Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Ινδία-ΗΠΑ

Η Ινδία είναι παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, αλλά τελευταία έχει βελτιώσει πάρα πολύ τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη.

Ο πρώτος είναι ο αγωγός TAPI (Turkmenistan-Afhganistan-Pakistan-India), που προωθούν οι ΗΠΑ και η Ινδία. Ο αγωγός αυτός θα απαλλάξει το πολύ πλούσιο σε φυσικό αέριο Τουρκμενιστάν από το σφιχταγκάλιασμα της Κίνας, από την οποία είναι οικονομικά εξαρτημένο. Στην συνέχεια μπορεί να δημιουργηθεί και ένας αγωγός πετρελαίου, προκειμένου να απεξαρτηθεί οικονομικά από την Κίνα και το πλούσιο σε πετρέλαιο Καζακστάν. Αυτό είναι κάτι που θέλουν οι ΗΠΑ. Το ίδιο πράγμα θέλει και η Ινδία, ώστε μέχω των αγορών της να αποκτήσει οικονομική επιρροή στην πλούσια σε πρώτες ύλες περιοχή της Κεντρικής Ασίας, στην οποία αυτή την στιγμή κυριαρχεί οικονομικά η Κίνα και στρατιωτικά η Ρωσία.Σε αυτό το παιχνίδι οι ισλαμιστές μαχητές που υποστηρίζονται από τους Άραβες και τους Ιρανούς, χτυπάνε και τις ΗΠΑ και την Ινδία, προσπαθώντας να εμποδίσουν τον αγωγό TAPI, και αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα συνεργασίας ανάμεσα στην Ινδία και τις ΗΠΑ.

Ο άλλος παράγοντας που ενώνει τις δύο χώρες είναι η Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία και οι ΗΠΑ και η Ινδία προσπαθούν να εμποδίσουν την Κίνα, η οποία στρατιωτικοποιεί τις βραχονησίδες, μετατρέποντας την θάλασσα σε μία Κινεζική λίμνη.

Ο τρίτος παράγοντας που ενώνει ΗΠΑ και Ινδία είναι το λιμάνι του Πακιστάν Gwadar (μωβ κύκλος), που έχει αναλάβει να αναπτύξει η Κίνα, και που κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθεί και ως βάση για το Κινεζικό ναυτικό, περικυκλώνοντας την Ινδία, και πλησιάζοντας το Αμερικανικό ναυτικό στον Περσικό Κόλπο. Με την συνεργασία τους, οι ΗΠΑ και η Ινδία θα μπορούν να βάλουν στην μέση τις ναυτικές δυνάμεις της Κίνας στο Πακιστάν και στον Ινδικό Ωκεανό.

Υπάρχει φυσικά το πρόβλημα με την κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας, αφού η Ρωσία είναι σύμμαχος της Ινδίας. Η Ινδία όμως μπορεί να στηρίζει την Ρωσία στην κόντρα της με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, αλλά και στο θέμα του Southern Energy Corridor, και να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στον Ινδικό Ωκεανό, που δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ρωσία. Αυτό φυσικά μπορεί να συμβαίνει για όσο καιρό οι φλόγες που έχουν εκδηλωθεί δεν ενώνονται σε μία μεγάλη φωτιά, οπότε και θα μπορούν οι παίκτες να επιλέγουν τις συμμαχίες τους ανά γεωγραφικό σημείο. Σε περίπτωση μίας μεγάλης ανάφλεξης δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αυτών των διαφοροποιήσεων, και κάθε παίκτης θα είναι αναγκασμένος να ζυγίσει τα πράγματα και να επιλέξει στρατόπεδο.

Η Κίνα προσπαθεί να εντάξει την Ινδία στους Νέους Δρόμους του Μεταξιού που προωθεί, ώστε να την δελεάσει οικονομικά με τις επενδύσεις της, προσπαθώντας να την φέρει στην δική της πλευρά. Αυτό όμως είναι δύσκολο, γιατί η Ινδία είναι μία πολύ μεγάλη οικονομία που διεκδικεί να είναι μία ανεξάρτητη περιφερειακή δύναμη και όχι υποστράτηγος της Κίνας. Άλλωστε οι δύο χώρες έχουν και συνοριακές διαφορές, και η Κίνα είναι επίσης βασικός σύμμαχος του Πακιστάν, που είναι ο μεγάλος εχθρός της Ινδίας. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για πολλές από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου