Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

ISIS VS Αλ Κάιντα

Πολύ ωραίο άρθρο του Business Insider για τις διαφορές ανάμεσα στον ISIS και την Al Qaeda. Στην τρίτη παράγραφο το άρθρο γράφει ότι η Al Qaeda δεν διεκδικούσε την ίδρυση ενός ενιαίου Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενώ αντιθέτως αυτό είναι για τον ISIS προτεραιότητα. Πολύ λογικό, αν σκεφτούμε ότι η χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα προέρχεται από Άραβες του Κόλπου, που δεν επιθυμούν την δημιουργία ενός Χαλιφάτου, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να μοιραστούν το πετρέλαιο και το φυσικό τους αέριο.

Στον ISIS αντιθέτως η κυρίαρχη επιρροή είναι Τουρκική, και ο Ερντογάν επιθυμεί να έχει τον ρόλο του Σουλτάνου, μεταφορικά έστω, σε κάποια μορφή ένωσης, που θα δώσει στην Τουρκία την επιρροή που είχε στην Μέση Ανατολή μέχρι τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία φυσικά θα συνοδεύεται και από οικονομικά οφέλη. Η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Κατάρ το 2015, εκατό χρόνια μετά την αποχώρηση τους κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, είναι σίγουρα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην 9η παράγραφο το άρθρο γράφει ότι ενώ ο μεγάλος εχθρός της Al Qaeda είναι οι ΗΠΑ, ο μεγάλος εχθρός του ISIS είναι οι Σιίτες Μουσουλμάνοι του Ιράκ και της Συρία, και το καθεστώς του Άσαντ στην Συρία. Και αυτό πολύ λογικό, γιατί κάποιοι από τους χρηματοδότες της Al Qaeda μπορεί να επιθυμούσαν την αποχώρηση των Αμερικανικών βάσεων από την Σαουδική Αραβία, επειδή ίσως θεωρούσαν ότι αποτελούσαν για την χώρα τους ένα μειονέκτημα, αφού επέτρεπαν στο Ιράν να έχει πολύ καλύτερες σχέσεις με την Κίνα, που είναι πλέον ο μεγάλος πελάτης. 

Ενδεχομένως την Αλ Κάιντα να ενοχλούσαν και οι πιέσεις των Αμερικανών για μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και χαμηλότερες τιμές. Και σίγουρα την Al Qaeda ενοχλούσε η προσπάθεια των ΗΠΑ να κατεβάσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν στην Ινδία και τον Ινδικό Ωκεανό πχ αγωγός TAPI. Άλλωστε η βάση του αρχηγού της Al Qaeda, του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν στο Αφγανιστάν. Την Al Qaeda όμως δεν θα πρέπει να την ταυτίζουμε με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αφού η Al Qaeda, πολύ πριν τον ISIS, είχε αποκαλέσει την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μαριονέτα των ΗΠΑ, και είχε καλέσει σε τζιχάντ εναντίον της.Για τον ISIS αντιθέτως, στον οποίο μεγάλη επιρροή έχει η Τουρκία, ούτε οι ΗΠΑ ούτε ο αγωγός TAPI δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα  για τον ISIS είναι οι Άραβες της Συρίας και του Ιράκ, που δεν επέτρεψαν την κατασκευή των Αραβό-Τουρκικών αγωγών, πχ Κατάρ-Τουρκία, και ταυτόχρονα συμφώνησαν να αναλάβει η Gazprom την κατασκευή του αγωγού Ιράν-Ιράκ-Συρίας.

Άσχετα αν στην διαδρομή προέκυψε πρόβλημα και ανάμεσα στον ISIS και τις ΗΠΑ, επειδή οι ΗΠΑ προωθούν κουρδικό κράτος στην Βόρεια Συρία, κάτι που δεν εξυπηρετεί την Τουρκία. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί πιο κοντά στο Ιράν, κάτι που επίσης δεν εξυπηρετεί την Τουρκία, και σίγουρα ούτε τον ISIS. Όμως οι ΗΠΑ και η Τουρκία, παρά τα όποια σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις τους, έχουν μεγάλη ανάγκη ο ένας τον άλλον, και φαίνεται κάπως απίθανο να αποτελέσουν οι ΗΠΑ κάποια στιγμή τον κεντρικό στόχο του ISIS, όπως συμβαίνει με την Αλ Κάιντα. Τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά όσο η επιρροή στον ISIS είναι κυρίως τουρκική, θα είναι δύσκολο να στραφεί ο ISIS εναντίον των ΗΠΑ. Χωρίς φυσικά να αποκλείονται τοπικές συγκρούσεις στην Συρία και στο Ιράκ, κάτι που άλλωστε έχει ήδη συμβεί. Είδαμε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία έκαναν κάποια βήματα προς την επίλυση των διαφορών τους, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι τα προβλήματα λύθηκαν.

Ένα ωραίο άρθρο για το πως ο ISIS έχει επικρατήσει της Al Qaeda, είναι το
How Isis crippled al-Qaida”, του Ιουνίου 2015, από την Guardian. Να προσθέσω εγώ ότι ο λόγος που ο ISIS κατάφερε να γίνει πιο ισχυρός από την Al Qaeda, που ήταν το διαμάντι των τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι ότι υποστηρίζεται από την πανίσχυρη Τουρκική στρατιωτική μηχανή. Η Al Qaeda όχι μόνο δεν έχει την ολόψυχη υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, αφού στρέφεται και κατά του βασιλιά, αλλά ακόμη και οι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την επίσημη ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ISIS, γιατί η Τουρκία είναι ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα από την Σαουδική Αραβία.

Η Τουρκία και το Ισραήλ ήταν οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, και δέχονταν στρατιωτικές ενισχύσεις χωρίς πολλούς περιορισμούς, κάτι που δεν συνέβαινε με την Σαουδική Αραβία. Γιατί η Σαουδική Αραβία δεν ήταν για τις ΗΠΑ το ίδιο αξιόπιστος σύμμαχος με τους άλλους δύο, αφού θα μπορούσε να ανέβει στην εξουσία κάποια ηγεσία τελείως αντιαμερικανική. Και υπάρχει στην μέση και το θέμα της Κίνας. Δεν υπάρχουν οι γεωπολιτκοί λόγοι που να σπρώχνουν την Σαουδική Αραβία προς τις ΗΠΑ, με τον τρόπο που αυτό συμβαίνει για την Τουρκία και το Ισραήλ.

Ένας άλλος λόγος που ο ISIS ξεπέρασε την Al Qaeda είναι το κυνηγητό που έχει δεχτεί η Al Qaeda από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χτυπάνε τον ISIS με την ίδια άνεση που χτυπάνε την Al Qaeda, γιατί κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Ενώ την Al Qaeda την χτυπούν όπου την βρουν μπροστά τους.

Για το άρθρο του Business Insider βλέπε
“We're getting to know just how different ISIS is from al Qaeda”, του Μαίου 2015
3η Παράγραφος
Unlike the self-proclaimed Islamic State, al Qaeda — led by bin Laden until his death in 2011 — was never overly concerned with the immediate formation of an Islamic caliphate.
9η Παράγραφος
Whereas al Qaeda's primary enemy has always been the United States, ISIS targets are much closer to home: Namely, apostate Shi'ite regimes such as Bashar Assad's government in Syria and Haider al-Abadi's in Iraq that impede the creation of a "pure", radically sectarian Islamic state.

Για το άρθρο της Guardian βλέπε

How Isis crippled al-Qaida”, του Ιουνίου 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου