Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Το Bloomberg για τους Ατατούρκ και Ερντογάν

Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ο μεγάος εθνικοσοσιαλιστής ηγέτης της Τουρκίας, που μετά την ήττα και την διάλυση της στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, κατάφερε να διώξει τον Αγγλικό, τον Γαλλικό και τον Ελληνικό στρατό από την Τουρκία. Την γνωστή σε εμάς Μικρασιατική Καταστροφή. Στην συνέχεια ο Κεμάλ Ατατούρκ έβαλε τέλος στο Οθωμανικό χαλιφάτο, και η Τουρκία έπαψε να είναι μία χώρα ισλαμιστών που διοικούνταν με βάση το Κοράνι, και έγινε ένα σοσιαλιστικό κοσμικό κράτος, με το Ισλάμ να είναι απλά η θρησκεία των Τούρκων πολιτών και τίποτα παραπάνω.

Από τότε, μέχρι και σήμερα, το Τουρκικό πολιτικό σύστημα ήταν στον απόλυτο έλεγχο των σοσιαλιστών, μαύρης και κόκκινης απόχρωσης, όπως ακριβώς έγινε και στην Ελλάδα μεταπολεμικά. Στην Ελλάδα βέβαια δεν θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε ισλαμιστές. Η εναλλακτική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα θα ήταν ο φιλελεύθερος πολιτικός χώρος και όχι ο ισλαμισμός. Η διάκριση ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους ισλαμιστές είναι η διάκριση που συναντάμε στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, γιατί σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχει ούτε ψήγμα φιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων.

Το 2003 οι ισλαμιστές ξαναπήραν την εξουσία στην Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ερντογάν. Το Bloomberg, στο άρθρο του με τίτλο “Erdogan Fights Ataturk Secularism With Islam Fervor Once Denied”, γράφει ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να αποδομήσει τον Ατατούρκ στην συνείδηση και την μνήμη των Τούρκων, και ήταν ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που δεν παρέστη στην ετήσια τελετή στο μαυσωλείο του Ατατούρκ. Αυτή η τελετή διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 10 Νοεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Ατατούρκ, και την παρακολουθούν χιλιάδες Τούρκοι. Το άρθρο περιγράφει διάφορες προσπάθειες του Ερντογάν να περιορίσει την πνευματική παρουσία του Ατατούρκ στην Τουρκία, αλλά γράφει ότι ο θρύλος του Ατατούρκ στην Τουρκία είναι πολύ μεγάλος για να παρακαμφθεί τόσο εύκολα.

Για άρθρο του Bloomberg βλέπε
“Erdogan Fights Ataturk Secularism With Islam Fervor Once Denied”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου