Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Η Σύγκρουση Αιγύπτου-Αιθιοπίας για τον Ποταμό Νείλο

Οι Αιγύπτιοι είχαν από τα αρχαία χρόνια την τύχη να προστατεύονται από τις ερήμους τους, αφού η Αίγυπτος βρίσκεται τοποθετημένη στην μεγαλύτερη έρημο του κόσμου, την έρημο Σαχάρα, και προστατεύεται από ερήμους από όλες τις πλευρές της. Βλέπε χάρτες 1 και 2.

Εικόνα 1

Εικόνα 2


Το πρόβλημα είναι ότι η έρημος δεν προσφέρεται για ανάπτυξη, και γι’αυτό όλη η ζωή, ο πολιτισμός και η ιστορία των Αιγυπτίων, βρίσκεται σε μία πολύ μικρή απόσταση από τις όχθες του Νείλου, και γι’αυτό και λέγεται ότι ο Νείλος είναι η Αίγυπτος. Ο Νείλος θεωρείται ο μακρύτερος ποταμός του κόσμου,  και καταλήγει στην Αίγυπτο και την Μεσόγειο Θάλασσα. Αποτελείται από τον Λευκό και τον Γαλανό Νείλο, οι οποίοι ενώνονται στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, πριν φτάσουν στην Αίγυπτο. Βλέπε χάρτες 3 και 4.

Εικόνα 3Εικόνα 4Λέγεται ότι αν κάποια μέρα σταματούσε να ο Νείλος να στέλνει τα νερά του στην Αίγυπτο, η Αίγυπτος θα άδειαζε. Λόγω της εξάρτησης της Αιγύπτου από τον Νείλο, οι Άγγλοι, που ήταν οι μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη της Ανατολικής Αφρικής, είχαν απαιτήσει από τις τότε χώρες που διασχίζει ο Νείλος να υπογράψουν μία σύμβαση, που παραχωρούσε στην Αίγυπτο τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τα 84 που περίπου κατεβάζει ετησίως ο Νείλος. Η σύμβαση παραχωρούσε επίσης στην Αίγυπτο το δικαίωμα να ασκεί βέτο στην κατασκευή φραγμάτων στον Νείλο, τα οποία θα μείωναν την ποσότητα των νερών του Νείλου που φτάνουν στην Αίγυπτο, ή θα έθεταν την ασφάλεια της Αιγύπτου σε κίνδυνο. Βλέπε το άρθρο του κεντροαριστερού Αμερικανικού think tank Brookings Institute, με τίτλο “The limits of the newNile Agreement””, του Απριλίου 2015.

Όπως είναι αναμενόμενο οι υπόλοιπες χώρες που διασχίζει ο Νείλος αμφισβητούν το δικαίωμα της Αιγύπτου να ασκεί βέτο στην δημιουργία φραγμάτων, και αμφισβητούν και την ποσότητα των νερών του Νείλου που δικαιούται η Αίγυπτος. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε το ενδεχόμενο να υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Αιθιοπία, επειδή η Αιθιοπία και η Κίνα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο φράγμα στον Νείλο, προκειμένου η Αιθιοπία να παράγει και να εξάγει η τεράστιες ποσότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή είναι μία μεγάλη πληγή ανάμεσα στις δύο χώρες, παρόλο που όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του BBC, με τίτλο “Egypt, Ethiopia and Sudan sign deal to end Nile dispute”, του Μαρτίου 2015, η Αίγυπτος, το Σουδάν και η Αιθιοπία ήρθαν σε συμφωνία για την κατασκευή του φράγματος. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, φαντάζομαι όμως ότι θα συμφώνησε η Αιθιοπία να παραχωρεί στο Σουδάν και την Αιθιοπία κάποια από την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τον Νείλο.

Όπως όμως θα διαβάσετε στο άρθρο του Brookings, που ανέφερα πιο πάνω, η συμφωνία αυτή δεν αναφέρεται στο πως θα κατανέμεται η ποσότητα των νερών του Γαλάζιου Νείλου ανάμεσα στις τρεις χώρες, που είναι και το κρίσιμο ζήτημα. Να προσθέσω επίσης ότι τα νερά του Γαλάζιου Νείλου είναι αυτά που περιέχουν τα πιο ωφέλημα για την γεωργία συστατικά. Είναι δεδομένο ότι το θέμα του Νείλου δεν έχει κλείσει, και είναι και δύσκολο να κλείσει, γιατί είναι πάρα πολλές οι χώρες που βασίζονται σε αυτόν τον ποταμό και διεκδικούν τα νερά του.


Για το άρθρο του Brookings βλέπε:
“The limits of the new “Nile Agreement””, Απρίλιος 2015
3rd Paragraph
These disagreements over the use of the Nile are not recent and, in fact, have a long history because of these countries’ high dependence on the waters of the Nile. In 1929, an agreement was concluded between Egypt and Great Britain regarding the utilization of the waters of the Nile RiverBritain was supposedly representing its colonies in the Nile River Basin[1] The Anglo-Egyptian Treaty covered many issues related to the Nile River and its tributaries. Of particular relevance to the present discussion is that it granted Egypt an annual water allocation of 48 billion cubic meters and Sudan 4 billion cubic meters out of an estimated average annual yield of 84 billion cubic meters. In addition, the 1929 agreement granted Egypt veto power over construction projects on the Nile River or any of its tributaries in an effort to minimize any interference with the flow of water into the Nile.

Για άρθρο του BBC βλέπε
Egypt, Ethiopia and Sudan sign deal to end Nile dispute”, Μάρτιος 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου