Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

Χιλή-Αργεντινή

Ανέβασα εχθές μία ανάρτηση για την κόντρα Αργεντινής-Αγγλίας για τα Falklands, τα οποία μεταξύ άλλων επιτρέπουν στην Αγγλία να έχει διεκδικήσεις επί της Ανταρκτικής, που είναι η λιγότερο εξερευνημένη ήπειρος της γης. Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό, την Ανταρκτική, και τον Νότιο Πόλο.
Εικόνα 1Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Guardian, με τίτλο “China eyes Antarctica's resource bounty”, του Νοεμβρίου 2013, η Κίνα έχει βάλει στο μάτι την Ανταρκτική, που θα είναι η 3η πλουσιότερη σε πετρέλαιο ήπειρος στον κόσμο, όπως γράφει η Guardian, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που την θέλουν να φιλοξενεί 200 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Εκτός από την κόντρα της με την Αγγλία, η Αργεντινή κοντράρεται και με την Χιλή για τα νησιά Picton, Lenox και Nueva, το επονομαζόμενο Beagle Conflict. Για τα νησιά αυτά η Χιλή με την Αργεντινή κόντεψαν να συρθούν σε στρατιωτική σύγκρουση το 1978. Αυτός είναι ο λόγος, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω λινκ της Wikipedia, με τίτλο Beagle Conflict, που η Χιλή στον πόλεμο της Αργεντινής με την Αγγλία το 1982 για τα νησιά Falklands στήριξε την Αγγλία. Αν θυμάστε μάλιστα ο Αύγουστος Πινοσέτ, ο Χιλιανός ηγέτης, ήταν κολλητός της Μάργκαρετ Θάτσερ, που ήταν πρωθυπουργός της Αγγλίας κατά την διάρκεια του πολέμου Αργεντινής-Αγγλίας.

Η σύγκρουση της Αργεντινής με την Χιλή για τα νησιά αυτά ξεκίνησε το 1904, όταν η Αργεντινή αμφισβήτησε την κυριαρχία της Χιλής επί των νήσων αυτών. Τα νησιά τα βλέπετε στον παρακάτω χάρτη, κάτω από την Γη του Πυρός (Tierra del Fuego).
Εικόνα 2Την Γη του Πυρός την βλέπετε στον παρακάτω χάρτη, με το δυτικό της τμήμα να ανήκει στην Χιλή, και το ανατολικό στην Αργεντινή, και τα νησιά που ανέφερα να βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο κάτω από την Γη του Πυρός, δίνοντας δικαιώματα επί της Ανταρκτικής και του Νοτίου Παγωμένου Ωκεανού.

Εικόνα 3


Στην Ανταρκτική γίνεται υπάρχει γενικότερα ένας μεγάλος χαμός διεκδικήσεων.

Εικόνα 4


Για το άρθρο της Guardian βλέπε
 “China eyes Antarctica's resource bounty”, του Νοεμβρίου 2013

Για το άρθρο της Wikipedia βλέπε “Beagle Conflict
1η Παράγραφος
The Beagle conflict was a border dispute between Chile and Argentina over the possession of Picton, Lennox and Nueva islands and the scope of the maritime jurisdiction associated with those islands that brought the countries to the brink of war in 1978.
4η Παράγραφος
The Beagle conflict is seen as the main reason for Chilean support to the United Kingdom during the Falklands War of 1982.
5η Παράγραφος
The conflict began in 1904 with the first official Argentine claims over the islands that have always been under Chilean control.[5]:§164 The conflict passed through several phases: since 1881 Chilean islands, since 1904 disputed islands, direct negotiations, submitted to a binding international tribunal, direct negotiations again, brinkmanship and settlement.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου