Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Πώληση των Γαλλικών Mistral στην Σαουδική Αραβία?

Το 2011 ο Πούτιν και ο Σαρκοζί συμφώνησαν να να αγοράσει η Ρωσία 2 γαλλικά πολεμικά πλοία τύπου Mistral, αξίας 1.2 δις ευρώ. Τα Mistral μεταφέρουν στρατιωτικά ελικόπτερα, και είναι ότι καλύτερο διαθέτει το Γαλλικό Ναυτικό. Η Ρωσία σίγουρα χρειαζόταν τα Mistral, αλλά νομίζω ότι η προθυμία των Ρώσων να αγοράσουν τα πλοία ήταν και μία προσπάθεια τους να προσεγγίσουν την Γαλλία, μία χώρα που φημίζεται για τον αντιαμερικανισμό της.

Οι Ρώσοι έδωσαν στους Γερμανούς πολύ μεγάλα ποσοστά στον γερμανο-ρωσικό αγωγό North Stream, και πολύ  μεγάλα ποσοστά στους Ιταλούς στους αγωγούς South Stream και Blue Stream. Τα πράγματα με την Γαλλία ήταν πιο δύσκολα, γιατί η Γαλλία καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών της αναγκών από πυρηνική ενέργεια. Παρόλα αυτά οι Ρώσοι έδωσαν 9% του North Stream στην Γαλλική Gaz de France (σήμερα GDF Suez), και 15% του South Stream στην Electricite de France. Για μετόχους βλέπε δύο παρακάτω λινκ.Με το να κάνει η Ρωσία τα στραβά μάτια στην ανατροπή του Καντάφι, στην οποία πρωτοστάτησε η Γαλλία, και την αγορά των Mistral, η Ρωσία έκανε κι άλλα ανοίγματα προς την Γαλλία. Γιατί όπως έχω ξαναπεί, παρόλο που είναι σφόδρα σοσιαλιστική και αντιαμερικανική χώρα, η Γαλλία χρειάζεται τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την Γερμανία και την Ρωσία στην Ευρώπη, αν σπάσει η ευρωζώνη, και οδηγηθούμε σε  μία σύγκρουση Γαλλίας-Γερμανίας. Γιατί η Ρωσία και η Γερμανία έχουν πολύ πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, και είναι δεδομένο ότι σε μία γαλλο-γερμανική σύγκρουση η Ρωσία θα βρίσκεται στο πλευρό της Γερμανίας. Η Γαλλία όπως έχω ξαναπεί χρειάζεται τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει και την Κίνα στον πόλεμο για το ουράνιο και τις υπόλοιπες πρώτες ύλες της Αφρικής.

Και κοιτάξτε πόσο περίεργο είναι αυτό που συμβαίνει. Σε μία γαλλο-γερμανική σύγκρουση, αν σπάσει το ευρώ και η ΕΕ, η Γερμανία, που είναι μία χώρα πολιτισμικά πολύ πιο κοντά στις ΗΠΑ, θα περιμένει βοήθεια από την Ρωσία, ενώ η Γαλλία, μία χώρα πολιτισμικά πολύ πιο κοντά στην Ρωσία, θα περιμένει βοήθεια από τις ΗΠΑ. Φαίνεται από αυτό το παράδειγμα πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η ενέργεια στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Κάποιες φορές η ενέργεια και η γεωγραφία μπορεί να αποδεικνύονται πιο σημαντικές από τις ιδεολογικές συγγένειες.

 Να γυρίσω όμως πίσω στο θέμα. Η Ρωσία λοιπόν, γνωρίζοντας τον μεγάλο αντιαμερικανισμό της Γαλλίας, προσπάθησε να την προσεγγίσει και με το φυσικό αέριο, και με τις στρατιωτικές συμφωνίες, και με υποχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική (Καντάφι). Αλλά όπως είδαμε όλα αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να κάμψουν τις ανησυχίες των Γάλλων, οι οποίοι όπως έχω ξαναπεί επέστρεψαν στο ΝΑΤΟ το 2009, 43 ολόκληρα χρόνια μετά την αποχώρηση τους από την συμμαχία. Προκειμένου να έχουν το ΝΑΤΟ δίπλα τους αν βρούνε απέναντι τους την Γερμανία και την Ρωσία στην Ευρώπη, και την Κίνα στην Αφρική.

Μόλις λοιπόν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, παρόλο που τα Mistral ήταν σχεδόν έτοιμα, η Γαλλία έκανε πίσω, και δεν προχώρησε στην παράδοση τους, αθετώντας την συμφωνία με την Ρωσία. Μετά από μία μακρά διαμάχη, η Ρωσία συμφώνησε να λάβει πίσω τα χρήματα της, με κάποια αποζημίωση, και να μην κινηθεί εναντίον της Γαλλίας στα διεθνή δικαστήρια, στα οποία θα μπορούσε σίγουρα να στριμώξει την Γαλλία, γιατί η Γαλλία ήταν η χώρα που αθέτησε την συμφωνία.

Η Γαλλία ψάχνει λοιπόν αγοραστές για τα δύο Mistral, και όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Stratfor, με τίτλο “Saudi Arabia and Egypt Covet New Assault Ships”, του Αυγούστου 2015, η Σαουδική Αραβία σκέφτεται να τα αγοράσει, και να τα τοποθετήσει την Αίγυπτο, ή να τοποθετήσει το ένα στην Αίγυπτο, και το άλλο στον Περσικό Κόλπο.

Το άρθρο αναφέρει ότι η Αίγυπτος δεν έχει τα χρήματα για να αγοράσει το ένα Mistral, και μόνο αν η Σαουδική Αραβία καλύψει την δαπάνη θα βρεθεί η Αίγυπτος με το ένα ή και με τα δύο Mistral. Εννοείται ότι αν η Σαουδική Αραβία όντως αγοράσει τα Mistral στην Αίγυπτο, θα περιμένει μεγαλύτερη στήριξη από την Αίγυπτο στις συγκρούσεις της με το Ιράν και την Τουρκία. Το Stratfor αναφέρει ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο είναι ότι δεν έχουν προσωπικό που να μπορεί να λειτουργήσει τα Mistral, αλλά παρόλα αυτά είναι πιθανόν τα πλοία τελικά να καταλήξουν σε αυτές τις δύο χώρες. Άλλωστε οι Άραβες είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές γαλλικών οπλικών συστημάνων.

Για άρθρο του Stratfor βλέπε
Saudi Arabia and Egypt Covet New Assault Ships”, του Αυγούστου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου