα τρία πόδια του South Stream, που θα έστελναν 45 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, και από κει στην Νότια και Κεντρική Ευρώπη. Για την ΕΕ είναι σίγουρα προτιμότερος ο South Stream, γιατί παρακάμπτει την Τουρκία, μία χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, και μπαίνει στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας, που είναι χώρα μέλος.

Το Third Energy Package αφορά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με το Third Energy Package απαγορεύεται ο παραγωγός ενέργειας (πχ Gazprom) να είναι και ιδιοκτήτης του δικτύου που μεταφέρει αυτό το φυσικό αέριο στην ΕΕ. Στην συνέχεια, επιβάλει στον ιδιοκτήτη του δικτύου, που θα είναι άλλος από τον παραγωγό, να επιτρέπει σε όλους τους παραγωγούς φυσικού αερίου να χρησιμοποιούν το δίκτυο του. Τέλος, επιβάλλει η πώληση του φυσικού αερίου στα μέλη της ΕΕ να μην γίνεται από τον παραγωγό του φυσικού αερίου ή τον ιδιοκτήτου του αγωγού, αλλά από κάποιον τρίτο, και επιβάλλει στα κράτη μέλη να επιτρέπουν σε οποιονδήποτε θέλει να μπορεί να πουλάει φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στο εσωτερικό τους.

Επίσης τις τιμές του φυσικού αερίου θα τις διαπραγματεύεται η ΕΕ, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί η Gazprom να επιβραβεύει τις φιλικές και να τιμωρεί τις μη φιλικές κυβερνήσεις με χαμηλές και υψηλές τιμές αντίστοιχα. Αυτή η νομοθεσία της ΕΕ σπάει την αγορά του φυσικού αερίου σε τουλάχιστον τρία μέρη, και ανοίγει την αγορά ενέργειας γενικότερα. Η οικονομική συνέπεια είναι ότι θα υπάρχουν πολύ χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην ΕΕ. Η γεωπολιτική συνέπεια θα είναι ότι η Ρωσία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να χτυπάει την ΕΕ.

Τα παραπάνω αφορούν και την ΔΕΗ, και αυτός είναι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ-Κατάρ συνεργάστηκε με την Ρωσία και την Gazprom, γιατί αυτή η νομοθεσία χτυπάει και την Gazprom και την ΔΕΗ, και πολλές άλλες εταιρείες της ΕΕ, αφού επιβάλει και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει ότι η αγορά ενέργειας θα πρέπει να γίνει όπως η αγορά της τηλεφωνίας (βλέπε αποκρατικοποίηση μικρής ΔΕΗ, αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ κλπ).

Απ’ότι κατάλαβα, στα ανταλλάγματα που πήρε ο Τσίπρας για να κλείσει συμφωνία, ήταν πολλά δισεκατομμύρια δάνεια για τις τράπεζες, προκειμένου να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, και το σταμάτημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, την οποία είχε ψηφίσει ο Σαμαράς. Και το άνοιγμα της ΕΡΤ, και τους πελάτες του Κατρούγκαλου κλπ κλπ. Τώρα πως ακριβώς θα αποφευχθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν ξέρω, αφού επιβάλλεται από την νομοθεσία της ΕΕ. Θα δείξει.

Για άρθρο της Natural Gas Europe βλέπεΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου