Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Μετονομασία της Boko Haram σε ISWAP

Η οργάνωση του Σουνιτών Ισλαμιστών της Boko Haram, που δραστηριοποιείται στην Δυτική Αφρική (Νιγηρία, Καμερούν, Τσαντ, Νίγηρα), ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2015 ότι ευθυγραμμίζεται με τον ISIS, και ότι αλλάζει το όνομα της σε ISWAP (Islamic State of West Africa Province), όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Independent, με τίτλο “Boko Haram renames itself Islamic State's West Africa Province (Iswap) as militants launch new offensive against government forces”, του Απριλίου 2015.


Ανεβάζω το άρθρο παρόλο που είναι παλιό, όχι για την αλλαγή του ονόματος, αφού όλοι Boko Haram εξακολουθούν να αποκαλούν την οργάνωση, αλλά για να τονίσω κάτι που έχω ξαναπεί, ότι είναι λάθος να σκεφτόμαστε τον ISIS σαν κάτι ενιαίο, όπως είναι για παράδειγμα ο στρατός μίας χώρας. Οι Ταλιμπάν, η Αλ Κάιντα κλπ, είναι αθροίσματα συμμοριών ισλαμιστών, που εκτός από τις συνεργασίες τους με κυβερνήσεις ισλαμιστών έχουν και τις δικές τους δουλειές πχ ναρκωτικά, πορνεία, εμπόριο όπλων κλπ.

Μία συμμορία που εχθές κρατούσε την σημαία του ISIS, μπορεί σήμερα να εγκαταλείψει τον ISIS και να σηκώσει την σημαία της Αλ Κάιντα. Ούτε και η Boko Haram είναι ένα συμπαγές σύνολο. Αθροίσματα συμμοριών είναι όλα αυτά, και ως τέτοια θα πρέπει να τα βλέπουμε. Οι χώρες που έχουν επιρροή στις συμμορίες των ισλαμιστών είναι αυτές που διοικούνται από ηγεσίες ισλαμιστών. Οι βασικές χώρες που διοικούνται από ηγεσίες ισλαμιστών αυτή τη στιγμή, και επηρεάζουν τέτοιες συμμορίες, είναι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν και το Σουδάν. Επίσης δεν είναι δεδομένο ότι μία συμμορία σουνιτών ισλαμιστών θα συνεργάζεται σώνει και καλά με τις ηγεσίες των Σουνιτικών χωρών, και όχι με τις ηγεσίες των μεγάλων Σιιτικών χωρών (Ιράκ, Ιράν). Τίποτα δεν είναι δεδομένο για μία συμμορία.

Επομένως δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία σε ονόματα όπως ο ISIS, η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν κλπ, αλλά στο ποιες είναι οι χώρες που πληρώνουν αυτές τις συμμορίες, και ποιες είναι οι χώρες που έχουν επιρροή σε αυτές τις συμμορίες ανά πάσα στιγμή. Γιατί και αυτό είναι μπλεγμένο. Για παράδειγμα η Αλ Κάιντα είναι δημιούργημα Σαουδαράβων, αλλά επειδή στρεφόταν εναντίον του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, είχε υποστήριξη και από το Ιράν.

 Οι τρεις μεγάλοι παίκτες στις συμμορίες ισλαμιστών είναι φυσικά η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την τελευταία δεκαετία η Τουρκία, αλλά και το Ιράκ, το Πακιστάν και το Σουδάν είναι σημαντικές χώρες με μεγάλη παράδοση στον χώρο της τρομοκρατίας. Το Ιράκ βέβαια μέχρι την πτώση του σοσιαλιστή δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν συνεργαζόταν με σοσιαλιστές τρομοκράτες και όχι με ισλαμιστές τρομοκράτες. Θα στοιχημάτιζα, χωρίς να ξέρω αν ισχύει, ότι όλο και κανένα πετροδόλαρο του Σαντάμ θα έφτασε στα δικά μας αριστερά κρατικοδίαιτα φυντάνια στο χώρο της τρομοκρατίας, είτε τα πείτε 17Ν, είτε τα πείτε Πυρήνες, είτε τα πείτε 25 Δεκέμβρη.

Μια και ανέφερα την Boko Haram, να πω ότι η οργάνωση μπορεί να επηρεάσει το αν θα φτάσουν τα πλούσια κοιτάσματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Νιγηρίας, που είναι η πλουσιότερη χώρα της Αφρικής σε φυσικό αέριο, και η δεύτερη μετά την Λιβύη σε πετρέλαιο, στην Ευρώπη μέσω της Αλγερίας και του αγωγού Trans-Saharan, και το αν θα φτάσουν στην Κίνα μέσω της Κένυας. Και οι δύο περιπτώσεις θίγουν τα συμφέροντα των Αράβων και των Ιρανών.

“Boko Haram renames itself Islamic State's West Africa Province (Iswap) as militants launch new offensive against government forces”, του Απριλίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου